Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor. Tradiţii şi obiceiuri

1 sf andrei jpg jpeg

În ultima zi a lui noiembrie, întreaga creştinătate îl pomeneşte pe Sfântul Apostol Andrei, cel care a propovăduit creştinismul geto-dacilor dintre Dunăre şi Marea Neagră. În anul 1997, Biserica Ortodoxă Română l-a proclamat Ocrotitor al românilor, iar la patru ani distanţă, ziua de 30 noiembrie a devenit sărbătoare bisericească naţională.

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei este specială pentru toţi credincioşii, dar mai ales pentru creştinii ortodocşi din România. Nu întâmplător, 800.000 de compatrioţi îi poartă numele şi îl au drept călăuzitor. De fapt, este un protector pentru toţi românii, mai ales atunci când călătoresc. Sfântul însuşi şi-a purtat paşii prin foarte multe locuri, de aceea se spune că îi însoţeşte pe toţi cei care călătoresc indiferent de calea aleasă, pe uscat, pe apă sau în aer. După pogorârea Sfântului Duh (Cincizecime), a ascultat porunca Domnului şi a pornit să predice Evanghelia. La început, s-a îndreptat către Asia Mică. A ajuns pe teritoriul Dobrogei de azi şi în regiunea de la Nordul Mării Negre, unde le-a vorbit geţilor despre Sfânta Treime. S-a întors în Bizantia, apoi s-a oprit în ţinutul Peloponezului, unde a îndurat împotriviri şi le-a biruit pe toate din dragoste pentru Domnul.

Şi-a dorit să-L cunoască pe Mântuitor

Simplu fiu de pescar, Sfântul Andrei era iudeu de neam. Atât el, cât şi fratele său, Simon Petru, au lăsat deoparte propriile convingeri când l-au întâlnit pe Sfântul Ioan Botezătorul şi au început să petreacă mult timp ascultându-i predicile în pustiul Iordanului. Au fost de faţă la botezul Mântuitorului şi, imediat după acel moment, şi-au dorit foarte mult să-L cunoască şi să-L urmeze pe Mântuitor. N-a mai trecut mult şi Iisus l-a chemat pe Sfântul Andrei la apostolie, alături de fratele lui: „Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni. Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El“. („Sfânta Evanghelie după Matei“ 4, 19-20). A fost martor al minunilor săvârşite de Hristos şi a deprins învăţăturile Sale, apoi, mai târziu, după prinderea şi întemniţarea lui Iisus, în noaptea în care apostolii s-au despărţit de El, Sfântul Apostol Andrei s-a numărat printre cei care nu s-au lepădat de Hristos. Spre deosebire de Sfântul Petru care a refuzat de trei ori orice legătură cu Hristos, Sfântul Andrei a rămas neclintit în credinţă. Darurile oferite de

Dumnezeu pentru a-l răsplăti, acela de a vindeca boli, cel de a dezlega păcatele oamenilor şi puterea de a alunga demonii, l-au adus mai aproape de oameni care au crezut mai mult în vorbele sale.

Îi vindecă şi azi pe cei bolnavi

În ziua de 30 noiembrie a anului 67 d.Hr., Sfântul Apostol Andrei şi-a încheiat misiunea de pe Pământ şi a trecut la Domnul. A fost prins şi martirizat lângă Corint, la Patras. Crucea pe care a fost ţintuit avea formă de X, de aceea i se mai spune Crucea Sfântului Andrei. După momentul în care Sfântul şi-a pus sufletul în mâinile Domnului, a început o furtună cum nu s-a mai văzut. În amintirea acelei minuni, creştinii obişnuiesc să se roage lui când se dezlănţuie stihiile naturii. În vremurile noastre, la distanţă de peste 1900 de ani, în ziua praznicului Sfântului Apostol Andrei, mii de pelerini se îndreaptă către Mănăstirea Dervent. Se spune că aici, pe locurile unde au fost martirizaţi doi dintre ucenicii Sfântului, au apărut fără nicio explicaţie două cruci. Tot aici mulţi s-au tămăduit de boli cu rugăciuni la icoana făcătoare de minuni şi cu apa din izvorul Sfântului Andrei. De asemenea, sute de pelerini se îndreaptă de obicei la această dată şi spre Mănăstirea „Peştera Sfântului Apostol Andrei“, care se află în Dobrogea, în apropiera comunei Matei Corvin. În acest loc a trăit cândva Sfântul Apostol Andrei, iar acum, se găseşte aici o icoană făcătoare de minuni şi o cruce în formă de X în interiorul căreia se găseşte o părticică din mâna Sfântului.

De ajutor pentru cei care se luptă cu viciile

Pentru alungarea bolilor grele şi a gândurilor care le fac rău, credincioşii se pun sub protecţia Sfântului Andrei şi-i citesc acatistul. Este bine ca în ziua de 30 noiembrie, să-l citească şi cei care se află în mrejele unui viciu sau care ştiu pe cineva care nu poate scăpa de o dependenţă. Există şi o serie de tradiţii legate de ajunul sărbătorii Sfântul Andrei şi de ziua praznicului său. Pentru a se proteja de vârcolacii şi strigoii despre care se spune că rătăcesc liberi prin lume în noapte dintre 29 şi 30 noiembrie, se păstrau din bătrâni anumite obiceiuri: să nu se arunce gunoiul, să nu se dea bani cu împrumut şi să nu se deretice în jurul casei. Femeile ţineau minte să întoarcă paharele şi cănile cu gura în sus, pentru a alunga spiritele rele care dau târcoale caselor, şi să dea tuturor celor din casă să mănânce usturoi. Tot ele se îngrijeau să facă semnul crucii cu usturoi pe încheieturi, frunte, piept, spate, precum şi în casă pe cadrul uşilor, la pervazurile geamurilor.Recente

Cadouri nepotrivite pentru Sărbătorile de Iarnă jpg
Printul John 4 jpeg
Cristina Mihaela Dorobantu (4) jpg
Filme care au distrus casnicii la Hollywood Sursa imagine shutterstock 2158102771 jpg
Sylvester Stallone, fiul autist sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 167894822 jpg
gripa cămilei, cupa mondială la fotbal sursa  Shutterstock jpg
Ce se intampla cu rochiile celebritatilor dupa marile evenimente Sursa imagine shutterstock 288368573 jpg
A aparut cea mai nouă editie a revistei Click! pentru femei jpeg
Meg Wynn Owen, actriță jefuită sursa  The Duellists jpg
Mariah Carey jpeg
Nicole Kidman sursa  Shutterstock jpg
Steve Martin sursa  Shutterstock jpg
Oprah Winfrey jpg
Nume de copii inspirate din seriale Sursa imagine Pixabay jpg
3 zodii carora le merge de minune in plan personal pana pe 27 noiembrie Sursa imagine Pixabay jpg
315521374 433605862308075 4277944834134736587 n jpg
Regalitati jpg
Eddie Murphy, Whitney Houston, telefon în ziua nunții 1 foto  Shutterstock jpg
Charlie Chaplin jpeg