Mary Tifoida, femeia carantinată cu forţa. Cât timp şi-a petrecut în izolare

1 mallon mary 01 jpg jpeg

Unul dintre cei mai cunoscuţi, dar şi detestaţi, pacienţi ai tuturor timpurilor este, fără îndoială, Mary Mallon, cea care avea să rămână cunoscută sub numele de Mary Tifoida. Pacient asimptomatic, ea a transmis febra tifoidă multor americani, motiv pentru care s-a decis carantinarea ei şi nu oricum, ci cu forţa!

Mary Mallon s-a născut în 1869 în Cookstown, Comitatul Tyrone, localitatea aflată, în zilele noastre, în Irlanda de Nord. În jurul anului 1883 a emigrat în SUA, unde a lucrat la mai multe familii ca bucătăreasă.

În 1900, a lucrat la o familie vreo două săptămâni. La scurt timp după ce a fost angajată, membrii acestei familii au dezvoltat simptomele febrei tifoide, printre care: puls scăzut, febră şi dureri abdominale.

După un an, femeia s-a mutat în Manhattan, unde a lucrat la alte familii, tot ca bucătăreasă. Povestea s-a repetat: membrii acestor familii s-au îmbolnăvit, la rândul lor, având aceleaşi manifestări specifice febrei tifoide. Mary Mallon şi-a schimbat locurile de muncă, iar majoritatea oamenilor cu care a venit în contact au dezvoltat această boală.

Izolată într-un spital-penitenciar

În 1906, a fost angajat un specialist în domeniul sanitar, George Soper, pentru a se afla mai multe despre misterioasele cazuri de îmbolnăvire. Pe baza cercetărilor lui, s-a ajuns la concluzia că Mary Mallon este purtătoarea bacteriei Salmonella Typhi, care cauzează febra tifoidă. Timp de şase ani, Mary, care a fost un pacient asimptomatic (considerat primul din istorie, de altfel), a transmis boala fără să ştie majorităţii persoanelor cu care a venit în contact.

Între timp, femeia se angajase la alte familii... Soper a devenit un adevărat detectiv aflat pe urmele ei. Când a găsit-o, i-a cerut să dea probe de urină şi fecale, dar ea a refuzat. În 1907, Inspectoratul General de Sănătate din New York a decis că femeia este purtătoarea bacteriei care a produs îmbolnăvire în rândul oamenilor pentru care a lucrat. De aceea, s-a decis izolarea ei cu forţa într-un spital-penitenciar. În 1910, a fost eliberată, pe motiv că nu mai este un pericol. A lucrat până în 1915, când a îmbolnăvit din nou alte persoane, revenind apoi la acelaşi spital. Până la finalul vieţii, Mary Tifoida, cum au numit-o ziarele, a îmbolnăvit zeci de oameni, dintre care unele au murit. În total, ea şi-a petrecut 26 de ani din viaţă în carantină!

Foto: Wikimedia Commons Recente

Copii jpg
Shurubel 1 jpeg
Regina Victoria – secvențe jpeg
Cameron Diaz jpg
Kate Hudson jpg
Kate Middleton în verde OK Mag jpg
andreea mantea
profetie   shutterstock 430507258 jpg
minciuna   shutterstock 1929158141 jpg
kim kardashian fata jpg
aursiargintaec@clickpentrufemei ro jpg
ZM RO elderflower Advertorial 900x500px LO 01 1 jpg
Vedete jpg
Angelina Jolie si copiii jpg
Hamlet jpg
horoscopul verii shutterstock 2146570531 jpg
Estee Lauder profimedia 0101843304 jpg
vis   cuplu   heart g2606d5f48 1280 jpg
Nicole Kidman si Tom Cruise jpg
Mark Twain jpg