Lumea antică. Göbekli Tepe, monumentul preistoric care sfidează istoria

Göbekli Tepe, situat în sud-estul Turciei, este considerat cel mai vechi ansamblu arhitectural cunoscut, datând de peste 11.500 de ani. Descoperit în anii 1960 și cercetat intens abia în anii ’90, acest sit arheologic contestă teoriile clasice despre originile civilizației. Cu o vechime de peste 6.000 de ani mai mare decât Stonehenge, Göbekli Tepe demonstrează că societățile umane aveau capacități inginerești și culturale avansate mult mai devreme decât se credea anterior.

image

O enigmă a ingineriei antice 

Situl impresionează prin cercurile sale masive de piatră, susținute de piloni în formă de „T”, fiecare cântărind până la 10 tone. Modul în care aceste blocuri de calcar au fost transportate și asamblate rămâne un mister. Până acum, se credea că doar societățile agricole dezvoltate aveau resursele necesare pentru a ridica astfel de monumente, însă Göbekli Tepe contrazice această ipoteză, demonstrând că vânătorii-culegători aveau o organizare socială mult mai complexă decât se anticipase.

Scopul necunoscut al celui mai vechi monument din lume 

Deși scopul exact al sitului rămâne incert, numeroase teorii sugerează că ar fi fost un centru ceremonial sau un loc de cult religios. Stâlpii sunt decorați cu basoreliefuri ce înfățișează animale sălbatice, ceea ce indică o posibilă semnificație spirituală. Unele ipoteze sugerează că monumentul ar fi fost un calendar astronomic, folosit pentru observarea cerului și marcarea unor evenimente importante.

Descoperirea care schimbă tot ce se știa despre civilizație 

Göbekli Tepe rescrie istoria umanității, demonstrând că oamenii preistorici aveau cunoștințe arhitecturale și artistice mult mai avansate decât se credea. Deși se presupunea că monumentele grandioase au apărut doar în societăți stabile, dovezile arheologice arată că aceste structuri au fost ridicate de populații nomade, ceea ce schimbă fundamental percepția asupra evoluției sociale.

Cât mai este de descoperit din Göbekli Tepe?

Excavările continuă, iar specialiștii estimează că doar o mică parte a sitului a fost studiată până acum. Se estimează că întregul proces de cercetare ar putea dura peste 150 de ani. Autoritățile au implementat măsuri stricte pentru protejarea acestui monument unic, inclusiv construirea unui adăpost special pentru a preveni degradarea structurilor. Göbekli Tepe nu este doar un sit arheologic, ci un punct de referință esențial în înțelegerea trecutului umanității. Pe măsură ce cercetările avansează, acest loc fascinant ar putea dezvălui noi informații care vor transforma complet viziunea asupra istoriei omenirii.

@shutterstock

Editor: Raluca Toma



Recente

Jessica Chastain  sursa foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez, Ben Affleck  foto   Shutterstock, Instagram jpg
Brad Pitt  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Aniston  sursa foto   Shutterstock jpg
Miss Scoția  foto   Instagram jpg
Brooke Shields  foto   Shutterstock jpg
WhatsApp Image 2025 03 24 at 10 06 03 jpeg
Snapinsta app 467413969 1301453901233504 4172315488954539664 n 1080 jpg
Carla Bruni  sursa foto   Shutterstock jpg
Kim Kardashian, Tristan Tate, Andrew Tate  foto   Shutterstock jpg
Dolly Parton  foto   Shutterstock jpg
Alec Baldwin și soția  foto   Shutterstock jpg
Echinoctiul de primavara  Sursa foto shutterstock 2326233419 jpg
Zoli Toth Kanal D Tempting Fortune png
Taylor Swift și finul ei  foto   Shutterstock jpg
David Hasselhoff  sursa foto   Shutterstock jpg
cuplu  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Aniston, Justin Theroux  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 1197641515 jpg
Martha Stewart  foto   Instagram jpg