FOTO Josephine Baker s-a plimbat cu o şaretă trasă de struţ pe Calea Victoriei. Câţi bani a cerut pentru spectacolul din Bucureşti

8 profimedia 0025906563 jpg jpeg

„Perla Neagră”, cum a mai fost numită, Josephine Baker a fost o apariţie exotică în Europa interbelică. Celebra dansatoare, pe care Hemingway o considera „cea mai senzaţională femeie pe care a văzut-o cineva vreodată”, a fost implicată şi în activităţi de spionaj. Ea a ajuns şi în ţara noastră, uimindu-i pe bucureşteni.

Josephine Baker (1906 – 1975) s-a născut în Saint-Louis , Missouri, SUA. Ea a decis să se stabilească în Franţa, în urma acţiunilor rasiste la care era supusă. Baker a fost cap de afiş al spectacolelor din clubul Folies Bergère, din Paris, fiind o adevărată apariţie exotică. A rămas celebră pentru reprezentaţiile ei în care apărea îmbrăcată sumar, având influenţe tribale, cu franjuri şi paiete. Baker a dansat, dar a şi jucat în filme şi a cântat.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a făcut parte din Rezistenţa Franceză, obţinând pentru francezi informaţii importante despre clienţii germani sau francezi care ajungeau în barul unde ea activa. Baker a pătruns în cercurile înalte, creând o reţea de sprijin a Rezistenţei Franceze. A fost prima americancă decorată cu Ordinul Croix de Guerre.

Vizita de la Bucureşti

În 1928, Josephine Baker a ajuns la Bucureşti, cu Orient Express, cel mai luxos tren al acelor vremuri. La Bucureşti, a susţinut reprezentaţii la teatrul „Cărăbuş”.

Baker fusese văzută într-un spectacol la Paris de Constantin Tănase, care i-a propus un turneu la Bucureşti. Potrivit presei vremii, dansatoarea ceruse un onorariu exorbitant pentru acele vremuri: 100.000 de lei. Era, până atunci, cel mai mare contract pe care îl plătise vreun director de teatru din România. Tănase a mai angajat 16 dansatoare din Londra pentru a le învăţa pe cele ale noastre dansurile moderne şi l-a adus la pupitru pe Ben Hors, specialist în jazz.

Bucureştenii au rămas muţi de uimire după ce au văzut-o pe diva „înaltă, cu pielea de culoarea cafelei, cu ochi de abanos, picioare de paradis şi un zâmbet mai presus de toate zâmbetele“. Baker s-a plimbat pe Calea Victoriei într-o şaretă trasă de un struţ adusă de la Paris.

Josephine Baker a mai ajuns în ţara noastră în 1970, la festivalul Cerbul de Aur de la Braşov.

Foto Profimedia historia.ro, adevarul.ro  Recente

kim kardashian jpg
Olivia Newton John, ultimul mesaj sursa  Shutterstock jpg
Brendan Fraser jpeg
Chandler Bing jpeg
Ajungem MARI Suflet fragil, caut o inimă mare (1) png
Regina Elisabeta a II a jpg
Jennifer Lopez si Jennifer Garner jpg
Hugh Jackman și soția foto  Shutterstock jpg
brad de Crăciun sursa  Shutterstock jpg
ok Razvan Popescu (2) jpg
Selena Gomez jpg
Printesa Aiko a Japoniei jpeg
Katherine Hepburn jpg
Shania Twain, abuz sexual sursa  Shutterstock jpg
Cea mai in varsta castigatoare a unui premiu Grammy Sursa imagine Instagram angelaalvarez1927 jpg
Meghan Markle si Printul Harry jpeg
Printul Harry jpg
Paradoxul zilei de nastere Sursa imagine shutterstock 150755498 jpg
kim kardashian sursa  Instagram jpg
Cele mai ciudate obiceiuri alimentare ale celebritatilor Sursa imagine Instagram wearedavid mia jpg