Cine a fost prinţesa Fawzia, „zeiţa hollywoodiană“ a Egiptului. A ajuns regină, a fost maltratată şi a pierdut coroana

5 printesa fawzia jpg jpeg

Unele capete regale atrag atenţia la fel de mult ca o celebritate de la Hollywood. Prinţesa Diana s-a încadrat în această categorie, la fel şi prinţesa Grace de Monaco. De fapt, ea chiar a fost o celebritate la Hollywood. Însă „rolul“ perfect i-a revenit prinţesei Fawzia Fuad a Egiptului.

Născută în familia regală a Egiptului, tânăra prinţesă a fost adeseori numită cea mai frumoasă femeie din lume şi comparată cu staruri hollywoodiene precum Vivien Leigh şi Hedy Lamarr.

Dar faptul că arăta ca o zeiţă hollywoodiană de pe marele ecran nu înseamnă că a avut o viaţă de basm. Obligată să intre într-o căsătorie orchestrată de propriul frate, regele Egiptului, Fawzia a devenit regina Iranului, dar a fost tratată înfiorător de soţul ei şi de familia acestuia.

Născută pe 5 noiembrie 1921, Fawzia a fost fiica Sultanului Fuad I al Egiptului şi a celei de-a doua soţii a acestuia, Nazli Sabri. Frumoasa copilă cu păr negru şi ochi albaştri a fost educată în Elveţia şi vorbea fluent engleza, franceza şi araba.

În 1939, s-a căsătorit cu prinţul moştenitor al Iranului, Mohammed Reza, o căsătorie orchestrată de fratele ei şi de socrul său. 

Cei doi adolescenţi au unit, prin căsătoria lor, două mari ţări musulmane. La nunta desfăşurată în Cairo, au avut un banchet cu 20 de feluri de mâncare, au fost focuri de artificii pe Nil, iar mirii au primit cadouri foarte scumpe.

În 1941, soţul ei a urcat pe tronul Iranului, iar Fawzia a devenit regină. Totuşi, viaţa ei era departe de cea a unei regine: soţul ei avea numeroase aventuri extraconjugale şi, în plus, tânăra nu se înţelegea deloc cu famiia acestuia. Una dintre rude chiar i-a spart la un moment dat o vază în cap.

Aceste zvonuri au ajuns la fratele ei, regele Farouk al Egiptului, care a trimis un membru al curţii egiptene la Teheran. Acesta a descoperit că Fawzia era neglijată, grav bolnavă, maltratată şi înfometată. Regele Farouk le-a cerut celor doi să divorţeze, dar fiica lor, prinţesa Shahnaz, a rămas în Iran.

Fawzia s-a căsătorit din nou, în 1949, cu un ofiţer din armata regală, de data aceasta din dragoste. Ei au avut împreună doi copii.

În 1952 a avut loc o lovitură de stat, iar Farouk a fugit din Egipt. Spre deosebire de majoritatea rudelor sale, Fawzia a rămas în Egipt cu noua ei familie. S-a stabilit într-o vilă din Alexandria, unde a trăit o viaţă liniştită, aproape anonimă.

Peste ani, prinţesa avea să spună: „Am pierdut coroana de două ori în viaţă. O dată am fost regina Iranului şi o dată am fost prinţesă aici. Totul a dispărut acum. Nimic nu mai contează“. Fawzia a murit în 2013, la 91 de ani, în Alexandria, şi a fost înmormântată la Cairo.

FOTO ProfimediaRecente

michael jackson jpg
Whitney Houston shutterstock 91490768 jpg
Sharon Stone  jpg
Casa Playboy jpeg
vedete in costum de baie jpg
Aishwarya Rai profimedia 0692768910 jpg
Jlo si Marc Anthony jpg
diego maradona shutterstock 2026359395 jpg
serena william instagram 1  jpg
Kanye West Pete Davidson  jpg
Imagine featured clickpentrufemei   sursa Instagram JPG
cafea jpg
lapte jpg
olivia newton john 0 shutterstock 530029375 jpg
William si Kate jpeg
nicole kidman shutterstock 644941192 jpg
Jennifer Coolidge 0 jpg
donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg
Supermarket jpg