Fazele Lunii influenţează comportamentul? Ce spun studiile despre legătura dintre violenţă şi Luna plină

1 shutterstock 1077764738 jpg jpeg

De-a lungul timpului, omenirea i-a atribuit Lunii numeroase semnificaţii. Unii cred că Luna plină este cauza anumitor comportamente sau că fazele sale ne-ar influenţa ritmul vieţii. Are acest astru, cu adevărat, influenţă asupra noastră?

Credinţa conform căreia Luna influenţează comportamentul uman datează de mii de ani, de pe vremea când filosoful Aristotel şi istoricul roman Plinius cel Bătrân credeau că Luna plină are în totalitate putere asupra noastră. În ciuda trecerii timpului, acest corp ceresc a rămas subiectul multor credinţe populare şi ritualuri. Unii sunt de părere că atunci când Luna este plină nu se pot odihni corespunzător sau că pot apărea incidente violente sau dezastre naturale. Alţii cred că atunci le este afectată performanţa atletică, iar nivelul de energie le scade semnificativ.

Efectul Lunii pline: adevăr sau falsă credinţă?

Potrivit studiilor, Luna are capacitatea de a produce anumite transformări asupra oamenilor, dar şi în natură. Acest lucru se întâmplă, deoarece Luna plină influenţează mişcările apelor mărilor şi oceanelor (numite „marée‟), iar pentru că organismul uman este alcătuit în proporţie de 75% apă şi noi putem fi vulnerabili. Însă astronomii, fizicienii şi psihologii au ajuns la concluzia că fazele lunare nu influenţează comportamentul uman.

Influenţează diferit odihna bărbaţilor şi a femeilor

Un studiu din anul 2015, realizat pe aproximativ 200 de persoane, a descoperit că Luna plină poate influenţa calitatea somnului, în mod diferit la bărbaţi şi la femei. De exemplu, femeile dorm mai puţin, aproape de faza Lunii pline, cât şi în timpul ei. În schimb, bărbaţii se odihnesc mult mai bine decât femeile. Un alt grup de cercetători a descoperit că doar 1% dintre copiii studiaţi, cu origini diferite, au dormit mai puţin în vreme de Lună plină.

Mit sau realitate?

6. „Luna influenţează starea de spirit‟. DA şi NU. Nu există o relaţie între Luna plină şi tulburările de dispoziţie. În schimb, lipsa de somn poate conduce la anxietate, depresie sau tulburări bipolare.

 7. „Animalele sunt vulnerabile în timpul Lunii pline. DA şi NU. O serie de studii a susţinut că numărul muşcăturilor de animale a crescut în timpul Lunii pline, însă există şi dovezi care spun opusul.

@shutterstock



Recente

insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg
caine  jpg
Familia Addams jpeg
Ce diete urmează vedetele  jpg