FOTO Josephine Baker s-a plimbat cu o şaretă trasă de struţ pe Calea Victoriei. Câţi bani a cerut pentru spectacolul din Bucureşti

8 profimedia 0025906563 jpg jpeg

„Perla Neagră”, cum a mai fost numită, Josephine Baker a fost o apariţie exotică în Europa interbelică. Celebra dansatoare, pe care Hemingway o considera „cea mai senzaţională femeie pe care a văzut-o cineva vreodată”, a fost implicată şi în activităţi de spionaj. Ea a ajuns şi în ţara noastră, uimindu-i pe bucureşteni.

Josephine Baker (1906 – 1975) s-a născut în Saint-Louis , Missouri, SUA. Ea a decis să se stabilească în Franţa, în urma acţiunilor rasiste la care era supusă. Baker a fost cap de afiş al spectacolelor din clubul Folies Bergère, din Paris, fiind o adevărată apariţie exotică. A rămas celebră pentru reprezentaţiile ei în care apărea îmbrăcată sumar, având influenţe tribale, cu franjuri şi paiete. Baker a dansat, dar a şi jucat în filme şi a cântat.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a făcut parte din Rezistenţa Franceză, obţinând pentru francezi informaţii importante despre clienţii germani sau francezi care ajungeau în barul unde ea activa. Baker a pătruns în cercurile înalte, creând o reţea de sprijin a Rezistenţei Franceze. A fost prima americancă decorată cu Ordinul Croix de Guerre.

Vizita de la Bucureşti

În 1928, Josephine Baker a ajuns la Bucureşti, cu Orient Express, cel mai luxos tren al acelor vremuri. La Bucureşti, a susţinut reprezentaţii la teatrul „Cărăbuş”.

Baker fusese văzută într-un spectacol la Paris de Constantin Tănase, care i-a propus un turneu la Bucureşti. Potrivit presei vremii, dansatoarea ceruse un onorariu exorbitant pentru acele vremuri: 100.000 de lei. Era, până atunci, cel mai mare contract pe care îl plătise vreun director de teatru din România. Tănase a mai angajat 16 dansatoare din Londra pentru a le învăţa pe cele ale noastre dansurile moderne şi l-a adus la pupitru pe Ben Hors, specialist în jazz.

Bucureştenii au rămas muţi de uimire după ce au văzut-o pe diva „înaltă, cu pielea de culoarea cafelei, cu ochi de abanos, picioare de paradis şi un zâmbet mai presus de toate zâmbetele“. Baker s-a plimbat pe Calea Victoriei într-o şaretă trasă de un struţ adusă de la Paris.

Josephine Baker a mai ajuns în ţara noastră în 1970, la festivalul Cerbul de Aur de la Braşov.

Foto Profimedia historia.ro, adevarul.ro  



Recente

Lily Allen jpg
Kelly Osbourne  foto   Shutterstock jpg
festival  foto   Shutterstock jpg
Courteney Cox cu iubitul  foto   Shutterstock jpg
Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg