Triunghiul amoros Eminescu-Micle-Caragiale. Ce a spus marele poet când a aflat că a fost înşelat

1 87572 xl jpg jpeg

Una dintre cele mai frumoase poveşti de iubire este cea dintre Mihai Eminescu şi Veronica Micle. Însă relaţia lor a fost marcată şi de infidelităţi din partea amândurora.

„Îngerul blond”, cum a numit-o Eminescu pe Veronia Micle, i-a marcat atât destinul, cât şi creaţia literară. Cei doi s-au născut amândoi în acelaşi an, 1850, el pe 15 ianuarie, la Botoşani, iar ea pe 22 aprilie, la Năsăud. Micle şi Eminescu s-au cunoscut la Viena, în 1872, unde poetul se afla la studii, iar ea venise să îşi trateze unele probleme de sănătate. Flacăra iubirii s-a aprins imediat pentru cei doi, dar în calea împlinirii relaţiei lor s-a interpus statutul social al Veronicăi Micle de femeie căsătorită. Dovezi ale iubirii dintre cei doi sunt scrisorile de dragoste pe care şi le-au trimis, precum şi propriile mărturii ale poetului. Într-o scrisoare pe care i-a adresat-o, Eminescu îi declara: „Tu ai fost şi eşti viaţa mea, cu tine s-a început şi s-a încheiat şi, dacă nu trăiesc pentru a gândi măcar la tine, nu am la ce trăi”.

Eminescu: „Canalia!”

Eminescu şi Micle şi-au trăit cu patimă povestea de iubire, care a fost marcată de infideltatea Veronică Micle, care l-a înşelat cu nimeni altul decât Ion Luca Caragiale. Poetul avea să fie distrus de această veste, mai ales că între el şi Caragiale exista o prietenie sinceră, credea el.

„Eminescu nu prea răspundea la epistolele Veronicăi, deşi scrisorile ei erau ardente. ("cît pentru mine, tu eşti şi vei fi pururea iubitul meu ideal", îi notifica la 7 noiembrie 1879). Îl chema la Iaşi insistent. Dar el nu venea, inclusiv la banchetul aniversar al Junimii. Şi, brusc, uşurateca Veronica, plictisită să-l tot aştepte pe Eminescu, îl întîlneşte la Iasi pe Caragiale, între care se înfiripă o relatie sentimentală, cum să-i spun? - corporală. Se pare că Eminescu a aflat - viitorul dramaturg nu făcea secrete din cuceririle sale - şi relatiile epistolare parcurg o perioadă glacială, ea amenintîndu-l pe Eminescu, la 27 iunie 1880, că într-o lună îi va distruge scrisorile”, scria Zigu Ornea  în România Literară.

Micle îl cunoscuse pe Caragiale în perioada când acesta lucra la ”Timpul”. Îi făcuse cunoştinţă chiar Eminescu, când Veronica îl vizitase la Bucureşti. Apoi Caragiale a fost numit o scurtă perioadă revizor şcolar, în Moldova. În tot acest timp, deşi prieten al lui Eminescu, Caragiale ar fi curtat-o insistent pe Veronica Micle şi l-a criticat pe poet, într-o perioadă în care cei doi erau certaţi. Supărată de infidelităţile şi indiferenţa lui Eminescu, cedează lui Caragiale, şi au petrecut o noapte de amor.

Eminescu a aflat de această infideltate de la Titu Maiorescu. Potrivit acestuia, poetul ar fi spus „Canalia!” la aflarea veştii că a fost înşelat.

foto: Historia.roRecente

michael jackson jpg
Whitney Houston shutterstock 91490768 jpg
Sharon Stone  jpg
Casa Playboy jpeg
vedete in costum de baie jpg
Aishwarya Rai profimedia 0692768910 jpg
Jlo si Marc Anthony jpg
diego maradona shutterstock 2026359395 jpg
serena william instagram 1  jpg
Kanye West Pete Davidson  jpg
Imagine featured clickpentrufemei   sursa Instagram JPG
cafea jpg
lapte jpg
olivia newton john 0 shutterstock 530029375 jpg
William si Kate jpeg
nicole kidman shutterstock 644941192 jpg
Jennifer Coolidge 0 jpg
donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg
Supermarket jpg