Insula ┼×erpilor din Marea Neagr─â, un loc misterios. De ce se nume┼čte astfel

2 shutterstock 108398333 jpg jpeg

Aflat─â ├«n Marea Neagr─â, la aproape 45 de kilometri de ┼ú─ârmurile Ucrainei ┼či Rom├óniei, Insula ┼×erpilor a fost, ├«ntr-o perioad─â, complex militar.

Se consider─â c─â, ├«n vremurile Antice, insula a fost populat─â numai de p─âs─âri ┼či de ┼čerpi de mare, acesta fiind ┼či motivul pentru care este numit─â astfel. A mai fost numit─â ┼či Leuke (alb─â, ├«n limba greac─â), deoarece se aseam─ân─â cu calcarul alb din Dobrogea. Insula ┼×arpelui se ├«ntinde pe o suprafa┼ú─â de 17 hectare ┼či este considerat─â un loc neprimitor, din pricina reliefului, a gresiilor dure. S─ârac─â ├«n vegeta┼úie ┼či faun─â; a fost populat─â ├«n trecut, ├«n afar─â de ┼čarpele de cas─â, ┼či de n─âp├órc─â. Se spune c─â ┼čerpii au fost st├órpi┼úi aici ├«n a doua parte a secolului al XX-lea, fiind cantonate aici trupe sovietice.

Transformată în complex militar

P├ón─â ├«n 1947, Insula ┼×erpilor s-a aflat ├«n componen┼úa ┼ú─ârii noastre. Baza militar─â rom├óneasc─â ├«nfiin┼úat─â aici a fost, ├«n al Doilea R─âzboi Mondial, ├«ntre 1941 ┼či 1944, ┼úinta bombardamentelor sovietice. Din 1948 a intrat ├«n cadrul Uniunii Sovietice, potrivit unui protocol secret. A fost transformat─â ├«n complex militar, aici fiind amplasate radare de mare putere ┼či cu o raz─â mare de ac┼úiune, apoi sta┼úii de bruiaj ┼či de ascultare a convorbirilor. Ru┼čii au instalat cabluri telefonice subacvatice care f─âceau leg─âtura insulei cu Odessa ┼či au amenajat locuri de acostare pentru nave. Marinarii nu aveau voie s─â se apropie de insul─â. Dup─â 1990, a fost disputat─â de Ucraina ┼či Rom├ónia la Curtea Interna┼úional─â de Justi┼úie.

Misterele de care a fost înconjurată

├Än apropiere de Insula ┼×erpilor se afl─â un a┼ča-numit Triunghi al Bermudelor din ┼úara noastr─â. Este un loc asociat cu dispari┼úiile. Potrivit unei legende, la 5 decembrie 1945, cinci bombardiere americane au disp─ârut ├«n aceast─â zon─â.

O alt─â dispari┼úie misterioas─â a avut loc ├«n 1990, c├ónd un mic aparat de zbor grecesc a disp─ârut la 30 ÔÇô 40 de kilometri de ┼ú─ârmul rom├ónesc.

├Än apropierea insulei, ├«n 2008, 12 militari ucraineni au murit ├«ntr-un accident aviatic, dup─â pr─âbu┼čirea elicopterului cu care se deplasau din Odessa.   

Surs─â foto: Shutterstock Recente

Competitie jpg
Longevitate jpg
Quokka   animal jpg
Facebook jpg
elvis jpg
Suzanne Somers 2 shutterstock 537518347 jpg
muzica   chitara   guitars gcfe5d960e 1280 jpg
Zishe Breitbart jpeg
Dakota Johnson jpg
panza de paianjen shutterstock 1761418589 jpg
film mut shutterstock 1208134459 jpg
Victoria B jpg
victima shutterstock 1661010535 jpg
Celebra creatoare de mod─â Coco Chanel a ├«ncetat din via╚Ť─â ├«n 1971 jpeg
Epilare jpg
Tom Cruise jpeg
jeff bridges shutterstock 185455103 jpg
Conserve jpg
Mr Bean  jpg
ronaldo jpg