Tradiţii şi obiceiuri de Buna Vestire, zi cu dezlegare la peşte. De ce nu este bine să te cerţi azi

2 shutterstock 98881784 jpg jpeg

Cunoscută şi ca Blagoveştenie sau ca Ziua Cucului, Buna Vestire este ziua în care Fecioara Maria a primit vestea de la Arhanghelul Gavriil că îl va naşte pe Iisus. Creştinii care postesc au astăzi dezlegare la peşte.

Sărbătoarea „Vestirii Naşterii Domnului“ se ţinea în Răsărit încă din anul 550, la 25 martie. Această mare sărbătoare marchează momentul în care Fecioara Maria din Nazaret, crescută în templu până la 15 ani şi apoi dată în tutela dreptului Iosif, după ce părinţii ei muriseră, a fost aleasă de Dumnezeu să-l nască pe Fiul Său şi a primit înştiinţare prin Arhanghelul Gavriil.

„Bucură-te, ceea ce eşti plină de har! Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei… Şi iată, vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Iisus”. (Luca 1, 28-32).

Creştinii care postesc au dezlegare la peşte în această zi, deoarece sărbătoarea este considerată un praznic împărătesc. Se spune că acela care gustă peşte de Buna Vestire se va simţi tot anul ca peştele în apă.

Obiceiuri la români

Astăzi este şi Ziua Cucului, întrucât în această zi se aude şi primul cântec al acestei păsări, prin care se anunţă vestirea primăverii.

În Bucovina nu se pun ouă la cloşcă de Buna Vestire, pentru că se crede că ar putea ieşi pui cu două capete şi patru picioare. În unele zone, pentru a avea roade bogate în livezi, pomii se ameninţau cu toporul şi se stropeau cu ţuică.

În anumite zone din ţară, pentru a avea roade bogate în livezi, pomii se ameninţau cu toporul şi se stropeau cu ţuică.

Gospodarii din Maramureş adună lucrurile de care nu mai au nevoie de prin curţi şi le dau foc. Ritualul este cunoscut sub numele Noaptea focurilor.

Se spune că nu este bine să te cerţi astăzi cu cineva. Cine se ceartă în ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul, se spune.

În popor există credinţa că aşa cum este vremea în ziua de Buna Vestire, aşa va fi şi în ziua de Paşte. De Blagoveştenie, este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare pentru hrana îngerilor.Recente

michael jackson jpg
Whitney Houston shutterstock 91490768 jpg
Sharon Stone  jpg
Casa Playboy jpeg
vedete in costum de baie jpg
Aishwarya Rai profimedia 0692768910 jpg
Jlo si Marc Anthony jpg
diego maradona shutterstock 2026359395 jpg
serena william instagram 1  jpg
Kanye West Pete Davidson  jpg
Imagine featured clickpentrufemei   sursa Instagram JPG
cafea jpg
lapte jpg
olivia newton john 0 shutterstock 530029375 jpg
William si Kate jpeg
nicole kidman shutterstock 644941192 jpg
Jennifer Coolidge 0 jpg
donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg
Supermarket jpg