„Clubul mamelor“ din Ferentari
Într-un cartier sărac şi rău famat din Bucureşti, câteva zeci de femei au decis să-şi unească forţele pentru a schimba în mai bine educaţia şi viitorul copiilor lor. Aşa s-a născut „Clubul mamelor” Ferentari.
Ca multe mame din Ferentari,Daniela Ştefănescu este îngrijorată pentru siguranţa fetiţei ei. Deşi situată în plin Bucureşti,zona e frecventată de tot soiul de personaje dubioase,de oameni fără căpătâi,de drogaţi-iar copiii găsesc adeseori seringi pe jos,atunci când se joacă.
În mod firesc,Daniela ar vrea ca fata ei- pe care o creşte singură- să nu sufere de pe urma străzii pline de pericole şi să-şi poată făuri un viitor frumos.
Dar care ar fi calea de urmat?
Unora le place cartea
„Clubul de educaţie alternativă“ a apărut din nevoia de a asigura copiilor din Ferentari,respectiv celor de la şcolile 136,2 şi 148,condiţii mai bune pentru a învăţa şi,deci,pentru a-şi croi destinul dorit. Căci nu e uşor să fii elev într-un cartier sărac:micuţii fie abandonează şcoala pentru că părinţii sunt săraci,fie merg la cursuri dar se „golănesc“ pe parcurs din cauza anturajului.
Tot cu sprijinul fundaţiei „Policy Center for Roma and Minorities“,la începutul lui 2013 se înfiinţa şi „Clubul mamelor“. Un prilej pentru mamele copiilor de la „Clubul de educaţie alternativă“ să se adune şi să spună ce au pe suflet.
Semnături pentru parc
„Săptămânal,în jur de 20 de mame se întâlnesc la club şi dezbat,pe lângă alte chestiuni,şi probleme ale comunităţii în care locuiesc“,explică Raluca Negulescu,cea care le ajută pe femeile din cartier să se organizeze.
Unde-s doi,puterea creşte,spune o vorbă românească. Iar unde-s mai multe femei,se strâng rapid peste 200 de semnături. Rezultatul? Înfiinţarea unui parc între blocuri,pe Aleea Livezilor,de care beneficiază mii de locuitori din zonă.
Pare simplu,dar femeile au sacrificat puţinul lor timp liber,şi-au învins timiditatea sau jena şi au bătut din uşă-n uşă,ca să strângă semnăturile necesare sensibilizării autorităţilor din sectorul 5.
Asta le-a încurajat în următorul pas:să găsească soluţii pentru a asigura paza şcolilor din cartier.
Daniela Ştefănescu:„Civilizaţia începe cu fiecare“
Frecventează „Clubul mamelor“ de la începuturile lui. A căpătat încredere în ea şi în ceilalţi:„Putem rezolva mai multe când suntem uniţi. Iar civilizaţia începe cu fiecare.“
Mihaela Morariu:Meditaţii cu profesori voluntari
Are în plasament un băieţel,care participă la o mulţime de activităţi în cadrul „Clubului de educaţie alternativă“. La fel ca el,zeci de copii fără posibilităţi materiale au ocazia să vadă un spectacol,să fie ajutaţi la lecţii de către profesori voluntari sau să meargă într-o excursie la sfârşit de săptămână. „Iară noi,mamele... suntem «antrenate» să ne susţinem copiii şi să-i ajutăm să înveţe mai bine.“
Rodica Păun,organizator comunitar:„Le conving să-şi dea copiii la şcoală“
Rodica Păun le arată femeilor din cartier cum să-şi revendice drepturile – iar pe cele mai sărace le convinge să-şi dea odraslele la şcoală. „Îmi pare bine când văd cum prichindei care abia ţineau creionul în mână ştiu acum să scrie şi să citească.“
Raluca Negulescu,„Policy Center for Roma and Minorities“
„Cred că e timpul să nu mai aşteptăm să vină cineva să ne schimbe comunitatea,ci să devenim noi înşine motorul schimbării“
Citeşte şi: