Misterul mecanismului de la Antikythera, primul calculator analogic
Computer mecanic antic realizat pentru calculul poziţiilor astronomice, mecanismul de la Antikythera îi fascinează pe oamenii de ştiinţă, care îi studiază modul de funcţionare.
Mecanismul, considerat primul calculator analogic din lume, a fost recuperat în 1901, dintr-o epavă de lângă insula grecească Antikythera, de unde şi numele care i-a fost dat. A fost descoperit într-o cutie înaltă de 30 cm, cu decorată cu 2.000 de caractere. Se estimează că perioada sa de construcţie este a fi între 150 şi 100 î.Hr. Mecanismul conţine peste 30 de roţi dinţate din bronz conectate la cadrane şi indicatoare.
Primul lucru care i-a uimit pe cei care l-au studiat este gradul de sofisticare mecanică, pe care unii l-au comparat cu al unui ceas elveţian din secolul al XIX-lea. Însuşi Jacques-Yves Cousteau a vizitat epava în care a fost descoperit mecanismul. Profesorul Michael Edmunds de la Universitatea Cardiff, care a studiat dispozitivul misterios, a fost uimit de mecanica lui şi, potrivit lui, în termeni de valoare istorică este mai valoros decât Mona Lisa. Nimeni nu ştie cine a construit acest dispozitiv. Sigur este că mecanismul este mult mai avansat pentru perioada din care datează.
Acţionat manual, dispozitivul afişa mişcarea universului, trasând deplasarea celor cinci planete cunoscute la acea vreme, fazele lunii şi eclipsele solare şi lunare. Modul exact în care mecanismul reuşea să realizeze aceste performanţe nu a fost pe deplin înţeles de cercetători.
Ce au observat specialiştii
O echipă de cercetători de la University College London a anunţat recent că a descoperit, cel puţin parţial, misterul mecanismului Antikythera.
Conform echipei, mecanismul ar fi putut afişa mişcarea soarelui, a Lunii şi a planetelor Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Saturn pe inele concentrice. Întrucât dispozitivul se baza pe ipoteza conform căreia Soarele şi planetele se învârt în jurul Pământului, traiectoriile lor sunt mult mai dificil de reprodus cu roţi dinţate decât în situaţia soarele ar fi plasat în centru.
Specialiştii cred că studiul lor le poate permite înţelegerea modului în care dispozitivul Antikythera afişa cerul, însă nu se ştie dacă designul este corect sau dacă dispozitivul ar fi putut fi construit cu tehnici de fabricaţie antice, informează Agerpres.