Complicata relaţie dintre regina Elisabeta şi Margaret Thatcher. Ce şicane şi-au făcut cele două timp de 11 ani

4 profimedia 0039901832 jpg jpeg

Marea Britanie are o lungă istorie în ceea ce priveşte femeile lider, de la reginele care au condus imperiul de-a lungul timpului, până la femeile prim-ministru din vremurile moderne. Două dintre acestea, regina Elisabeta şi Margaret Thatcher, au avut o relaţie complicată, de 11 ani, timp în care s-au întâlnit săptămânal.

Regina Elisabeta nu este doar monarhul cu cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii, ci şi singura femeie din familia regală care a luptat în război. Margaret Thatcher a fost prima femeie din Anglia care a devenit prim-ministru şi, care pe bună dreptate, a fost numită „doamna de fier“.

Margaret Thatcher a fost premierul Marii Britanii timp de 11 ani, între 1979 şi 1990, perioadă în care s-a întâlnit cu regina săptămânal. În spatele uşilor închise au existat multe situaţii tensionate, din cauza caracterelor lor puternice.

Cele două femei s-au născut la şase luni distanţă, dar diferenţele dintre ele erau majore. În timp ce Elisabeta urma să fie regină, Margaret a venit pe lume într-o familie modestă, care locuia într-un apartament aflat deasupra prăvăliei pe care o deţinea. Născută pe 13 octombrie 1925, în Grantham, Margaret Hilda Roberts era doar cu şase luni mai în vârstă decât prinţesa Elizabeth Alexandra Mary, născută la Londra, pe 21 aprilie 1926. Dintre toţi premierii pe care i-a avut Marea Britanie în timpul domniei reginei Elisabeta, Thatcher a fost cea mai apropiată ca vârstă de monarh. Cu toate acestea, diferenţele dintre ele erau foarte mari.

Una dintre îndatoririle majore ale reginei este de a organiza întâlniri numite audienţe, care sunt un „element cheie al programului său zilnic şi care îi permit să acorde timp persoanelor cheie din stat”, potrivit  site-ului oficial al familiei regale. Astfel, de-a lungul domniei sale, Elisabeta a ţinut o audienţă săptămânală cu fiecare prim-ministru în funcţie, pentru a discuta probleme guvernamentale.

„Audienţa este ţinută într-o sală din apartamentele reginei şi este complet privată. Deşi regina rămâne neutră din punct de vedere politic, ea este capabilă să-i sfătuiască pe miniştrii săi, inclusiv pe primul ministru, atunci când este necesar“, precizează site-ul.

Iar întâlnirile cu Margaret Thacher au durat nu mai puţin de 11 ani... Una dintre şicanele pe care regina i le făcea, era să o lase să aştepte. Margaret Thatcher sosea la întâlniri întotdeauna cu 15 minute mai devreme, iar regina venea la ora stabilită. Interacţiunea lor era „formală şi rece”, potrivit CNN, care nota că premierul considera vizitele anuale la castelul Balmoral ca „distragere de la munca sa“. Potrivit aceleiaşi surse, Thatcher a descris relaţia cu suverana drept „tensionată”.

„Audienţele au fost rareori foarte productive, deoarece doamna Thatcher era mereu nervoasă”, a scris Charles Moore în biografia din 2015 a lui Thatcher.

Cele două aveau personalităţi opuse, iar Thatcher nu avea deloc simţul umorului. Îi lipsea cu desăvârşire, iar apropiaţii spuneau că i se explicau până şi bancurile. De aceea nu se putea detaşa, iar atmosfera era mereu tensionată în timpul întâlnirilor cu regina. Discuţiile, de multe ori în contradictoriu, puteau dura la nesfârşit, ceea ce înrăutăţea lucrurile.

În una dintre cele mai tensionate situaţii dintre ele, legată de o problemă de politică externă, Elisabeta a numit-o pe Margaret Thatcher „nepăsătoare şi recalcitrantă“, considerând că nu-şi îndeplineşte atribuţiile de prim-ministru.

Thatcher şi-a dat demisia din funcţia de premier în 1990 şi, chiar dacă relaţia dintre ele nu a fost cea mai bună, regina regretat acest lucru. Potrivit The Independent, suveranei i-a părut atât de rău, încât i-a adresat fostului premier o invitaţie la curse de cai. Thatcher nu a acceptat, dar a fost emoţionată de acest gest. Margaret Thatcher a încetat din viaţă în 2013, la 87 de ani. Regina a participat la funeralii, fiind prima dată când un monarh a luat parte la înmormântarea unui fost politician.

FOTO ProfimediaRecente

Kylie Jenner jpg
Wednesday jpeg
vedete care au înșelat cu bona copiilor sursa  Shutterstock jpg
Vedete care s au căsătorit de două ori cu același partener jpg
central nucleara Cernobil sursa  Shutterstock jpg
Semne neobisnuite ca esti insarcinata Sursa imagine Pixabay jpg
Cadouri nepotrivite pentru Sărbătorile de Iarnă jpg
Printul John 4 jpeg
Cristina Mihaela Dorobantu (4) jpg
Filme care au distrus casnicii la Hollywood Sursa imagine shutterstock 2158102771 jpg
Sylvester Stallone, fiul autist sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 167894822 jpg
gripa cămilei, cupa mondială la fotbal sursa  Shutterstock jpg
Ce se intampla cu rochiile celebritatilor dupa marile evenimente Sursa imagine shutterstock 288368573 jpg
A aparut cea mai nouă editie a revistei Click! pentru femei jpeg
Meg Wynn Owen, actriță jefuită sursa  The Duellists jpg
Mariah Carey jpeg
Nicole Kidman sursa  Shutterstock jpg
Steve Martin sursa  Shutterstock jpg
Oprah Winfrey jpg