Mary Celeste, corabia fantomă. Echipajul de pe vas a dispărut în condiţii neelucidate

1 shutterstock 127646987 jpg jpeg

Unul dintre cele mai mari mistere din lumea navigaţiei este cel al navei Mary Celeste. Dispărută în condiţii misterioase nici până în ziua de astăzi, Mary Celeste a devenit prototipul corăbiilor fantomă.

Numită iniţial Amazon, brigantina Mary Celeste avea lungimea de 31 de metri şi a fost construită în 1861, în Noua Scoţie. Eşuată în timpul unei furtuni, nava a fost recuperată de americani, care i-au adus unele modificări şi au numit-o Mary Celeste. În 1872, nava încărcată cu alcool industrial a ridicat ancora din Staten Island, New York, pregătindu-se pentru o călătorie spre Geneva, Italia. Comandant era căpitanul Benjamin Briggs, iar la bord se aflau, alături de şapte oameni, soţia şi copilul căpitanului.

Pe 4 decembrie 1872, corabia Mary Celeste a fost zărită de un echipaj de pe o altă navă, Dei Gratia; plutea în derivă şi părea că se îndreaptă spre Strâmtoarea Gibraltar. La o inspecţie făcută de câţiva oameni de pe Dei Gratia, s-a observat că Mary Celeste avea unele lipsuri – sextantul şi cronometrul. Erau intacte încărcătura de alcool şi rezervele de apă, dar lipseau oamenii de pe corabie.

Ce s-a întâmplat cu echipajul?

Ultima însemnare făcută de căpitan data din 24 noiembrie 1872. Niciun om de pe Mary Celeste nu a fost găsit. S-au vehiculat diverse teorii pentru a se afla ce s-a întâmplat cu adevărat. O teorie vehiculată cel mai des a fost că scurgerile de alcool au dus la o acumulare de vapori în cală. De frica unei explozii, Briggs a ordonat deschiderea calei şi evacuarea navei până când alcoolul se va evapora şi pericolul va trece. Însă vântul puternic a îndepărtat brigantina de bărcile echipajului, care nu a mai putut ajunge înapoi, găsindu-şi sfârşitul pe mare.

Potrivit altei teorii, membrii echipajului l-ar fi ucis pe căpitan şi familia acestuia. S-a vehiculat şi că s-a produs un curent marin în timpul căruia echipajul a încercat să se salveze cu bărcile.Recente

michael jackson jpg
Whitney Houston shutterstock 91490768 jpg
Sharon Stone  jpg
Casa Playboy jpeg
vedete in costum de baie jpg
Aishwarya Rai profimedia 0692768910 jpg
Jlo si Marc Anthony jpg
diego maradona shutterstock 2026359395 jpg
serena william instagram 1  jpg
Kanye West Pete Davidson  jpg
Imagine featured clickpentrufemei   sursa Instagram JPG
cafea jpg
lapte jpg
olivia newton john 0 shutterstock 530029375 jpg
William si Kate jpeg
nicole kidman shutterstock 644941192 jpg
Jennifer Coolidge 0 jpg
donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg
Supermarket jpg