VIDEO. BAC2014 - Lecţia la geografie

Lecţiile video pentru proba la alegere a profilului de la Bac 2014 continuă miercuri cu rezolvarea subiectelor de la geografie, în cadrul campaniei „Adevărul te meditează şi te premiază”.
Miercuri,la Adevărul Live,de la ora 14.00,am discutat despre proba la geografie de la examenul de Bacalaureat 2014,alături de profesoara Cristina Smeianu,de la liceul de coregrafie "Floria Capsali".Profesoara Cristina Smeianu spune că la geografie,elevii se pot aştepta să se folosească şi de cunoştinţele de matematică.
"E foarte important să folosească informaţiile pe care le au nu doar să le reproducă mecanic",spune ea. "La primul subiect au de identificat ţara notată cu C - Belgia, oraşul capitală notat cu nr 11 - Sofia. Trebuie să fie foarte atenţi cu formularea cerinţei. Dacă rezolvă corect primul subiect, au patru puncte. La cerinţe de genul precizaţi cu ce număr este marcat pe hartă un oraş, ei trebuie să fie atenţi să scrie numărul, nu numele oraşului",spune profesoara.
Ea spune că există riscul ca unii evaluatori să nu le acorde punctaj elevilor decât dacă răspund exact aşa cum li se solicită în cerinţă.
"Dacă li se cer să precizeze deosebirile dintre două tipuri de climă, de obicei primesc tipuri de climă care nu se aseamănă mult. Mai există şi varianta să li se ceară să identifice o asemănare între tipurile de climă. În subiectul nostru, deosbirile sunt în primul rând tipurile de climă: Islanda - subpolar, Spania- mediteranean şi temperat oceanic. De asemenea, temperatura medie anuală este în jur de 14-18 grade Celsius în Spania şi în Islanda, de 0-6 grade Celsius. Vânturile polare au frecvenţă ridicată în Islanda, iar în Spania, vânturile de vest",exemplifică profesoara.
Ea spune că elevii trebuie să fie atenţi la cerinţă,există o diferenţă între "precizaţi" şi "prezentaţi".
"Subiectul este făcut în aşa fel încât să aibă timp să-l termine, ideea e să nu se grăbească pentru că este timp suficient şi pentru redactarea subiectelor mai ample",spune Smeianu.
"Elevii trebuie să fie atenţi la cerinţele unde li se cere precizarea statelor vecine, spre exemplu, în varianta noastră, vecinii Ungariei trebuie să fie şi ţări membre ale Uniunii Europene. La punctul D, primul subiect li se cere elevilor să precizeze care dintre cele două state din tabel are o densitate a populaţiei mai mare. Aici elevii se încurcă des. Ca să calculeze numărul de locuitori, ei trebuie să ţină minte formula: locuitor pe km pătrat",a explicat profesoara.
Elevii au în general pronbleme la statele pe care le au de identificat,în special la statele baltice şi cele din sud-estul Europei. "E nevoie de exerciţiu continuu, în fiecare zi şi să lucreze pe variante",recomandă profesoara. De asemenea,ei trebui să fie atenţi la hărţi.