Personajele inedite ale Sărbătorilor de iarnă din diverse ţări europene

1 krampus jpg jpeg

În cele mai multe ţări, imaginea centrală a Sărbătorilor de iarnă este, desigur, Moş Crăciun. Însă, în unele state sau culturi, întâlnim şi persoanaje cel puţin interesante, fiecare fiind ancorat în tradiţii şi legende.

Krampus

În Austria (precum şi în Elveţia, Germania, Olanda şi Belgia), înainte de sosirea lui Moş Crăciun, Krampus, un personaj malefic, îşi face apariţia pe străzi. Cei care se deghizează în Krampus sunt bărbaţii tineri. În unele regiuni, Krampus are şi nuiele, cu care îi loveşte pe trecători. Costumul tradiţional al acestui personaj este format din mască de lemn, blană de oaie şi din coarne. Krampus poate fi îmbunat cu un pahar cu schnapps, o băutură obţinută prin fermentarea unor fructe.

Mari Lwyd

Similară cu Capra din tradiţiile româneşti, Mari Lwyd (foto 1 galerie) este o iapă gri, care apare în Ţara Galilor, cu ocazia Crăciunului. Este confecţionată dintr-un craniu de cal ataşat unui băţ, acoperit cu un cearşaf sub care se ascunde cel care o mânuieşte. Mari Lwyd şi însoţitorii ei ajung în faţa unei case şi are loc o confruntare în versuri între cei din interior şi cei de afară. De obicei, ambele grupuri se acuză de beţie. De obicei, grupul de afară învinge, ocazie cu care Mari Lwyd intră în casele oamenilor, fiind aducător de noroc.

Caganer

În ţări precum Spania, Italia şi Portugalia, cu ocazia Sărbătorilor de iarnă se obişnuieşte să se creeze un staul sau un sat în care se reproduce Scena Nativităţii. Alături de Iosif, Maria şi Iisus copilul apare şi o figurină inedită, un Caganer (foto 2 galerie), adică un personaj care îşi face nevoile. Acesta stă într-un colţ al ieslei, cu pantalonii lăsaţi în vine şi cu o mulţime de excremente sub el. Caganer este folosit şi pentru a ridiculiza diverse figuri publice.

La Befana

Un personaj de nelipsit din tradiţiile italiene de iarnă este La Befana (foto 3 galerie), o vrăjitoare bătrână şi noduroasă, care, la fel ca Moş Crăciun, le lasă copiilor cadouri. La Befana este reprezentată cu veşminte negre, cu pantofi jupuiţi şi cu un sac mare cu cadouri în spate. Conform poveştilor din folclorul italian, Befana zboară pe mătură şi intră prin horn. Pentru ca Befana să stea cât mai mult în casele oamenilor, există obiceiul de a se lăsa pe masă diverse preparate culinare şi un pahar cu vin, iar pentru măgarul ei, se presară fân pe pragul casei. Copiilor care nu sunt cuminţi Befana le aduce cărbuni de zahăr.  

Gryla şi flăcăii Yule

În Islanda, cu ocazia Crăciunului îşi face apariţia Gryla (foto 4 galerie), o femeie trol din mitologia scandinavă prezentată ca fiind o creatură fioroasă. Ea îi sperie pe copiii care nu au fost cuminţi, pe care îi pune în sac pentru a-i mânca mai târziu. Gryla a adus pe lume 13 fii, cunoscuţi ca flăcăii Yule. Cu 13 zile înainte de Crăciun, copiii îşi lasă un pantof sub fereastră. Când unul dintre fiii Yule va găsi pantoful va pune în el dulciuri, în cazul în care copilul a fost cuminte în ziua respectivă sau un cartof putred, dacă a fost rău.

Petre cel Negru

În Olanda, un personaj inedit al Sărbătorilor de iarnă este: Petre cel Negru sau Zwarte Piet (foto 5 galerie), un slujitor care îi distrează pe copii şi care împarte prăjituri tradiţionale. Zwarte Piet este îmbrăcat într-un costum medieval, are faţa vopsită în negru şi poartă o perucă afro.Recente

Brendan Fraser jpeg
Chandler Bing jpeg
Ajungem MARI Suflet fragil, caut o inimă mare (1) png
Regina Elisabeta a II a jpg
Jennifer Lopez si Jennifer Garner jpg
Hugh Jackman și soția foto  Shutterstock jpg
brad de Crăciun sursa  Shutterstock jpg
ok Razvan Popescu (2) jpg
Selena Gomez jpg
Printesa Aiko a Japoniei jpeg
Katherine Hepburn jpg
Shania Twain, abuz sexual sursa  Shutterstock jpg
Cea mai in varsta castigatoare a unui premiu Grammy Sursa imagine Instagram angelaalvarez1927 jpg
Meghan Markle si Printul Harry jpeg
Printul Harry jpg
Paradoxul zilei de nastere Sursa imagine shutterstock 150755498 jpg
kim kardashian sursa  Instagram jpg
Cele mai ciudate obiceiuri alimentare ale celebritatilor Sursa imagine Instagram wearedavid mia jpg
Oprah Winfrey, Tom Cruise nunta sursa  Shutterstock jpg
Vedete care au devenit mame in 2022 jpg