Modul violent în care a murit Mata Hari, cea mai mare spioană a tuturor timpurilor

1 mata hari historia jpg jpeg

Margaretha Geertruida Zelle, cunoscută ca Mata Hari, a fost o celebră dansatoare exotică olandeză, fiind considerată cea mai mare spioană a timpurilor. Ea a avut parte de o moarte violentă după ce a fost condamnată de spionaj.

Mata Hari a fost agent dublu secret, spionând atât în serviciul Franţei, cât şi al Germaniei, în Primul Război Mondial.

Fiică a unui om de afaceri prosper, ea s-a remarcat prin inteligenţă, primind educaţie în şcoli bune. S-a căsătorit la 18 ani cu un ofiţer olandez de origine engleză, dar căsătoria lor nu a rezistat foarte mult. A plecat la Paris, alegând să danseze în baruri pentru a-şi câştiga existenţa.

În timpul Primului Război Mondial a ales să lucreze pentru serviciul de spionaj german, fapt pentru care a fost plătită cu sume frumoase. Atunci a început să îşi folosească numele de Mata Hari. În anul 1915, la vârsta de 39 de ani, a fost arestată şi condamnată la Paris, pentru spionaj. Ea şi-a pus calităţile la bătaie pentru a fi iertată în schimbul angajării sale ca spioană în beneficiul Franţei. Dar Mata Hari a continuat să-şi ofere serviciile şi pentru germani, fiind dublă spioană timp de doi ani. Francezii au arestat-o din nou pe 13 februarie 1917, la Paris, iar pe 25 iulie a fost condamnată la moarte prin împuşcare, fiind acuzată că din cauza ei au murit mii de soldaţi francezi.

În faţa plutonului de execuţie

Mata Hari a fost executată pe 15 octombrie 1917, în faţa unui pluton format din 12 soldaţi. Ea a refuzat să poarte banderola neagră la ochi. Potrivit altor surse, în faţa plutonului de execuţie, Mata Hari şi-a dat jos haina şi a rămas goală.  

Potrivit lui Henry Weles, corespondentul International News Service, sub haina lungă, cu blană mare la guler, Mata Hari purta un kimono de mătase, iar pe cap avea o pălărie mare, neagră. „Mata Hari a căzut. Nu a murit cum ne-au obişnuit actorii şi starurile de cinema când joacă oameni împuşcaţi. Nu şi-a ridicat mâinile spre cer şi nu s-a aruncat înainte şi înapoi. În schimb, a părut că se prăbuşeşte. Încet, inertă, s-a pus pe genunchi, cu capul mereu ridicat şi fără vreo schimbare a expresiei de pe faţă. Pentru o fracţiune de secundă, părea că se clatină acolo, pe genunchi, privind direct la cei care i-au luat viaţa. Apoi a căzut pe spate, frângîndu-se de la mijloc, cu picioarele sub ea. A rămas acolo, nemişcată, cu faţa spre cer”, a relatat Henry Weles, potrivit adevarul.ro. Weles a mai notat că un alt ofiţer, pentru a se asigura că spioana este moartă, i-a mai tras un glonţ în tâmpla stângă.   

Foto: Historia.roRecente

Paris Hilton este disperata sa si gaseasca catelul jpg
13166749 107305913017982 387879570 n jpg
Meryl Streep, Jennifer Lawrence, Charlize Theron, salariu negociat foto  Shutterstock jpg
Cei mai impiedicati hoti din lume Sursa foto Shutterstock 2045111030 jpg
Coolio, 10 copii și mai multe amante foto  Shutterstock jpg
Obiceiurile regelui charles al III lea, foto instagram jpg
Katy Perry jpg
Obiceiul alimentar al actritei Gwyneth Paltrow o face sa se simta grozav la 50 de ani Sursa foto Shutterstock 1544970053 jpg
Kim Kardashian, reguli în avionul privat sursa foto  Instagram Kim Kardashian jpg
James Bond, Daniel Craig jpeg
Camilla Parker si Charles jpg
Antonio Banderas si iubita lui demonstreaza ca dragostea nu are varsta Sursa foto Shutterstock 1409689958 jpg
new amsterdam 2 png
Pablo Picasso, primul cuvânt rostit sursa foto  Shutterstock jpg
Cel mai bun bucatar din lume, shutterstock jpg
Coolio, videoclip Gangsta's Paradise, Michelle Pfeiffer 1 Sursă foto  Shutterstock jpg
Coperta CPF 20 jpg
regina cu catelul jpg
Marilyn Monroe, adepta operațiilor estetice Chip transformat Coleaj Sursa foto  Imdb jpg
Ce scrie pe cele mai ciudate pietre funerare ale celebritatilor Sursa foto Pixabay jpg