FOTO Cine a fost Gogea Mitu, Goliat de România. Ce înălţime avea uriaşul

1 gogea mitu bun jpg jpeg

Pe numele său real Dumitru Ştefănescu, Gogea Mitu a rămas în istorie ca fiind cel mai înalt român. A avut o interesantă poveste de viaţă şi a murit la 22 de ani, din cauza tuberculozei.

Gogea Mitu este românul cunoscut pentru înălţimea sa. Există mai multe surse privind numele său. „Uriaşul” s-ar fi numit Gogu Ştefănescu sau Dumitru Goagă. Gogea Mitu s-a născut pe 14 iulie 1914 în Mârşani, Dolj. A fost racolat în adolescenţă de un circ din Praga, care l-a prezentat ca o curiozitate umană. După o perioadă, a ajuns la celebrul circ Globus din Monaco.

Cât de înalt era?

Gogea Mitu a avut 2,36 m (conform altor surse 2,42 sau 2,44) şi cântărea 146 de kilograme. Mai aproape de realitate ar fi înălţimea de 2,36 m, considerându-se că alte dimensiuni mai mari ar fi fost exagerări ale companiilor de circ, care aveau tot interesul să îl prezinte cât mai înalt.

A practicat box

Italianul Umberto Lancia, fost boxer, l-a învăţat să boxeze. De altfel, primul meci al lui Gogea Mitu ar fi fost cu antrenorul său. Umberto Lacia l-a luat cu el în Europa. A făcut primele cursuri de box la Paris şi, după ce a dobândit cunoştinţele de bază, a fost aruncat în ring. Primul învins prin KO de uriaşul român a fost italianul Severio Gizzo, pe 7 iunie 1935. Primul meci de box jucat în ţară a avut loc pe fosta arenă Venus din Bucureşti. Se spune că, în ciuda tehnicii stângace şi a lipsei de experienţă, statura impresionantă a lui Gogea era, de fapt, punctul său forte ca boxer. Pe majoritatea adversarilor i-a învins prin KO.

Presa străină îl prezenta drept Goliat de România sau Uriaşul din Mârşani. În următorii ani, Mitu a participat la o serie de turneuri de box în Italia şi Franţa. Românul a încasat sume impresionante pe care le trimitea acasă părinţilor.    Mitu Gogea a ajuns titlu de senzaţie pe paginile multor prestigioase cotidiene din Europa. Presa pariziană l-a prezentat pe Mitu ca având 2,26 m şi 146 de kilograme. Ziarele din România l-au prezentat ca având 2 metri şi 42 de centimetri. Uriaşul cântărea, pe vremea când practica box, 146 de kilograme.

A murit de tuberculoză

Gogea Mitu s-a îmbolnăvit în 1936. Pe când se întorcea cu trenul de la Paris la Bucureşti, uriaşul a deschis fereastra pentru că îi era cald şi, din cauza aerului rece, a răcit. Ajuns la Bucureşti, cu simptome de răceală agravate, uriaşul s-a internat la Spitalul Filantropia. Medicii au dat verdictul: tuberculoză. A murit pe 22 iunie 1936 la spitalul la care fusese internat. Rudele au contestat varianta morţii din cauza tuberculozei, acuzând că uriaşul a fost ucis de cei invidioşi pe succesul său. Presa vremii a comentat îndelung moartea uriaşului.

Foto: adevarul.roRecente

Paris Hilton este disperata sa si gaseasca catelul jpg
13166749 107305913017982 387879570 n jpg
Meryl Streep, Jennifer Lawrence, Charlize Theron, salariu negociat foto  Shutterstock jpg
Cei mai impiedicati hoti din lume Sursa foto Shutterstock 2045111030 jpg
Coolio, 10 copii și mai multe amante foto  Shutterstock jpg
Obiceiurile regelui charles al III lea, foto instagram jpg
Katy Perry jpg
Obiceiul alimentar al actritei Gwyneth Paltrow o face sa se simta grozav la 50 de ani Sursa foto Shutterstock 1544970053 jpg
Kim Kardashian, reguli în avionul privat sursa foto  Instagram Kim Kardashian jpg
James Bond, Daniel Craig jpeg
Camilla Parker si Charles jpg
Antonio Banderas si iubita lui demonstreaza ca dragostea nu are varsta Sursa foto Shutterstock 1409689958 jpg
new amsterdam 2 png
Pablo Picasso, primul cuvânt rostit sursa foto  Shutterstock jpg
Cel mai bun bucatar din lume, shutterstock jpg
Coolio, videoclip Gangsta's Paradise, Michelle Pfeiffer 1 Sursă foto  Shutterstock jpg
Coperta CPF 20 jpg
regina cu catelul jpg
Marilyn Monroe, adepta operațiilor estetice Chip transformat Coleaj Sursa foto  Imdb jpg
Ce scrie pe cele mai ciudate pietre funerare ale celebritatilor Sursa foto Pixabay jpg