Josef Mengele şi experimentele diabolice de la Auschwitz. I se mai spunea şi „Îngerul morţii”

Unul dintre cele mai odioase personaje ale istoriei este, fără îndoială, doctorul nazist Josef Mengele. Prin experimentele sale, a răspândit teroarea în lagărul de concentrare de la Auschwitz.
Cel care avea să fie numit „Îngerul morţii” s-a născut la 16 martie 1911, în oraşelul Gunzbourg, într-o familie înstărită de industriaşi catolici. Josef Mengele a studiat medicina la Universitatea din Frankfurt, iar în 1937 s-a înscris în partidul nazist. A fost acceptat şi în Waffen-SS, ajungând căpitan. În 1940 şi-a început activitatea în Institutul Eredităţii Biologice şi Purităţii Rasiale. A ajuns în lagărul de concentrare de la Auschwitz în 1943, înlocuind un medic care era bolnav.
Experimentele sadice
În cele 21 de luni petrecute la Auschwitz, Josef Mengele şi-a continuat studiile asupra eredităţii şi a folosit deţinuţii drept cobai. Mengele a făcut parte din echipa de medici care făcea selecţia prizonierilor de aici – cine era trimis în camera de gazare şi cine era folosit pentru muncă. A iniţiat o serie de experimente care aveau să ducă la exterminarea deţinuţilor.
Printre experimenele iniţiate de Josef Mengele se numără injectarea de substanţe chimice în ochii copiilor, pentru a observa dacă li se schimbă culoarea, operaţii brutale, amputări de membre, introducerea prizonierilor în apă fierbinte pentru a vedea la ce temperatură maximă pot rezista oamenii înainte să moară.
„Îngerul morţii” era interesat şi fascinat de experimentele pe gemeni şi pitici.
De asemenea, era în căutarea celor cu diverse malformaţii genetice – deformaţii congenitale etc. Gemenii, care erau puşi în barăci speciale, erau supuşi unor operaţii chirurgicale fără anestezie. A efectuat operaţii brutale în încercarea de a transforma o pereche de gemeni în „siamezi” prin sutura venelor acestora.
După terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, Josef Mengele a fugit în America de Sud, asunzându-se în diverse ţări. A murit în 1979, în timp ce înota, din cauza unui accident vascular cerebral.