Cine au fost „taţii“ lui James Bond. Un ornitolog şi spionul Iepurele Alb, surse de inspiraţie pentru personaj

1 profimedia 0549120580 jpg jpeg

James Bond e un personaj fascinant, iar asta în special datorită longevităţii sale. A fost creat de scriitorul britanic Ian Fleming, în 1953, iar din 1962 a devenit popular în toată lumea, odată cu lansarea francizei cinematografice. Însă cine au fost persoanele reale care au servit drept sursă de inspiraţie pentru cuceritorul spion britanic?

2020 a fost un an greu pentru toată lumea, iar James Bond nu a făcut excepţie. Moartea actorului Sean Connery, considerat cel mai bun Bond din toate timpurile, şi amânarea lansării ultimului film din franciză sunt doar două aspecte.

Într-o societate în care trendurile - mai ales în showbiz - se succed cu repeziciune, e o performanţă ca un personaj creat în 1953 să rămână un reper cultural şi în 2020. Şi iată că James Bond a reuşit acest lucru. Cei care i-au „împrumutat“ eroului lui Ian Fleming trăsăturile şi caracterul lor au fost personaje reale cum nu se poate mai diferite.

Ian Fleming

Cu siguranţă Ian Fleming (foto 1 şi 2 Galerie) l-a creat pe Agentul 007 după chipul şi asemănarea sa. Scriitorul era un bon vivant, iar stilul său de viaţă era aidoma celui dus de personajul său: maşini de lux, mâncare bună, şampanie, femei frumoase. În esenţă, Fleming s-a luat pe sine şi a inserat o versiune fictivă a sa în romane, doar că una mai mai frumoasă şi mai atletică. Scriitorul era însă un misogin şi rasist cunoscut, iar aceste trăsături se întâlnesc şi în romanele sale, precum şi în primele filme din serie.

James Bond ornitologul

„Bond. James Bond“. De câte ori am auzit această prezentare, în filme? Ei bine, în lumea reală chiar a existat o persoană care se putea prezenta astfel. Cine ar fi crezut că un ornitolog american (un om de ştiinţă care studiază păsări) ar putea servi drept sursă de inspiraţie pentru un spion (foto 4 Galerie)? Mai exact numele lui. Numele a apărut pentru că Fleming voia să fie plictisitor. Ştia că îşi va pune personajul în situaţii nebuneşti şi a ales un nume absolut banal, pentru a echilibra totul.

Triplul spion Dusko Popov

O altă persoană care l-a inspirat pe Ian Fleming a fost spionul Dusko Popov (cel mai probabil acesta nu era numele lui adevărat). Născut în Serbia, Popov (foto 5 Galerie) a avut un stil de viaţă extravagant şi şi-a luat doctoratul în drept. A făcut parte din serviciul secret nazist, apoi şi-a ofeit serviciile britanicilor, devenind agent dublu.

Ian Fleming, care la rândul său a lucrat în Serviciile Secrete, l-a cunoscut pe Popov în 1941, când l-a supravegheat într-o misiune. O scenă reală a avut loc la un cazino din Portugalia, unde Popov a jucat o sumă importantă de bani, iar acest fapt a fost sursa de inspiraţie pentru primul roman din serie, „Casino Royale“, totodată unul dintre cele mai apreciate filme din serie. Ulterior, el a devenit triplu agent şi a lucrat şi pentru americani. După război, Popov s-a mutat în sudul Franţei şi a trăit o viaţă de invidiat.

Iepurele Alb

Nu e nicio îndoială că Ian Fleming s-a bazat pe propria sa muncă în Serviciile Secrete când l-a creat pe Agentul 007. Aşadar, nu este o surpriză faptul că un bărbat cu numele de cod Iepurele Alb a inspirat o mare parte dintre aventurile şi stilul lui James Bond. În realitate, Iepurele Alb a mers în spatele liniilor inamice în Franţa îndeplinind trei misiuni. La ultima a fost capturat de Gestapo, arestat şi trimis în cunoscutul lagăr de concentrare Buchenwald. A reuşit totuşi să scape. Există multe aventuri din romanele Bond relatate după fapte reale din misiunile spionului Iepurele Alb, inclusiv scena din tren din pelicula "From Russia with Love".

FOTO ProfimediaRecente

Cadouri nepotrivite pentru Sărbătorile de Iarnă jpg
Printul John 4 jpeg
Cristina Mihaela Dorobantu (4) jpg
Filme care au distrus casnicii la Hollywood Sursa imagine shutterstock 2158102771 jpg
Sylvester Stallone, fiul autist sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 167894822 jpg
gripa cămilei, cupa mondială la fotbal sursa  Shutterstock jpg
Ce se intampla cu rochiile celebritatilor dupa marile evenimente Sursa imagine shutterstock 288368573 jpg
A aparut cea mai nouă editie a revistei Click! pentru femei jpeg
Meg Wynn Owen, actriță jefuită sursa  The Duellists jpg
Mariah Carey jpeg
Nicole Kidman sursa  Shutterstock jpg
Steve Martin sursa  Shutterstock jpg
Oprah Winfrey jpg
Nume de copii inspirate din seriale Sursa imagine Pixabay jpg
3 zodii carora le merge de minune in plan personal pana pe 27 noiembrie Sursa imagine Pixabay jpg
315521374 433605862308075 4277944834134736587 n jpg
Regalitati jpg
Eddie Murphy, Whitney Houston, telefon în ziua nunții 1 foto  Shutterstock jpg
Charlie Chaplin jpeg