Cele mai râvnite statuete din lume costă doar 1 dolar. De ce valorează Oscarurile atât de puţin?

1 profimedia 0576502757 jpg jpeg

Organizată în condiţii de pandemie, gala Oscar 2021 este un spectacol „privilegiat“, printre puţinele desfăşurate în prezenţa actorilor nominalizaţi. Însă „vedeta“ incontestailă, ca în fiecare an, va fi celebra statuetă.

Silueta zveltă a unui cavaler care se sprijină în sabie este cunoscută în toate colţurile lumii. Ea a fost realizatttă după shiţele directorului de creaţie de la studiourile MGM, Cedric Gibbons. Oscar i se spune, deşi aceasta este porecla, nu denuminrea oficială (Premiul de Merite al Aademiei Americane). Potrivit legendei, atunci când a văzut-o, Margaret Herrick, bibliotecara Academiei Americane de Film, a spus că seamănă cu vărul ei, Oscar. Şi Oscar a rămas în istorie.

Statueta este realizată dintrr-un aliaj de staniu, cupru şi antimoniu, este suflată cu aur de 24 K şi cântăreşte 3,9 kilograme. Preţul e producţie (al aurului cu care e placată plus manopera) face ca o statuetă să coste aproximativ 400 de dolari. Însă acesta este, oare, adevărata ei valoare?

Designul trofeului nu a fost schimbat niciodată, astfel că Oscarul arată la fel ca la prima ediţie a premiilor Academiei Americane de Film, desfăşurată în 1929. Niciun câştigător al unui Oscar, fie el actor, regizor, scenarist sau compozitor, nu poate vinde statueta. Şi nici moştenitorii lui, deoarece Academia Americană de Film, instituţia care decerneză premiile. a impus o regulă strictă: oferta trebuie făcuta mai întâi Academiei, care poate răscumpăra Oscarul pentru doar 1 dolar.Tehnic, statueta nu valorează mai mult de 1 dolar.

Academia a fixat această valoare pentru a împiedica comerţul cu prestigioasele statuete, deoarece totul ar cădea în derizoriu şi valoarea lor artistică ar scădea mult.

Numai că această regulă se aplică pentru trofeele acordate din 1950 încoace, astfel că cererea colecţionarilor pentru premiile acordate anterior este uriaşă. Astfel, statueta acordată filmului "Pe aripile vântului" (desemnat Cel mai bun film în 1939) a fost cumpărată la licitaţie, de Michael Jackson, în 1999, pentru 1,54 milioane de dolari. 

Din 1983 până în 2016, statuetele au fost fabricate la Chicago, de compania R.S. Owens, înfiinţată de un imigrant român.

FOTO ProfimediaRecente

Nostradamus a prezis că în 2013 va începe al Treilea Război Mondial jpeg
4x5 Mainstage UNTOLD 2024 jpg
Kim Kardashian jpg
influencer  foto   Shutterstock jpg
Kim Kardashian în lenjerie intimă  foto   Instagram jpg
turbulență jpg
Serena Williams  foto   Shutterstock jpg
Nicki Minaj  jpg
Sharon Stone jpg
AD 4nXfs3LB6wCUzZe0QGfm 2E 0loKYvfmcgKRRZdJY7mYQ0V3HM1YwPuJY4OvwLSBL 1NnRCp wuv1ali9JRQ65WltiomaWRbWtMhfIxhqDgCvrmza4tOmhL91H203pYWobZYsep31 jrOgGqp5D1yvfaf2hLA
cel mai bogat model din lume jpg
Kevin Bacon jpg
Celebra creatoare de modă Coco Chanel a încetat din viață în 1971 jpeg
Maimuța Proboscis jpg
Jake Gyllenhaal   jpeg
Justin Bieber jpg
Debbie Harry  Instagram jpg
michael jackson jpg
Khloe Kardashian jpg
Robbie Williams, Beyonce  jpg