VIDEO. Rezultatele dezastruoase de la simularea la Evaluarea Naţională 2014

simeon stalpnicul png

Aproape 70% dintre elevii de clasa a VIII-a nu au reuşit să ia nota 5 la simularea de la Matematică pentru Evaluarea Naţională 2014.

Dacă luăm în considerare şi rezultatele de la Română,mai puţin de jumătate au obţinut medii peste 5 la acest test. Despre rezultatele acestea am discutat la Adevărul Live cu profesorii Ecaterina Stanca şi Ştefan Vlaston.

„Sistemul de învăţământ nu-şi produce proprii anticorpi să stabilească ce se întâmplă cu frauda la Bac. (...) Aşa cum arată şcoala astăzi,va arăta societatea mâine”,spune Vlaston. El crede că acolo unde sunt diferenţe mari între judeţe,probabil că este vorba de fraudă. Vlaston ar vrea să existe un sistem naţional standardizat de examinare în care fiecare elev să aibă subiectul lui,cum este cazul la admiterea de la Medicină,unde candidaţii nu au de la cine copia.

Vlaston spune că  sunt tot mai puţini profesori buni cu experienţă în sistem. „Tinerii care au venit acum în învăţământ nu se simt deloc motivaţi cu nişte salarii foarte mici. În ceea ce priveşte româna,cred că este o eroare fundamentală că nu se mai face gramatică la liceu. Decât să îi înnebunim pe toţi cu istoria literaturii,să-i învăţăm să scrie corect limba română,să ne gândim şi la nevoile sociale. Lectura e o chestie personală”,este de părere Vlaston. El mai atrage atenţia că sintagma în UE este educaţie şi formare profesională şi fără aceasta din urmă nu ai cum să generezi meseriaşii de are este nevoie în economie.

„Dacă un profesor are talent şi ştie să-l determine pe elev să decrimpeze textele literare,elevul va învăţa. Eu cred că ţine de talentul profesorului de a-l implica pe elev în analiza textului,ţine de orgoliul cunoaşterii pe care îl avem fiecare. Sensibilitatea aceasta pe care o presupune analizarea unui text literar nu ţine numai de inteligenţă,ţine şi de simţire. Elevul trebuie încurajat,dacă îi spui „stai jos,taci din gură,ai spus o prostie”,copilul acela nu îţi va mai răspunde a doua oară”,este de părere Ecaterina Stanca.

Vlaston mai spune că la matematică subiectele au fost medii,iar o treime din elevi se descurcă singuri. „Trebuie mai multe trasee educaţionale cu un curiculum de aprofundare pentru fiecare colectiv. Colectivele sunt diferite în funcţie de mediul social,geografic. Într-un fel se comportă un colectiv de elevi de la sat şi altfel,un colectiv de elevi de la oraş”.

Profesoara de limba română Ecaterina Stanca este de părere că rezultatele nu sunt un succes,dar elevii îşi pot da seama unde au probleme şi pot să recupereze. Subiectele au fost de nivel mediu,dar unii elevi nu prea le iau în serios findcă se gândesc că notele nu se trec în catalog. „În felul acesta ei se pot trezi la realitate şi să îşi dea seama că examenul nu trebuie să fie luat în glumă. Este pruimul lor examen serios,această simulare este benefică pentru a-l conştienyiza de nivelul de cunoştinţe şi de faptul că este un examen serios şi este nevoie de o pregătire temeinică”,a spus profesoara.

„Profesorii din gimnaziu le dau note mari elevilor,ca să ajungă la un liceu bun. Cum să-i dai 9 şi 10 unui elev de trei,mai mult îl strică decât îl ajută pe elevul respectiv. (...) Avem un randament extraordinar de mic la matematică. Este foarte bine că se fac simulările acestea şi că se vor face simulările de la clasele a II-a,a IV-a şi a a VI-a. Avem o radiografie a sistemului”,a spus profesorul Ştefan Vlaston.Recente

Marilyn Monroe, adepta operațiilor estetice Chip transformat Coleaj Sursa foto  Imdb jpg
Ce scrie pe cele mai ciudate pietre funerare ale celebritatilor Sursa foto Pixabay jpg
Janice Litman jpeg
Amal si George Clooney jpg
Un obiect extraterestru descoperit în mormântul faraonului Tutankhamon sursa foto  Shutterstock jpg
Camilla jpg
casatorita cu Lordul plăcerilor carnale, 75 de amante 1 sursa foto  Imdb jpg
Nicola Peltz si Victoria Beckham jpg
Curiozitatile stranepotilor Reginei la funeraliile ei Cum au trecut in noua etapa fara Gan Gan Sursa foto Instagram windsor royal family jpg
Iti mai amintesti Melrose Place Vezi cum arata acum actorii din rolurile principale Sursa foto Shutterstock jpg
Ryan Grantham și a omorât mama Plănuia să l împuște pe Justin Trudeau Sursa foto  Considering Love and Other Magic (2016) jpg
un bebelus care plange, shutterstock jpg
 Johhny Cash jpeg
Printesa Anne si Camilla Parker jpeg
Shakira, nemiloasă cu angajații Sursa foto  revista Elle jpg
Scene cu Robin Williams din Doamna Doubtfire care n au aparut niciodata Sursa foto captura YouTube  1 jpg
înmormântare regală, sicriul Reginei, siciu deschis Sursa foto  Instagram Royal Family jpg
Colaj familia regala, femei insarcinate, shutterstock jpg
Cara Delevingne jpg
Nadia Comaneci 4 ok GettyImages 1206897168 jpg