Cine a fost prinţesa Fawzia, „zeiţa hollywoodiană“ a Egiptului. A ajuns regină, a fost maltratată şi a pierdut coroana

5 printesa fawzia jpg jpeg

Unele capete regale atrag atenţia la fel de mult ca o celebritate de la Hollywood. Prinţesa Diana s-a încadrat în această categorie, la fel şi prinţesa Grace de Monaco. De fapt, ea chiar a fost o celebritate la Hollywood. Însă „rolul“ perfect i-a revenit prinţesei Fawzia Fuad a Egiptului.

Născută în familia regală a Egiptului, tânăra prinţesă a fost adeseori numită cea mai frumoasă femeie din lume şi comparată cu staruri hollywoodiene precum Vivien Leigh şi Hedy Lamarr.

Dar faptul că arăta ca o zeiţă hollywoodiană de pe marele ecran nu înseamnă că a avut o viaţă de basm. Obligată să intre într-o căsătorie orchestrată de propriul frate, regele Egiptului, Fawzia a devenit regina Iranului, dar a fost tratată înfiorător de soţul ei şi de familia acestuia.

stanga
dreapta
2 profimedia 0257443919 jpg jpeg
3 profimedia 0325418627 jpg jpeg
4 profimedia 0325419828 jpg jpeg

Născută pe 5 noiembrie 1921, Fawzia a fost fiica Sultanului Fuad I al Egiptului şi a celei de-a doua soţii a acestuia, Nazli Sabri. Frumoasa copilă cu păr negru şi ochi albaştri a fost educată în Elveţia şi vorbea fluent engleza, franceza şi araba.

În 1939, s-a căsătorit cu prinţul moştenitor al Iranului, Mohammed Reza, o căsătorie orchestrată de fratele ei şi de socrul său. 

Cei doi adolescenţi au unit, prin căsătoria lor, două mari ţări musulmane. La nunta desfăşurată în Cairo, au avut un banchet cu 20 de feluri de mâncare, au fost focuri de artificii pe Nil, iar mirii au primit cadouri foarte scumpe.

În 1941, soţul ei a urcat pe tronul Iranului, iar Fawzia a devenit regină. Totuşi, viaţa ei era departe de cea a unei regine: soţul ei avea numeroase aventuri extraconjugale şi, în plus, tânăra nu se înţelegea deloc cu famiia acestuia. Una dintre rude chiar i-a spart la un moment dat o vază în cap.

Aceste zvonuri au ajuns la fratele ei, regele Farouk al Egiptului, care a trimis un membru al curţii egiptene la Teheran. Acesta a descoperit că Fawzia era neglijată, grav bolnavă, maltratată şi înfometată. Regele Farouk le-a cerut celor doi să divorţeze, dar fiica lor, prinţesa Shahnaz, a rămas în Iran.

Fawzia s-a căsătorit din nou, în 1949, cu un ofiţer din armata regală, de data aceasta din dragoste. Ei au avut împreună doi copii.

În 1952 a avut loc o lovitură de stat, iar Farouk a fugit din Egipt. Spre deosebire de majoritatea rudelor sale, Fawzia a rămas în Egipt cu noua ei familie. S-a stabilit într-o vilă din Alexandria, unde a trăit o viaţă liniştită, aproape anonimă.

Peste ani, prinţesa avea să spună: „Am pierdut coroana de două ori în viaţă. O dată am fost regina Iranului şi o dată am fost prinţesă aici. Totul a dispărut acum. Nimic nu mai contează“. Fawzia a murit în 2013, la 91 de ani, în Alexandria, şi a fost înmormântată la Cairo.

FOTO ProfimediaRecente

Bobby Brown si Whitney Houston jpg
luna shutterstock 1044034966 jpg
Blue jpeg
Rebel Wilson jpeg
Elon Musk jpg
vineri jpg
Tom Hanks și Rita Wilson au fost depistați pozitiv cu COVID 19 la începutul lunii martie  jpeg
numerologie
Elvis Presley
Victoria Beckham jpg
Copii jpg
Shurubel 1 jpeg
Regina Victoria – secvențe jpeg
Cameron Diaz jpg
Kate Hudson jpg
Kate Middleton în verde OK Mag jpg
andreea mantea
profetie   shutterstock 430507258 jpg
minciuna   shutterstock 1929158141 jpg
kim kardashian fata jpg