VIDEO. Dezbatere despre noile manuale şi varianta lor digitală
Astăzi, de la ora 13:00, în studioul Adevărul Live s-a dezbătut situaţia noilor manuale, care vor ajunge pe băncile şcolilor din septembrie 2014 împreună cu varianta lor digitală.
Ministerul Educaţiei a lansat,săptămâna trecută,licitaţia pentru acestea,însă editurile vor avea la dispoziţie în jur de şase săptămâni pentru realizarea lor,în loc de şase luni,cât au cerut editorii.
În studio au fost prezenţi Mario Demezzo de la Uniunea Editorilor din România,şi Paul Balogh,cofondatorul firmei Read Forward,care a realizat primul manual digital din ţară-"Lecţia Verde".
De asemenea,prin telefon ni se vor alătura bloggerii adevarul.ro:Tincuţa Apăteanu (expert în educaţie) şi Adriana Săftoiu,purtător de cuvânt al PNL.
Mario Demezzo:„În discuţii directe cu ministrul Remus Pricopie,eu i-am spus că avem nevoie de minimum 6 luni de zile pentru a realiza manualele. El ne-a dat o programă,dar nu ne-a dat nişte condiţii tehnice de redactare. Editorii nu au avut după ce să se ghideze.“
Mario Demezzo: „E cazul să se schimbe manualele,sunt vechi. Sunt depăşite fizic şi moral,de trei ani de zile spun că manualele trebuie schimbate. Remus Pricopie vrea să facă acum un heirupism. Ori ministrul nu înţelege diferenţa dintre «ingrediente»şi «reţetă»,ori a strecurat reţeta unui editor,unui agent.“
:„E nevoie de autori care să scrie manualele. Acest lucru e un pic deosebit – trebuie scris după o programă,să aibă anumite specificaţii tehnice legate de text şi imagine. E nevoie de redactori de manuale. Cel mai recent manual din România s-a făcut în 2007. De şapte ani,piaţa editurilor de manuale a stagnat. Să fii redactor de manual e un lucru foarte specific. Este periculos că se creează un precedent care nu va duce la o reformă a manualelor.“
Paul Balogh:„O problemă mare între guvernarea şi toţi ceilalţi este o bătălie lingvistică. Noi vrem şase luni pentru realizarea acestor manuale. Ministerul tace suveran,după care trânteşte nişte acte pe masă şi spune:în şase săptămâni trebuie făcute. Apoi,ce înseamnă în cazul acesta că a început o licitaţie? Au fost nişte consultări publice,s-au schimbat formatele,practic licitaţiile au pornit din iunie. Conform documentelor,licitaţia a început pe 7 martie. Pe 14 martie,apar alte documente antedatate care nu au fost făcute publice în noiembrie,nici pe 7 martie,ci abia pe 14. De ce? De ce ne jucăm de-a termenii,că licitaţia a început de un an?“
:„Programa nu e suficientă,ai nevoie de specificaţii tehnice. Structura unui manual îl poate influenţa în mod radical. Le putem face repede,dar de ce? Pe cine să mulţumim? Pe ministru? Scopul e să facem nişte manuale repede,sau să venim în sfârşit cu nişte manuale care să fie utile şi profesorilor,şi elevilor,să fie instrumente de lucru în clasă?“
:„Specificaţiile tehnice cu care au venit pe manualele actuale sunt foarte periculoase,pentru că schimbă accentul de la calitate către preţ. Criteriile calitative ale manualului scad,în timp ce criteriul preţ creşte.“
:„Dacă vii cu un preţ care e mai mare de+17% faţă de cel mai mic preţ,tu nici nu intri în licitaţie,chiar dacă,potrivit formulei,erai cel mai bun şi-l luai. De ce ai condiţie eliminatorie de preţ?“