Simboluri politice ascunse în Vrăjitorul din Oz. Cine e Dorothy şi ce reprezintă Oraşul de Smarald

1 filmmmmmmmmmmmmmm jpg jpeg

Vrăjitorul din Oz este o poveste pentru copii, publicată în 1900 şi apoi transformată în scenariu de film şi ecranizată în 1939, cu Judy Garland în rolul principal. Este cunoscută şi îndrăgită de cei mici în întreaga lume, însă ascunde un secret nebănuit – abundă în mesaje politice.

Istoricii au descoperit numeroase simboluri în cartea lui L. Frank Baum şi toate au de-a face cu politica americană din 1890, când a fost scris volumul. Simbolurile cu pricina au legătură cu personajele principale din poveste, dar şi cu Oraşul de Smarald, locul magic care-i va rezolva toate problemele lui Dorothy.

Cu toţii am urmărit, la un moment dat, filmul Vrăjitorul din Oz şi l-am revedea oricând cu plăcere datorită mesajului pozitiv pe care-l transmite. Însă, pe lângă povestea principală, uşor de înţeles de orice copil, exită numeroase simboluri interpretate de specialişti în fel şi chip.

Poveste vs. politică

Mesajul principal al poveştii este despre dezvoltarea Populismului. La sfârşitul secolului al IXX-lea, populiştii erau fermierii, care cereau reformarea impozitelor şi a taxelor şi circularea la liber a unui număr nelimitat de monede de argint. De unde şi până unde o legătură cu Vrăjitorul din Oz?!

Baum era un jurnalist politic în 1890, când a scris cartea, şi locuia în Dakota de Sud, de unde a putut urmări îndeproape mişcarea populistă şi evoluţia fermierilor americani. Iată de ce povestea destinată – aparent – copiilor este o alegorie la politica vremii!

Cartea a fost scrisă în 1890, dar mesajul secret a fost decodat abia în 1964

Istoricul Henry Littlefield a publicat, în 1964, o analiză pe text. În viziunea sa, Dorothy – care este un copil orfan din Kansas, un loc plictisitor, întunecat şi anost – este americanul obişnuit, “fetiţa din vecini”, cum zic americanii, care caută soluţii pentru problemele cu care se confruntă.

Între 1880-1890, Kansas traversa o perioadă cumplită, în care fermierii erau ameninţaţi şi hărţuiţi din toate părţile. Şi, pentru a-şi alina suferinţa, au găsit numeroşi vinovaţi – de la iernile nemiloase şi Wall Street, la dezvoltarea căilor ferate şi politicieni. Mişcarea populistă le dădea acestora speranţa că viaţa poate fi mai bună, le promitea soluţii.

Sperietoarea de ciori reprezintă fermierii din vest

Sperietoarea din Vrăjitorul din Oz e convinsă că n-are creier. Dar inferioritatea ei, nesigurnţa pe care o simţea e efectul a ani şi ani de batjocură. Într-un articol din 1896, fermierii din Kansas erau acuzaţi de ignoranţă, iraţionalitate şi prostie.

Partidul Populist, nou pe scena politică de la finele anilor 1800, era alcătuit din fermieri de care îşi bătuse toată lumea joc. Erau priviţi ca nişte radicali aberanţi. Dar sperietoarea dovedeşte, într-un final, că nu e proastă, afişează bun simţ şi determinare în călătoria pe care o avea de parcurs. Povestea sugerează că fermierii nu sunt atât de proşti precum îi cred adversarii lor politici.

Omul de tinichea e muncitorul nerespectat

În 1890, Statele Unite se aflau în toiul revoluţiei industriale. Iar acest lucru a dat naştere unei generaţii de muncitori care nu erau trataţi cu respect de şefii lor. Omul de tinichea reprezintă muncitorul abuzat, care fusese transformat în tinichea de Vrăjitoare de la Est. El a fost cândva un muncitor puternic şi eficient, dar, după ce l-a blestemat vrăjitoarea, şi-a tăiat singur, din greşeală, propriile membre, care au fost înlocuite cu tinichea.

Omul de tinichea este acel muncitor din uzină, care şi-a pierdut identitatea în noua economie. El este ruginit atunci când o întâlneşte pe Dorothy, situaţie care oglindeşte şomajul masiv din criza anilor 1890. Dar e pregătit, totuşi, să muncească atunci când Dorothy îi dă câteva picături de ulei.

Leul cel fricos e un erou populist cunoscut

Există mai multe indicii care demonstrează că leul cel fricos este eroul populist William Jennings Bryan. Acesta era portretizat, în presa vremii, ca un leu şi era cunoscut pentru răgetele sale. În plus, numele lor sună foarte asemănător în engleză – Bryan, lion.

Oraşul de Smarald este Washington

Scopul iniţial al călătoriei prin Oz e ca Dorothy să ajungă în Oraşul de Smarald. Locul magic îi va rezolva toate problemele, iar Vrăjitorul din Oz o va ajuta să se întoarcă în Kansas. La fel cum americanul obişnuit crede că, odată ce va ajunge în capitala ţării, toate problemele sale vor dispărea. Însă entuziasmul iniţial al lui Dorotyhy dispare destul de repede. Ea îşi dă seama că oraşul e mai mult un mit decât o realitate.Recente

Katherine Hepburn jpg
Shania Twain, abuz sexual sursa  Shutterstock jpg
Cea mai in varsta castigatoare a unui premiu Grammy Sursa imagine Instagram angelaalvarez1927 jpg
Meghan Markle si Printul Harry jpeg
Printul Harry jpg
Paradoxul zilei de nastere Sursa imagine shutterstock 150755498 jpg
kim kardashian sursa  Instagram jpg
Cele mai ciudate obiceiuri alimentare ale celebritatilor Sursa imagine Instagram wearedavid mia jpg
Oprah Winfrey, Tom Cruise nunta sursa  Shutterstock jpg
Vedete care au devenit mame in 2022 jpg
meghan markle, cățeii ducesei sursa  Shutterstock jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck (2) jpg
Kylie Jenner jpg
Wednesday jpeg
vedete care au înșelat cu bona copiilor sursa  Shutterstock jpg
Vedete care s au căsătorit de două ori cu același partener jpg
central nucleara Cernobil sursa  Shutterstock jpg
Semne neobisnuite ca esti insarcinata Sursa imagine Pixabay jpg
Cadouri nepotrivite pentru Sărbătorile de Iarnă jpg
Printul John 4 jpeg