Harry Houdini şi trucurile de magie care l-au făcut celebru. Cum a sfidat moartea

1 harry houdini jpg jpeg

Iluzionist cu origini ungare, Harry Houdini a fost unul dintre cei mai cunoscuţi magicieni din toate timpurile. Şi-a câştigat celebritatea prin numerele incredibile de evadare, precum şi prin alte trucuri de magie prin care părea că păcăleşte moartea.

Harry Houdini s-a născut în 1874 la Budapesta, într-o familie de evrei unguri, numele său real fiind Ehrich Weisz. Numele sub care a devenit cunoscut şi l-a luat după ce a început să se remarce ca magician, după cel al idolului său francez, iluzionistul Jean Eugène Robert-Houdin. În copilărie, a emigrat în America, alături de familie, în căutarea unei vieţi mai bune. Începuturile nu au fost însă deloc uşoare. Pentru a-şi ajuta familia, a început să vândă ziare şi să lustruiască pantofi. În 1883, a apărut în prima sa reprezentaţie, un număr la trapez. În adolescenţă, a început să fie fascinat de iluzionism, la fel ca şi fratele său, Theo. 

Maestru al evadărilor

La 20 de ani, Houdini avea deja la activ numeroase reprezentaţii de magie pe scenele din New York şi nu numai. Era renumit pentru faptul că se reinventa, de la număr la număr. În 1895, Harry Houdini şi soţia lui s-au alăturat trupei de circ a fraţilor Welsh. În cadrul spectacolelor susţinute cu această trupă, Houdini s-a specializat în numărul numit „Metamorfoză”. Având cătuşe la mâini şi aflat într-un sac, încuiat în cufăr, magicianul reuşea să apară în locul asistentei lui. Celebritatea sa a crescut după un număr în cadrul căruia le-a cerut unor poliţişti să îl închidă într-o celulă, după care a reuşit să evadeze. De altfel, evadările senzaţionale au fost specialitatea sa. 

În 1912, s-a remarcat cu numărul numit „Celula de tortură chinezească cu apă”. Magicianul era scufundat cu capul în jos, într-un vas cu apă, timp în care picioarele îi erau blocate. O faţă a vasului era din sticlă, astfel că publicul îl putea vedea. Însă evadarea nu putea fi urmărită de audienţă, pentru că, aşa cum se întâmpla în toate numerele lui, o cortină acoperea vasul.

Un alt număr de senzaţie a fost cel în care a făcut să dispară un elefant cu tot cu dresorul lui de pe scena Hipodromului din New York.

Alte numere de neuitat au fost cele în care încerca să se elibereze dintr-o cămaşă de forţă, în timp ce era suspendat de glezne de la înălţimea unor macarale sau a unor clădiri înalte. A uimit audienţa şi cu spectacolele în care a fost îngropat de viu sub pământ fără sicriu sau scufundat cu un sicriu într-o piscină. De asemnenea, Houdini a uimit cu numărul în care era legat într-o cămaşă de forţă, închis într-un sicriu sigilat şi apoi îngropat într-un rezervor cu nisip.

Harry Houdini s-a stins din viaţă pe 31 octombrie 1926.

Foto: Shutterstock, Profimedia



Recente

Kylie Jenner jpg
Wednesday jpeg
vedete care au înșelat cu bona copiilor sursa  Shutterstock jpg
Vedete care s au căsătorit de două ori cu același partener jpg
central nucleara Cernobil sursa  Shutterstock jpg
Semne neobisnuite ca esti insarcinata Sursa imagine Pixabay jpg
Cadouri nepotrivite pentru Sărbătorile de Iarnă jpg
Printul John 4 jpeg
Cristina Mihaela Dorobantu (4) jpg
Filme care au distrus casnicii la Hollywood Sursa imagine shutterstock 2158102771 jpg
Sylvester Stallone, fiul autist sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 167894822 jpg
gripa cămilei, cupa mondială la fotbal sursa  Shutterstock jpg
Ce se intampla cu rochiile celebritatilor dupa marile evenimente Sursa imagine shutterstock 288368573 jpg
A aparut cea mai nouă editie a revistei Click! pentru femei jpeg
Meg Wynn Owen, actriță jefuită sursa  The Duellists jpg
Mariah Carey jpeg
Nicole Kidman sursa  Shutterstock jpg
Steve Martin sursa  Shutterstock jpg
Oprah Winfrey jpg