Motivele pentru care toate paşapoartele din lume au doar 4 culori. Ce semnifică fiecare

1 pasapoarte jpg jpeg

Paşaportul este un document fără de care vacanţele exotice nu ar mai fi posibile. Ştiai că în întreaga lume paşapoartele au doar patru culori de bază, iar fiecare ţară are propriile motive pentru care alege una dintre aceste nuanţe pentru copertă?

În Uniunea Europeană, românii pot călători doar cu buletinul, însă în alte ţări intrarea se face doar cu paşaportul. În întreaga lume toate copertele paşapoartelor au doar patru culori, iar culoarea lor este legată de geografie, de religie sau de politica statului respectiv.

Culoarea roşie este cea mai comună

În general, ţările care au paşapoarte de culoare roşie sunt cele care deţin o istorie comunistă. România, China, Serbia, Rusia, Letonia, Polonia, Georgia, statele membre ale Uniunii Europene (cu excepţia Croaţiei) folosesc paşapoarte vişinii şi alte nuanţe de roşu.

Culoarea verde reprezintă ţările musulmane

Majoritatea ţărilor musulmane au paşapoarte verzi. Culoarea verde este considerată a fi culoarea preferată a profetului Mahomed şi este un simbol al naturii şi al vieţii. Paşapoartele cetăţenilor din Maroc, Arabia Saudită şi Pakistan au această culoare. De asemenea, cetăţenii din Africa de Vest (din Burkina Faso, Nigeria, Niger, Coasta de Fildeş şi Senegal) au documente în diferite nuanţe de verde. În cazul lor, verdele deschis indică faptul că aparţin ECOWAS (Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest).

Paşapoartele negre sunt cele mai rare

Paşapoartele negre pot fi găsite la cetăţenii ţărilor africane, precum: Botsawa, Zambia, Burundi, Gabon, Angola, Ciad, Congo şi Malawi. Totodată, cetăţenii din Noua Zeelandă au paşapoarte negre, deoarece negrul este culoarea tradiţională a ţării.

Culoarea albastră simbolizează „lumea nouă‟

Paşapoartele albastre sunt folosite în ţările arhipelagului Caraibe, în Brazilia, Argentina, în Paraguay, în Ucraina, în Belarus, dar şi în Canada. Culoarea albastră simbolizează „lumea nouă‟, iar ţările din America de Sud au adoptat această culoare pentru a sublinia conexiunea cu Mercosur, o organizaţie comercială.

Sursă foto: Shutterstock  Recente

michael jackson jpg
Whitney Houston shutterstock 91490768 jpg
Sharon Stone  jpg
Casa Playboy jpeg
vedete in costum de baie jpg
Aishwarya Rai profimedia 0692768910 jpg
Jlo si Marc Anthony jpg
diego maradona shutterstock 2026359395 jpg
serena william instagram 1  jpg
Kanye West Pete Davidson  jpg
Imagine featured clickpentrufemei   sursa Instagram JPG
cafea jpg
lapte jpg
olivia newton john 0 shutterstock 530029375 jpg
William si Kate jpeg
nicole kidman shutterstock 644941192 jpg
Jennifer Coolidge 0 jpg
donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg
Supermarket jpg