Cum se descurca mamele singure?
În statistici, figurează la capitolul „familii monoparentale“. Nicio statistică nu precizează însă care sunt temerile, dificultăţile sau bucuriile de zi cu zi ale unei femei care trebuie să fie, de dragul micuţilor ei, şi mamă, şi tată. Iată câteva poveşti din viaţă.
Mihaela Spînu,26 de ani,Bucureşti,mamă de gemeni:„Nu vă mai păcăliţi singure!“
E de profesie asistent medical generalist şi e mama gemenilor Denis Iustin şi Anisia Larisa. A divorţat acum doi ani,din cauză că soţul devenise violent,fizic şi verbal. E convinsă că a procedat corect. La început,n-a fost uşor:„Copiii aveau nevoie de atâtea-scutece,lapte-,iar tatăl lor se văita de bani mai rău ca mine. Doar eu puteam să le ofer gemenilor stabilitate financiară,emoţională şi fizică.“
Din fericire,părinţii şi prietenii au sprijinit-o– iar pentru asta le e recunoscătoare. Protejaţi de dragostea mamei lor,copiii s-au dezvoltat frumos. Mihaela n-a renunţat la gândul de a-şi reface viaţa. Are acum un partener care o respectă. „Nu pot să le înţeleg pe femeile care suferă în căsnicie şi care nu fac nicio schimbare,cică de dragul copiilor.“,spune ea. „Deschideţi ochii şi nu vă mai păcăliţi singure!“
Adela Chirică,36 de ani,Bucureşti,mamă de băieţel cu sindrom Dravet:„Prietenii sunt familia“
Gândul de a-şi creşte fiul singură nu a speriat-o niciodată pe Adela. Dimpotrivă,a motivat-o. Fiindcă Davis,8 ani,e unul din cei 20.000 de copii diagnosticaţi cu o formă rară şi incurabilă de epilepsie. A ţine departe boala – asta presupune eforturi imense şi un trai presărat cu spaime şi îndoieli. Însă Adela a reuşit să-i readucă băieţelului ei zâmbetul pe buze. A înfiinţat „Asociaţia pentru Dravet şi alte epilepsii rare“ şi a sprijinit,împreună cu nutriţionistul Cristian Mărgărit, apariţia unei cărţi despre dieta ketogenică – un regim alimentar special,pe care îl urmează şi fiul ei,şi care diminuează simptomele bolii.
„Există şi momente grele:zilele în care lui Davis îi e rău -şi atunci trebuie să mă împart între a sta lângă el şi a mă organiza pentru internare,chemat ambulanţa,făcut bagajul pentru spital“,mărturiseşte ea. „Uneori,mai cad şi eu – dar a fi bolnavă e un lux pe care nu mi-l permit.“ Din fericire,prietenii,puţini dar buni,o sprijină necondiţionat în momentele de cumpănă. Iar tatăl lui Davis e foarte prezent în viaţa copilului.
O rog să dea mamelor singure un sfat: „Păi,dacă sunt mame,nu sunt singure! Au cea mai importantă fiinţă din lume alături- copilaşul lor! De la el trebuie să îşi ia putere şi bucurie.“
Tereza Filip,pensionară,Bacău,mamă a 3 fete:„Dragostea e răsplătită cu dragoste“
La vârsta de 39 de ani,viaţa Terezei a luat o întorsătură tragică:soţul ei a decedat în urma unui infarct. Singură le-a crescut pe Ioana Maria,Cristiana Olivia şi Olimpia Alina – aflate la vârsta adolescenţei. „Soţul meu îşi dorea ca «fetele lui» să facă fiecare câte o facultate,iar ele i-au îndeplinit visul“,spune ea. „Cea mare a făcut Dreptul,cea mijlocie a urmat cursurile Academiei de Arte iar cea mică,Ioana,a terminat Managementul. Ca să le întreţin la şcoală,am lucrat câte 10-12 ore pe zi,am făcut schimb de locuinţă. Cu bursa fetelor,cumpăram pâine.“
Chiar şi acum,când copiii şi-au făcut o situaţie bună şi sunt pe picioarele lor,trecutul dureros tot mai dă târcoale. Din fericire,dragostea este răsplătită cu dragoste,subliniază Tereza.
Fetele mele se străduiesc să nu mă mai simt singură. Sunt iubită şi îngrijită.Când ne adunăm cu toţii,de sărbători sau aniversări,îi mulţumesc Bunului Dumnezeu că am trecut peste momentele grele şi că pot merge mai departe cu demnitate.“