Sărbătoarea îngerilor de Sfinţii Mihail şi Gavriil. Acum sunt pomeniţi cei adormiţi fără lumânare

1 mihail gavriil jpg jpeg

Cu o săptămână înaintea începerii Postului Crăciunului, ziua de 8 noiembrie este închinată Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, ca de altfel tuturor cetelor de îngeri. Sărbătoarea este considerată hotarul dintre toamnă şi iarnă. Rugăciunile creştinilor sunt înălţate acum către cei care îi păzesc de la naştere şi până la moarte şi care, la rândul lor, se roagă lui Dumnezeu pentru sănătatea şi mântuirea oamenilor.

Arhanghelii Mihail şi Gavriil sunt conducătorii cetelor de îngeri. În limba greacă veche „archangelos“ însemnă conducători sau primii între îngeri. La început, pe 8 noiembrie era sărbătorit numai Sfântul Arhanghel Mihail, mai târziu şi Sfântul Gavriil, iar în prezent, la această dată, este prăznuită toată ceata îngerilor. Ei au o misiune înaltă, aceea de călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre Rai. Sunt pictaţi în biserici pe cele două uşi laterale ale catapetesmei, fiind păzitori ai uşilor Raiului.

Arhanghelul Mihail este prezentat în icoane ca un ostaş care ţine în mâna dreaptă o sabie de foc, simbol al luptei cu diavolul, iar în cea stângă o balanţă, semn al judecăţii. Arhanghelul Gavriil, în schimb, este uşor de recunoscut în icoane, deoarece are în mâna dreaptă o lance sau un crin care aminteşte de Bunavestire, momentul în care i-a adus Fecioarei Maria vestea naşterii lui Hristos, iar în mâna stângă un disc sau o sferă cu monograma Mântuitorului, drept dovadă că-I este slujitor.

Arhanghelul Mihail, îngerul dreptăţii

Despre Arhanghelul Mihail se spune că este conducătorul oştilor îngereşti, că poartă cheile Raiului şi că este un luptător înfocat împotriva diavolului. El veghează la căpătâiul bolnavilor, dacă le este dat să moară, sau stă la picioarele lor, dacă le-a fost sortit să mai trăiască. Numele Mihail înseamnă „Puterea lui Dumnezeu“, de aceea este cel mai de temut înger, cel care reprezintă Vechiul Testament, Legea lui Moise, a dreptăţii divine.

De-a lungul vieţii unui om, veghează ca acesta să rămână pe calea cea dreaptă şi-i aminteşte constant că are de dus o luptă continuă cu diavolul, care-l îndeamnă la păcat. Este şi cel care ia sufletul celui adormit şi-l duce Domnului, pentru ca Acesta să hotărască unde îşi va petrece omul odihna veşnică.

Arhanghelul Gavriil, mesagerul mântuirii

Numele de Gavriil provine din ebraică, însemnând „Puterea mea este Dumnezeu“. Credincioşii îl cinstesc în special pentru faptul că a fost trimis de Dumnezeu pentru a vesti naşterea Sfântului Ioan Botezătorul şi a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Din acest motiv el este socotit şi ocrotitorul mamelor şi pruncilor.

Dacă Arhanghelul Mihail aminteşte de păcat şi de momentul Judecăţii de Apoi, Arhanghelul Gavriil apropie creştinii de Dumnezeu cel milostiv, el fiind vestitorul mântuirii şi al iubirii. Îndeamnă pe orice credincios să nu se teamă, ci să aibă curajul de a se apropia de Domnul, de a se căi pentru păcatele săvârşite şi de a pune început bun lucrării de mântuire a sufletului său. Sfântul Gavriil reprezintă Noul Testament, Legea iubirii şi a iertării.

Se aprind lumânări pentru cei adormiţi

În ziua praznicului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil se aprind lumânări mai ales pentru cei care au trecut la Domnul fără lumânare, pentru a avea drumul de veci luminat şi pentru a le fi călăuză în lumea de dincolo. În sâmbăta dinaintea sărbătorii, se fac pomeni pentru sufletele tuturor celor care au murit din familie, iar ziua poartă numele de „Moşii de Arhangheli“.

Pe 8 noiembrie, este obiceiul ca finii să meargă la naşi, cu colaci. De asemenea, de-a lungul întregii zile, nu se lucrează. Există credinţa potrivit căreia acela care munceşte acum se va chinui foarte mult în preajma morţii sale. Deoarece Sfinţii Arhangheli sunt consideraţi şi protectorii oierilor, la această dată, ciobanii obişnuiau să facă o turtă din mălai pe care o arunca printre oi. Dacă turta cădea cu faţa în jos prevestea oi sterpe şi lipsă de belşug în primăvară, iar dacă turta cădea cu faţa în sus era semn bun, deoarece anunţa o primăvară fertilă, în care toate oile vor făta miei.

FOTO: DoxologiaRecente

Blue jpeg
Rebel Wilson jpeg
Elon Musk jpg
vineri jpg
Tom Hanks și Rita Wilson au fost depistați pozitiv cu COVID 19 la începutul lunii martie  jpeg
numerologie
Victoria Beckham jpg
Elvis Presley
Copii jpg
Shurubel 1 jpeg
Regina Victoria – secvențe jpeg
Cameron Diaz jpg
Kate Hudson jpg
Kate Middleton în verde OK Mag jpg
andreea mantea
profetie   shutterstock 430507258 jpg
minciuna   shutterstock 1929158141 jpg
kim kardashian fata jpg
aursiargintaec@clickpentrufemei ro jpg
ZM RO elderflower Advertorial 900x500px LO 01 1 jpg