Unde se află cel mai adânc loc din oceane. Aici a ajuns şi un regizor celebru

1 groapa marianelor jpg jpeg

Vaste întinderi de apă, oceanele ocupă în jur de 71% din suprafaţa Terrei. Explorate de oameni încă din cele mai vechi timpuri, oceanele au fost afectate, în ultimii 50 de ani, de factori precum schimbările climatice şi poluarea.

Există şi câteva superlative ale oceanelor, cum ar fi cel mai adânc punct al acestora. „Vârful Everest” al lumii acvatice este considerat Groapa Marianelor, localizată în Oceanul Pacific, în apropiere de Insulele Mariane. S-a format în urma procesului de subducţie, în zona unde se întâlnesc două plăci tectonice, cea asiatică şi cea pacifică. În 1875 au fost realizate şi primele măsurători ale locului, cu HMS Challenger, nava oceanografică folosită de Marina Regală a Regatului Unit. De-a lungul timpului, Groapa Marianelor a fost măsurată de mai multe ori, iar măsurătorile au arătat câteva diferenţe de adâncime.

Challenger Deep – cel mai adânc punct

Numele celui mai adânc punct din Groapa Marianelor este Challenger Deep. În timpul unei expediţii din 1957, s-a reperat o adâncime maximă de 10.990 de metri, pentru ca o altă explorare să indice adâncimea de 11.034 de metri, potrivit Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice din SUA. Alte expediţii au arătat că adâncimea punctului Challenger Deep ar fi cuprinsă între 10.924 de metri şi 10.994 de metri.

Prima mare expediţie în Groapa Marianelor a avut loc pe 23 ianuarie 1960, fiind condusă de locotenentul american Don Walsh şi oceanograful elveţian Jacques Piccard. Ei s-au aflat la bordul batiscafului Trieste, durata coborârii cu batiscaful fiind de patru ore şi 48 de minute. Cei doi au ajuns la adâncimea de 10.916 metri.

James Cameron şi expediţia sa în Groapa Marianelor

Una dintre cele mai spectaculoase expediţii în Groapa Marianelor efectuate până acum este cea a cunoscutului regizor James Cameron („Titanic”, „Avatar”).

În luna martie 2012, regizorul a coborât la o adâncime de 10.898 de metri şi a explorat această zonă timp de trei ore, spre deosebire de expediţia lui Piccard, care a durat doar 20 de minute. Expediţia a fost realizată cu ajutorul minisubmarinul său, Deepsea Challenger, care are o lungime de opt metri, fiind echipat cu o cameră 3D şi cu proiectoare care au permis, pentru prima oară, pătrunderea luminii în acest loc inospitalier vieţii. Cameron a realizat aici şi un documentar de 90 de minute, care prezintă poveste scufundării sale în acest loc.Recente

kim kardashian jpg
Olivia Newton John, ultimul mesaj sursa  Shutterstock jpg
Brendan Fraser jpeg
Chandler Bing jpeg
Ajungem MARI Suflet fragil, caut o inimă mare (1) png
Regina Elisabeta a II a jpg
Jennifer Lopez si Jennifer Garner jpg
Hugh Jackman și soția foto  Shutterstock jpg
brad de Crăciun sursa  Shutterstock jpg
ok Razvan Popescu (2) jpg
Selena Gomez jpg
Printesa Aiko a Japoniei jpeg
Katherine Hepburn jpg
Shania Twain, abuz sexual sursa  Shutterstock jpg
Cea mai in varsta castigatoare a unui premiu Grammy Sursa imagine Instagram angelaalvarez1927 jpg
Meghan Markle si Printul Harry jpeg
Printul Harry jpg
Paradoxul zilei de nastere Sursa imagine shutterstock 150755498 jpg
kim kardashian sursa  Instagram jpg
Cele mai ciudate obiceiuri alimentare ale celebritatilor Sursa imagine Instagram wearedavid mia jpg