Modul violent în care a murit Mata Hari, cea mai mare spioană a tuturor timpurilor

1 mata hari historia jpg jpeg

Margaretha Geertruida Zelle, cunoscută ca Mata Hari, a fost o celebră dansatoare exotică olandeză, fiind considerată cea mai mare spioană a timpurilor. Ea a avut parte de o moarte violentă după ce a fost condamnată de spionaj.

Mata Hari a fost agent dublu secret, spionând atât în serviciul Franţei, cât şi al Germaniei, în Primul Război Mondial.

Fiică a unui om de afaceri prosper, ea s-a remarcat prin inteligenţă, primind educaţie în şcoli bune. S-a căsătorit la 18 ani cu un ofiţer olandez de origine engleză, dar căsătoria lor nu a rezistat foarte mult. A plecat la Paris, alegând să danseze în baruri pentru a-şi câştiga existenţa.

În timpul Primului Război Mondial a ales să lucreze pentru serviciul de spionaj german, fapt pentru care a fost plătită cu sume frumoase. Atunci a început să îşi folosească numele de Mata Hari. În anul 1915, la vârsta de 39 de ani, a fost arestată şi condamnată la Paris, pentru spionaj. Ea şi-a pus calităţile la bătaie pentru a fi iertată în schimbul angajării sale ca spioană în beneficiul Franţei. Dar Mata Hari a continuat să-şi ofere serviciile şi pentru germani, fiind dublă spioană timp de doi ani. Francezii au arestat-o din nou pe 13 februarie 1917, la Paris, iar pe 25 iulie a fost condamnată la moarte prin împuşcare, fiind acuzată că din cauza ei au murit mii de soldaţi francezi.

În faţa plutonului de execuţie

Mata Hari a fost executată pe 15 octombrie 1917, în faţa unui pluton format din 12 soldaţi. Ea a refuzat să poarte banderola neagră la ochi. Potrivit altor surse, în faţa plutonului de execuţie, Mata Hari şi-a dat jos haina şi a rămas goală.  

Potrivit lui Henry Weles, corespondentul International News Service, sub haina lungă, cu blană mare la guler, Mata Hari purta un kimono de mătase, iar pe cap avea o pălărie mare, neagră. „Mata Hari a căzut. Nu a murit cum ne-au obişnuit actorii şi starurile de cinema când joacă oameni împuşcaţi. Nu şi-a ridicat mâinile spre cer şi nu s-a aruncat înainte şi înapoi. În schimb, a părut că se prăbuşeşte. Încet, inertă, s-a pus pe genunchi, cu capul mereu ridicat şi fără vreo schimbare a expresiei de pe faţă. Pentru o fracţiune de secundă, părea că se clatină acolo, pe genunchi, privind direct la cei care i-au luat viaţa. Apoi a căzut pe spate, frângîndu-se de la mijloc, cu picioarele sub ea. A rămas acolo, nemişcată, cu faţa spre cer”, a relatat Henry Weles, potrivit adevarul.ro. Weles a mai notat că un alt ofiţer, pentru a se asigura că spioana este moartă, i-a mai tras un glonţ în tâmpla stângă.   

Foto: Historia.roRecente

Ajungem MARI Suflet fragil, caut o inimă mare (1) png
Regina Elisabeta a II a jpg
Jennifer Lopez si Jennifer Garner jpg
Hugh Jackman și soția foto  Shutterstock jpg
brad de Crăciun sursa  Shutterstock jpg
ok Razvan Popescu (2) jpg
Selena Gomez jpg
Printesa Aiko a Japoniei jpeg
Katherine Hepburn jpg
Shania Twain, abuz sexual sursa  Shutterstock jpg
Cea mai in varsta castigatoare a unui premiu Grammy Sursa imagine Instagram angelaalvarez1927 jpg
Meghan Markle si Printul Harry jpeg
Printul Harry jpg
Paradoxul zilei de nastere Sursa imagine shutterstock 150755498 jpg
kim kardashian sursa  Instagram jpg
Cele mai ciudate obiceiuri alimentare ale celebritatilor Sursa imagine Instagram wearedavid mia jpg
Oprah Winfrey, Tom Cruise nunta sursa  Shutterstock jpg
Vedete care au devenit mame in 2022 jpg
meghan markle, cățeii ducesei sursa  Shutterstock jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck (2) jpg