VIDEO. Iată evoluţia modei feminine!
Corsete, rochii lungi, taioare, pantaloni-şalvari şi cămăşi înflorate, fuste mini… totul a stat sub semnul feminităţii. Iniţial ca modalitate de a ascunde şi mai apoi, de a scoate la iveală tot mai mult din corpul femeii. Direcţiile în modă vin, pleacă şi revin. Iată principalele caracteristici, pe ani.
Eravictoriană,între 1837-1901
Spre deosebire de femeile renascentiste,femeile victoriene au fost extrem de conştiente de propriul corp. Pentru ele,„sexy” se traducea drept „cea mai îngustă talie” cu putinţă şi,pentru asta,purtau corsete. Unele atât de strânse încît abia dacă mai puteau respira. Jupoane stratificate,bustiere şi crinoline.
Anii '20- Coco Chanel, rochii scurte
Au reprezentat perioada în care femeile au vrut să îşi ascundă aproape definitiv curbele (formele corpului). Unele dintre ele luau atât de în serios această tendinţă încât îşi înfăşau pieptul, pentru a aplatiza sânii şi pentru a obţine un look băieţesc. Silueta ce a urmat, liberă, pusă în evidenţă de rochiile scurte şi strălucitoare, a contrastat puternic cu moda „încorsetată” a epocii victoriene.
Anii 1930 şi 1940- Epoca de Aur
Pentru că au început să devină mult mai conştiente de corpul lor, femeile şi-au dat seama că şi alimentaţia are un cuvânt de spus. Moda acelor ani pune mult accentul pe braţe şi picioare, astfel că doamnele şi domnişoarele au început să-şi lucreze corpul, cu ajutorul greutăţilor, pentru a tonifia musculatura. Designeri celebri, Chanel, Dior şi Elsa Schiaparelli, au început să creeze haine pline de farmec, ce păreau demne de a fi purtate de sirenele mărilor.
1950– aer conservator
La mijlocul secolului, în atenţia tuturor era silueta clepsidră, iar vedetele vremii, Marilyn Monroe şi Grace Kelly, au fost temerarele acestui „trend” corporal. Femeile s-au vrut a fi casnice, cu soţ şi copii, aşa că au fost nevoie să înveţe arta seducţiei. Au fost învăţate cum să se îmbrace pentru a atrage, dar rareori au apelat la dezvăluirea pielii. Regula numărul unu era ca sub nicio formă să nu iasă din casă nearanjate. Se purtau taioarele trei sferturi, fustele conice, cămăşile cu butoni şi cardiganele lejere (vezi serialul Mad Men).
Citeşte şi:
Ce blugi să porţi, ţinând cont de forma corpului
1960- Hippie
Femeile au devenit obsedate de greutatea lor corporală şi se voiau a fi subţiri, ca modelele din reviste. Hippioatele purtau fuste-clopot, tunici, jeanşi largi (evazaţi), pantofi cu platformă, cizme înalte, fuste mini, rochii cu imprimeuri florale.
Anii 1970– Era disco
Odată cu libertinajul anilor 1960, ceva s-a schimbat definitiv în percepţia femeilor asupra corpului lor. Prin anii 1970, hainele sexy şicu multe detalii strălucitoare, rochiile-poleială, ochelarii de soare supradimensionaţi şi blugii cu talia înaltă, toate au reprezentat obiecte ale dorinţei feminine şi „intrarea” în renumitul club de noapte Studio 54.
1980– Coafuri înfoiate, umeri supradimensionaţi
O întreagă nebunie s-a declanşat odată cu apaţia sălilor de aerobic. Tot mai multe femei mergeau să facă fitness şi doreau să-şi menţină greutatea, având un corp tonifiat, însă nu exagerat de musculos. Anii '80 se rezumă,din punct de vedere vestimentar,prin culori neon,colanţi din spandex,fuste mini,topuri şi jachete cu umerii supradimensionaţi.
1990-Grunge,minimalism,„Beverly Hills,90210" şi „Salvati de clopoţel"
Câţiva copii rebeli din Seattle-ul anilor '90 au dat naştere mişcării „grunge”, caracterizat prin tricouri de flanel, bocanci Doc Martens şi cu o tentă de ansamblu, neîngrijită. De partea cealaltă a baricadelor, spandexul şi culorile fluorescente (reminiscenţe ale anilor '80) au reprezentat o adevărată modă,după cum reiese şi din filmele vremii "Beverly Hills, 90210" şi "Salvati de clopotel". Au urmat topurile cu vedere la buric şi abdomenele perfect lucrate.
Anii2000,până în prezent-Exprimare liberă
Femeile au mai multe opţiuni decât oricând,dar şi preţul pentru frumuseţe este extrem de mare. A crescut numărul intervenţiilor chirurgicale,iar siliconul este materia primă,cum s-ar spune. Au apărut blugii cu talia foarte joasă,se poartă bluzele de trening şi şepcile inscripţionate (până nu demult,parte integrantă a vestimentaţiei de camionagii). Totul vine,revine,dispare...