Statuia copilului aplecat de pe Biserica Neagră din Braşov – cine şi de ce a construit-o

1 shutterstock 263971853 jpg jpeg

Unul dintre locurile importante de vizitat din Braşov, Biserica Neagră are o istorie străveche, de sute de ani. Un aspect interesant este şi cel care are legătură cu o statuie care înfăţişează un copil aplecat amplasată pe acest locaş.

Biserica Neagră a fost construită pe locul unei mănăstiri romanice. Ridicarea ei a început în 1383, când Braşovul se afla într-o perioadă de dezvoltare culturală şi economică. În 1477, anul finalizării ei, a primit hramul Sfintei Maria.

În îndelungata ei existenţă, Biserica Neagră a fost afectată de cutremure şi incendii. De pildă, incendiul din 21 aprilie 1689 aproape că a distrus-o în întregime. Lucrările de renovare au durat mai bine de 30 de ani şi au conferit interiorului un aspect baroc. Pentru închiderea bolţilor mari, au fost chemaţi meşteri din străinătate.

Povestea statuii copilului aplecat

Un aspect interesant şi poate mai puţin ştiut este cel legat de o statuie de pe Biserica Neagră, care reprezintă un copil aplecat. Nu se ştie cu exactitate ce reprezintă şi cine a construit-o. Potrivit unei legende, această statuie ar înfăţişa un ucenic care a fost omorât din invidie. Se spune că ucenicul era foarte priceput, iar meşterul şef şi-a făcut griji să îl va întrece şi îi va lua locul. Din acest motiv, l-a împins pe ucenic de pe biserică, iar acesta a murit. Apoi, meşterul a aflat că băiatul îl admira mult. Plin de remuşcări, el a ridicat această statuie. Totodată, potrivt legendei, meşterul şi-a recunoscut fapta şi a fost condamnat la moarte.

Potrivit unei alte legende, la originea statuii ar fi un accident: fiul unuia dintre meşteri a căzut în timpul construcţiei bisericii chiar sub ochii tatălui său. Îndurerat, bărbatul a construit o statuie care îl înfăţişează pe fiul său aşa cum l-a văzut ultima dată.

Foto: Shutterstock, adevarul.roRecente

Menopauza jpg
Ireland Baldwin jpg
Pamela Anderson carieră foto  Shutterstock jpg
Papa Benedict sursa  Shutterstock jpg
Iti place muzica live Iata top 3 restaurante pe care nu trebuie sa le ratezi in Bucuresti jpg
zi norocoasa shutterstock 1937419057 jpg
Regé Jean Page jpg
Partea nevazuta a povestilor care ti au bucurat copilaria Sursa foto shutterstock 1983165296 jpg
Copiii Angelinei Jolie jpg
Dans jpg
jucării sexuale foto  Shutterstock jpg
Michael Jackson, Diana Ross sursa  Shutterstock, Instagram jpg
Lisa Loring jpeg
Top 3 zodii ai caror nativi sunt buni povestitori Sursa foto shutterstock 407827774 jpg
Piele somon jpg
SAGA jpg
Jennifer Lopez, anastasia Soare sursa  Instagram jpg
Tom Cruise jpeg
Magda Vasiliu (5) jpg
Regele Charles al III lea Sursa foto shutterstock 765355024 jpg