Somnul paradoxal sau ce lucruri interesante se petrec în corpul tău când dormi

1 shutterstock 304177178 jpg jpeg

În timpul unui somn de opt ore, un adult are patru-cinci cicluri de somn. O fază de somn are între 90 de minute şi 110 minute. Una dintre cele mai interesante etape este somnul paradoxal, cea în care visăm.

În 1924, după dezvoltarea electroencefalografului (EEG), specialiştii au reuşit să studieze ce se petrece în timpul somnului. De atunci, au fost realizate mai multe cercetări care au arătat că somnul oamenilor are mai multe etape, creierul afişând mai multe modele de unde cerebrale cu caracteristice interesante.

Prima etapă este adormirea, care are o durată de 5-10 minute şi care corespunde tranziţiei dintre starea de veghe şi cea de somn.

A doua etapă este somnul uşor, care are o durată de 5-15 minute. În timpul acestei etape, auzim ce se întâmplă în jur, dar nu putem reacţiona. Temperatura corpului scade, iar inima şi respiraţia îşi reduc frecvenţa.

Somnul profund este a treia etapă a somnului. Are o durată de 45-60 de minute, iar în timpul lui se reduc metabolismul şi activitatea cerebrală.

În timpul somnului paradoxal, creierul este foarte activ

A patra etapă a somnului, cea mai fascinantă, este somnul paradoxal, care are o durată de 5-15 minute. Corpul pare a fi paralizat, cu toate că activitatea cerebrală este intensă. Mai este numit şi REM (rapid eye movement - mişcarea rapidă a ochilor) şi în timpul lui, inima bate repede, respiraţia este accelerată, ochii se mişcă, iar tensiunea este crescută. Corespunde etapei în care visăm. Durata somnului paradoxal este mai mare dimineaţa, când şi intensitatea viselor este mai puternică. Este bine de ştiut că somnul paradoxal poate lipsi sau are o durată mai mică la cei care sunt foarte obosiţi. Cercetările efectuate până în prezent au arătat că este important pentru creativitate, dar ne ajută şi să uităm amintirile dureroase din trecut. De asemenea, faza REM joacă un rol important în transferul informaţiilor din memoria pe termen scurt în memoria pe termen lung. Cercetările au arătat că episodele REM sunt întâlnite şi în ultima fază a perioadei prenatale. Recente

Printul Harry Sasha Walpole jpg
Shania Twain foto  Instagram jpg
Jessica Simpson  Instagram jpg
Priyanca Chopra Jones shutterstock 2083738132 jpg
Jennifer Lopez si Ben Affleck jpeg
nuntă Prințul Harry, Meghan Markle foto  Shutterstock jpg
Click! pentru femei Nr 3  2023 jpeg
Menopauza jpg
Ireland Baldwin jpg
Pamela Anderson carieră foto  Shutterstock jpg
Papa Benedict sursa  Shutterstock jpg
Iti place muzica live Iata top 3 restaurante pe care nu trebuie sa le ratezi in Bucuresti jpg
zi norocoasa shutterstock 1937419057 jpg
Regé Jean Page jpg
Partea nevazuta a povestilor care ti au bucurat copilaria Sursa foto shutterstock 1983165296 jpg
Copiii Angelinei Jolie jpg
Dans jpg
jucării sexuale foto  Shutterstock jpg
Michael Jackson, Diana Ross sursa  Shutterstock, Instagram jpg
Lisa Loring jpeg