FOTO: Celebrul gangster John Dillinger, denunţat la FBI de o româncă

1 646x404 femeia rosu jpg jpeg

Cunoscută şi ca Ana Sage sau „Femeia în roşu”, Ana Cumpănaş a fost prostituată şi patroană de bordel. Ea a ajuns în anturajul faimosului mafiot John Dillinger, pe care l-a trădat autorităţilor pentru a obţine beneficii materiale şi dreptul de şedere permanentă în SUA. Românca nu s-a bucurat însă de aceste avantaje.

Ana Cumpănaş s-a născut în 1891, la Comloşu Mare, sat din Banat. În 1909 s-a căsătorit cu Michael Chiolak şi împreună cu soţul, la 23 de ani, a plecat în SUA. A avut un fiu, după care a divorţat. Pentru a-şi câştiga existenţa, Ana Cumpănaş a început să practice prostituţia de lux. În 1923, ea şi-a deschis propriul bordel în Chicago, extinzându-şi apoi afacerea. Ea s-a recăsătorit cu un avocat român, de care s-a despărţit, având însă succes în afaceri. În 1933, femeia îşi deschidea al treilea bordel la Chicago. După un an, Ana era pe punctul de a fi deportată, autorităţile numind-o „o cetăţeană străină cu un caracter moral scăzut”.

Întâlnirea cu John Dillinger

În 1934, a ajuns în anturajul celebrului mafiot John Dillinger, care era pe atunci inamicul public nr. 1 şi cel mai căutat infractor din America. Se crede că românca ar fi fost prietenă cu Polly Hamilton, iubita lui Dillinger. Pe capul banditului american se pusese o recompensă importantă. Românca şi-a dat seama că ar putea pune mâna pe o sumă frumoasă de bani, dacă l-ar fi dat pe Dillinger pe mâna FBI. În schimbul trădării gangsterului, românca ar fi căpătat şi dreptul de şedere permanentă în SUA.

În 1934, a încheiat un contract cu FBI, cerând, în schimbul trădării lui Dillinger, 10.000 de dolari şi închiderea dosarului de proxenetism. Pe 22 iulie, aşa cum convenise cu FBI-ul, Ana Cumpănaş a mers cu John Dillinger şi iubita acestuia, Polly Hamilton, la cinematograful Biograph. Era îmbrăcată în roşu, aşa cum convenise cu agenţii. După ce au ieşit din cinematograf, la semnul ei către John Dilinger, banditul a fost pus la pământ de focurile armelor agenţilor FBI.

Ana Cumpănaş nu a primit decât jumătate din suma cerută, iar procesul de expulzare nu a putut fi oprit, astfel că românca a ajuns la Timişoara.

Un  articol din ”Realitatea ilustrată”, publicat în mai 1936, o prezenta astfel: „De o săptămână, ţara noastră adăposteşte un personaj senzaţional, care, sub numele de „Femeia în roşu“, a preocupat la un moment dat pe toţi amatorii de extraordinar din Statele Unite, care, slavă Domnului!, nu sunt niciodată lipsiţi de emoţii puternice. „Femeia în roşu“, cum au numit-o ziarele americane, e compatrioata noastră Ana Cumpănaşu-Sage, care, după o viaţă puţin cam aventuroasă, s-a reîntors în ţară, unde, cu banii agonisiţi, îşi va face o fermă frumoasă la Comloş, satul ei natal. N-a trecut prea multă vreme dela moartea celui mai celebru gangster pe care l-a cunoscut America, John Dillinger, supranumit „Inamicul public No. 1“. La un moment dat, isprăvile gangsterului au ajuns atât de îndrăzneţe, încât bătălia de lungă durată dintre el şi poliţie era urmărită de toată America cu pasiune. Ana Sage a fost aceea care, bucurându-se de prietenia gangsterului Dillinger, l-a denunţat poliţiei pentru premiul de 10.000 de dolari”.

Ana Cumpănaş a murit pe 20 aprilie 1947, la Timişoara.

Sursă foto principală: Revista „Realitatea ilustrată“, nr. din 13 noiembrie 1935

Foto galerie: Shutterstock, WikipediaRecente

Piele somon jpg
SAGA jpg
Jennifer Lopez, anastasia Soare sursa  Instagram jpg
Tom Cruise jpeg
Magda Vasiliu (5) jpg
Regele Charles al III lea Sursa foto shutterstock 765355024 jpg
Pamela Anderson sursa  Variety jpg
Creier jpg
Beyoncé jpg
Vin Diesel cu soția sursa  Shutterstock jpg
Madonna, Mariah Carey sursa  Shutterstock jpg
Justin Bieber jpg
Kate Hudson, actrița Goldie Hawn sursa  shutterstock jpg
Reguli bizare impuse de Regina Victoria la propria inmormantare Sursa foto shutterstock 169010507 jpg
Riley Keough, Elvis Presley, sursa  Shutterstock jpg
Meghan Markle in lacrimi jpeg
Kim Kardashian jpg
Prințesa Eugenie jpg
Sam Smith jpg
Shakira  Cosmopolitan jpg