Casele din lut ale Nicoletei Marin

1 60261 original jpg jpeg

Cinci căsuţe din lut au făcut cunoscută comuna buzoiană Berca. Ideea construirii acestor case, care urmează să intre în circuitul turistic, i-a venit Nicoletei Marin, o învăţătoare din Buzău.

Toţi cei care au drum prin satul Berca au impresia,la un moment dat,că au nimerit în lumea basmelor. E semn că au intrat în minisatul ecologic amenajat de Nicoleta Marin,a cărui construcţie a început în iunie 2013.

„Am vrut să mă implic într-un proiect care să fie al meu,al familiei mele. Iniţial,am dorit să restaurăm case tradiţionale româneşti,însă ne-am dat seama că este destul de greu. Între timp,căutând diverse informaţii pe internet,am văzut poze cu nişte căsuţe care parcă erau din turtă dulce,foarte frumoase,din cob.

Aşa am ajuns şi la Ileana Mavrodin,cea pe care am contactat-o,ca să ne dea detalii despre o astfel de locuinţă,deoarece ea-şi făcuse o căsuţă cob la Sasca Montană. Ea a fost şi cea care a făcut proiectul sătucului.“,poveşteşte Nicoleta. După ce a primit proiectul de la arhitectă,a început aventura construcţiei.

4805aa33b477d40f3ea0b40885e6bb00 jpg jpeg

Casele fără colţuri

„Vara lui 2013 am stat numai la Berca,am învăţat să fac cob (materialul din care sunt făcute casele) si sa ridic cele 5 căsuţe până în toamnă. E un amestec de pâmânt lutos,negru,paie de grâu sau orz,nisip,pietriş-bazarca şi apă. Perţii sunt construiţi doar din materiale naturale”,spune Nicoleta.

Casele sunt rotunde,fără colţuri,fiecare cu câte patru camere şi patru băi. Pe acoperiş vor fi diverse plante,ca şi pe cel al restaurantului din complex,care este deja o grădină. Ca să ridice minisătucul de poveste,Nicoleta a fost ajutată de prieteni,de familie,dar şi de turişti,de elevi şi de studenţi,deoarece ea a organizat mici ateliere,work-shopuri,la care participanţii au aflat totul despre cob şi au putut să lucreze cu mâinile lor.

Vrea să promoveze judeţul Buzău în lume

Acum,minisatul eco a intrat pe ultima sută de metri:finisajele. Printre cei care o ajută sunt şi meşteri populari din zona Buzăului,căci îşi doreşte ca aceste case să aibă amprenta zonei.  Vrea ca turiştii care-i vor trece pragul să cunoască din specificul acestor locuri.

Vor putea face şi drumeţii în judeţ,parcurgând diverse trasee. „Este superb,are atât de multe de oferit din punct de vedere turistic şi este puţin cunoscut,deoarece este insuficient promovat:  Focurile Vii de la Lopătari,Valea Siriului,Lacul Vulturilor,Mănăstirea Răteşti,Schitul Berca,Vulcanii Noroioşi,Aşezările rupestre de la Aluniş,Tabăra de sculptură de la Magura“,spune Nicoleta.

N-a crezut că se va apuca de construcţii

Nu i-a ieşit nimic din prima,majoritatea cam din a treia încercare:„N-am crezut că voi ajunge să mă ocup de construcţii,având în vedere că sunt cadru didactic,dar mi-a fost de mare ajutor pentru imaginea asupra vieţii în general. „S-a lucrat numai cu mâna la ridicarea şi finisarea zidurilor.

Acum finisajele din interior şi pictatul îmi iau foarte mult timp“,îmi spune,zâmbind,Nicoleta. În opinia ei,dificultăţi apar mereu,„însă trebuie să ai puterea să le depăşeşti şi să fii motivată. Ca să reuşeşti într-un proiect mai mare,trebuie să-ţi stabileşti şi obiective mai mici,pe care sa le atingi si care să te motiveze sa mergi mai departe. De aceea,am luat-o treptat şi nu mă grăbesc,ca totul să iasă cum trebuie “.

398fbae8b5cd04665d42378b909987a6 jpg jpeg

Îi place să fie activă

Nicoleta este şi soţie,mama unei fetiţe în clasa a V-a,dar şi profesoară la o şcoală din Buzău. Acum vrea să pună pe picioare şi un after school cu o capacitate pentru 100 de copii. Este un alt proiect de suflet al ei,la care se gândeşte de mult şi care va fi inaugurat la începutul anului viitor.

Spune că nu-i este greu să se descurce cu toate. „Îmi place să fiu ocupată tot timpul;dacă am 2-3 ore libere nu-mi găsesc locul“,spune aceasta. Până la prânz stă la şcoală,loc pe care-l consideră ancorarea ei in realitate,datorită copiilor care-i dau energia pentru a merge mai departe,apoi dă o tură pe la şantierul de la Berca şi se ocupă de after school.

Este şi ghid turistic

Nicoleta Marin este şi membră a Asociaţiei Turistică Ghizii României (ATGR),cu care este implicată în diverse proiecte de ecologizare şi nu numai.

A urmat şi cursurile Şcolii de Ghizi,mai ales din pasiune,dar şi pentru că dorea să fie informată,pentru viitorii ei turişti,devenind ghid cu atestat. Şi,fiind cadru didactic,îi place să-şi petreacă timpul cu copiii şi în afara cursurilor,organizându-le drumeţii,excursii şi tabere prin ţară,ca să le prezinte frumuseţile României.Recente

kim kardashian sursa  Instagram jpg
Cele mai ciudate obiceiuri alimentare ale celebritatilor Sursa imagine Instagram wearedavid mia jpg
Oprah Winfrey, Tom Cruise nunta sursa  Shutterstock jpg
Vedete care au devenit mame in 2022 jpg
meghan markle, cățeii ducesei sursa  Shutterstock jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck (2) jpg
Kylie Jenner jpg
Wednesday jpeg
vedete care au înșelat cu bona copiilor sursa  Shutterstock jpg
Vedete care s au căsătorit de două ori cu același partener jpg
central nucleara Cernobil sursa  Shutterstock jpg
Semne neobisnuite ca esti insarcinata Sursa imagine Pixabay jpg
Cadouri nepotrivite pentru Sărbătorile de Iarnă jpg
Printul John 4 jpeg
Cristina Mihaela Dorobantu (4) jpg
Filme care au distrus casnicii la Hollywood Sursa imagine shutterstock 2158102771 jpg
Sylvester Stallone, fiul autist sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 167894822 jpg
gripa cămilei, cupa mondială la fotbal sursa  Shutterstock jpg
Ce se intampla cu rochiile celebritatilor dupa marile evenimente Sursa imagine shutterstock 288368573 jpg