Petrache Poenaru, românul care a inventat stiloul. Ce alte realizări notabile a mai avut

1 poenaru jpg jpeg

„Condeiul portăreţ fără sfârşit, alimentându-se însuşi cu cerneală”, astfel şi-a numit Petrache Poenaru invenţia – stiloul. Acestei reuşite i se adaugă şi multe altele, românul fiind lăudat pentru realizările sale.

Petrache Poenaru s-a născut la 10 ianuarie 1799, în Beneşti, judeţul Vâlcea, într-o familie de boieri „iluminaţi”. A fost un elev eminent. După terminarea şcolii la Craiova, a lucrat doi ani, în calitate de copist, la episcopia Râmnicului. În 1819, a ajuns la colegiul Sf. Sava, unde Gheorghe Lazăr reuşise să introducă limba română. Aici, a reuşit să atragă atenţia celebrului dascăl, care l-a luat ca ajutor în pregătirea celorlalţi elevi. Un an şi jumătate a lucrat la şcoala condusă de Gheorghe Lazăr. După izbucnirea revoluţiei conduse de Tudor Vladimirescu, a devenit secretar al acestuia.

„Condeiul portăreţ fără sfârşit”, invenţia celebră

Interesat de tehnică, Petrache Poenaru a vrut să creeze un mijloc mai uşor de scris. Astfel a apărut stiloul sau „condeiul portăreţ fără sfârşit, alimentându-se el însuşi cu cerneală”, brevetat în 1827, în Franţa. Poenaru nu a fost doar inventatorul primului stilou din lume, ci şi primul român care a obţinut un brevet de invenţie, în 1827.

În Austria şi Germania a învăţat despre noile instrumente tehnice de la acea vreme: şublere, micrometre, iar în Franţa a studiat topografia şi geodezia.

În 1829, inventatorul român a făcut excursii de documentare în diverse fabrici, pentru a cunoaşte secretele tehnologice. În 1831 a făcut prima călătorie cu trenul pe ruta Liverpool – Manchester. A fost primul român care a călătorit cu trenul. La sfârşitul anului 1831, s-a întors în ţară, unde a împărtăşit cunoştinţele acumulate. Poenaru s-a implicat în organizarea învăţământului românesc: a contribuit la înfiinţarea cursurilor speciale de geodezie, mecanică, arhitectură, matematici superioare, silvicultură şi agricultură şi a creat două clase cu profil ingineresc. A introdus sistemul metric zecimal şi a elaborat primul proiect de lege pe această temă. Tot la iniţiativa lui, au fost organizate primele observaţii meteorologice sistematice pentru determinarea temperaturii, presiunii şi a umezelii aerului. Ca recunoaştere a meritelor sale aduse învăţământului public, Poenaru a fost ales, la 10 septembrie 1870, membru al Academiei Române.

Foto: historia.roRecente

Creier jpg
Beyoncé jpg
Vin Diesel cu soția sursa  Shutterstock jpg
Madonna, Mariah Carey sursa  Shutterstock jpg
Justin Bieber jpg
Kate Hudson, actrița Goldie Hawn sursa  shutterstock jpg
Reguli bizare impuse de Regina Victoria la propria inmormantare Sursa foto shutterstock 169010507 jpg
Riley Keough, Elvis Presley, sursa  Shutterstock jpg
Meghan Markle in lacrimi jpeg
Kim Kardashian jpg
Prințesa Eugenie jpg
Sam Smith jpg
Shakira  Cosmopolitan jpg
Penelope jpeg
Delphine Arnault sursa  Instagram jpg
Infidelitate jpg
Vivienne Westwood sursa  shutterstock jpg
Robert Pattinson jpg
Miley Cyrus si Liam jpg
Brooke Shields violata la 20 de ani Sursa foto shutterstock 2227704551 jpg