VIDEO. De ce ni se strică dinţii mai mult decât bunicilor

1 58194 original jpg jpeg

În România, doi din trei adulţi au recunoscut că au pierdut cel puţin un dinte definitiv, potrivit unui Eurobarometru. Este un procent de două ori mai mare decât media înregistrată în ţările din Uniunea Europeană.

Sănătatea dentară continuă să fie un punct nevralgic în ţara noastră. Cel mai recent Eurobarometru tematic dezvăluie o Românie „ştirbă“. Igiena precară ori chiar lipsa ei,inconştienţa,motivaţiile financiare,dar şi ignoranţa sunt printre principalele cauze care au condus la o statistică pe care nimeni nu vrea s-o vadă:peste două treimi din populaţia adultă nu mai are toţi dinţii naturali. Despre toate acestea,dar şi despre implicaţiile pierderii dinţilor asupra sănătăţii în general şi,nu în ultimul rând,despre soluţii,am vorbit cu medicul Dragoş Calangiu (45 de ani),specialist în implantologie şi estetică dentară,în cadrul Clinicii Dent Estet din Bucureşti.

„Weekend Adevărul“:Cum stăm cu sănătatea orală? Au circulat la un moment dat nişte statistici îngrijorătoare,potrivit cărora 80% din români ar avea probleme dentare. Dr. Dragoş Calangiu:Iar eu am să vă mai spun ceva:doar 30% din adulţii români mai au toţi dinţii naturali în gură. Şi asta în timp ce media la nivel european în această privinţă este de 59%. De la ce vârstă încep românii să piardă dinţi permanenţi? De la 7-8 ani! Serios? De la 6 ani încep să iasă dinţii permanenţi şi,pentru că părinţii sunt neglijenţi,sunt pitici care pierd dinţii permanenţi de la 8 ani. Degeaba le spui părinţilor să aibă grijă că de la 6 ani apar dinţii care nu se mai schimbă. Trăiesc foarte mulţi cu senzaţia că,dacă are doar 6 ani,dinţii copilului sunt tot de lapte. Şi dacă face o carie,nu-i nicio tragedie,căci oricum se schimbă. Ei,aceşti dinţi nu sunt de lapte şi nu se mai schimbă,trebuie să-i ţină până la pensie. Mă refer la molarii de 6 ani,primele măsele care răsar. E până la urmă o problemă de educaţie a părinţilor,nu a copiilor. Aceştia sunt prea mici ca să înţeleagă importanţa igienei orale. Când vine vorba de aspectul şi integritatea danturii,toată lumea se gândeşte la efectele estetice şi implicaţiile asupra stării emoţionale.

Vă rog să ne spuneţi însă ce consecinţe medicale are pierderea dinţilor. Cum se repercutează asupra sănătăţii,în general? Consecinţele medicale,într-adevăr,nu sunt cele care primează pentru pacient. „Aoleu,am o lipsă...“,„Aoleu,ce mă fac?“,cam acestea sunt grijile. Sunt indivizi care pierd dinţi din faţă,dar nu se adresează dentistului. Nu,se obişnuiesc să coboare buza şi vorbesc de aşa o manieră că nici nu te prinzi că nu-i mai au. Dar dacă-i pui să zâmbească,imaginea nu-i prea plăcută. Esteticul este primul lucru care afectează. Asta cu toate că din punct de vedere medical sunt o grămadă de belele.