Elena Lupescu i-a sucit minţile Regelui Carol al II-lea: „Eu sunt femeia cu părul roşu care-l iubeşte cu patimă pe Carol“

1 gettyimages 825515146 jpg jpeg

În 1936, Regele Edward al VIII-lea al Angliei şoca o lume întreagă atunci când renunţa la tron din dragoste pentru femeia iubită, americanca divorţată Wallis Simpson. Cu ceva ani mai devreme, în 1925, un prinţ român renunţa, la rândul lui, la coroană, pentru a-şi trăi în linişte iubirea cu o altă femeie nepotrivită, şi ea divorţată.

Nimic nu este nou la casele regale şi nicidecum în cazul acestor prinţi al căror sânge a fost mai degrabă fierbinte decât albastru. Divorţata româncă, cea care a creat criza dinastică la palat, este nimeni alta decât celebra Elena Lupescu, amanta şi, mai târziu, soţia Regelui Carol al II-lea. Ca şi în cazul acelei Wallis care l-a furat pe Edward Angliei, nu te aştepta ca femeia fatală din viaţa regelui român să fie vreo frumuseţe răpitoare.

Fotografiile de arhivă, deşi de o calitate precară, conform cu timpurile, nu înfăţişează vreo divă sau vreo Evă strălucitoare. Cochetăria, şarmul şi personalitatea o făceau pe „Duduia“ Elena Lupescu să fie imaginea dorinţei sexuale a unui Carol cât se poate de căsătorit cu o altă Elenă, mama Regelui Mihai I al României.

Elena nu era privită prea bine în societate

„Eu sunt femeia cu părul roşu care-l iubeşte cu patimă pe Carol“, spunea chiar cea privită ca o femeie de moravuri uşoare, ahtiată după bani, care s-a iubit cu Regele Carol al II-lea mai bine de trei decenii. Venită pe lume în septembrie 1899 la Iaşi, Elena Magda Lupescu s-a născut într-o familie de evrei nu foarte înstăriţi, tatăl ei fiind farmacistul Nicolae (Nahum) Grünberg, iar mama, Eliza Falk, fostă dansatoare la Viena.

Cu toate acestea, mai târziu, în memoriile sale, aceasta contestă informaţiile oficiale: „Sunt născută la Bucureşti, tatăl meu fiind român şi mama mea rusoaică. Tatăl meu era chimist. Nu suntem evrei, deşi s-a spus că suntem. Am prieteni foarte iubiţi printre evrei şi, dacă aş fi evreică, aş fi mândră de asta“.

S-a căsătorit la 16 ani

În timpul Primului Război Mondial, fata cu părul roşu se căsătoreşte, la doar 16 ani, cu un locotenent de vânători de munte, Ion Tâmpeanu, dar mariajul lor este unul scurt, din 1919 până în 1920. Oricum, Elena şi fostul ei soţ se învârteau în acelaşi cerc cu aristocraţia română, iar asta a prilejuit întâlnirea cu pe atunci Prinţul Carol. Nu se ştie exact când a început cea mai cunoscută poveste de dragoste românească a secolului XX, însă Carol a scris c-ar fi cunoscut-o pe Elena chiar în ziua de Sfântul Valentin.

Cert este că, în 1922, aceştia erau deja amanţi, însă nimeni nu se gândea că legătura prinţului cu această femeie de lume ar putea fi mai mult decât o aventură. Dar Duduia nu era doar frumoasă şi elegantă, ci deosebit de inteligentă, modernă şi dominatoare, mulţi vorbind despre cât de uşor reuşea să-l manipuleze pe viitorul rege, în favoarea ei. Când acesta a renunţat, în 1925, la succesiunea la tron, aruncând ţara într-o criză dinastică pentru a se putea iubi în străinătate cu „Lupeasca“, familia regală română a început s-o ia pe aceasta în serios.

Mamă pentru Regele Mihai

În 1930, când Carol se întoarce din exil şi îşi recuperează tronul, are grijă ca amanta regală să vină la pachet, într-un mare secret însă, căci promisese că se va despărţi de ea. Nimic mai fals, căci iubita regelui este cât se poate de prezentă şi de influentă în viaţa acestuia, ajungând să fie prezentată chiar şi micului Prinţ Mihai, căruia Carol îi cere să i se adreseze Duduii cu apelativul „mamă“. „În momentul în care am întâlnit-o pe Lupeasca, cum îi ziceam, nu aveam un sentiment precis decât că ştiam cine era, ce reprezenta ea, şi asta mă punea în defensivă.

Încet-încet, după aceea, văzând fel de fel de lucruri, am putut s-o caracterizez, nu prea frumos, dar am spus că este o persoană cât se poate de vulgară“, avea să mărturisească Regele Mihai într-un interviu din 2007. Cu toate acestea, Elena i-a fost credincioasă lui Carol şi l-a urmat, din nou, în exil, atunci când acesta a fost nevoit să abdice în anul 1940.

A devenit soţia lui Carol la 50 de ani

Cei doi s-au stabilit în Estoril, Portugalia şi, în 1947, s-au căsătorit civil în Brazi - lia şi religios în Fran ţa. Elena avea 50 de ani atunci când a devenit, într-un sfâr şit, so ţia lui Carol, la 24 de ani de la începutul pove ştii lor de iubire. Cu ocazia mariajului cu Carol, Elena Lupescu a primit titlul de Principesă de Hohenzollern şi a devenit moştenitoarea averii fostului rege român. Cei doi şi-au trăit lini ştiţi restul iubirii lor în grădinile celebrei Villa del Sol, cumpărată de Carol în staţiunea de lux Estoril. Din toată această poveste, Ca - rol s-a retras primul, decedând la 3 aprilie 1953, moment în care Elena i-a făcut o ultimă declaraţie de dragoste: „Adieu, amour de ma vie!“. Cu sufletul greu, Lu peasca i-a supravieţuit iubitului său mai mult de 20 de ani, până în 1977, murind la 82 de ani şi fără să-şi refacă viaţa după dispariţia lui Carol.

FOTO Getty ImagesRecente

emoticoane jpg
Oprah jpg
Kate Beckinsale sursa  Instagram jpg
Britney Spears sursa  Shutterstock jpg
Cher foto  Shutterstock jpg
Noor Alfallah si Al Pacino jpeg
Tom Hanks jpg
kourtney kardashian jpg
Ginnifer Goodwin foto  Shutterstock jpg
nuditate foto  Shutterstock jpg
Melania Trump foto  Shutterstock jpg
Beyonce jpg
Ben Affleck meme jpg
Top 5 zodii cu simt patriotic Sursa foto shutterstock 688737424 jpg
shutterstock 1561509445 jpg
Michelle Obama sursa foto  Shutterstock jpg
Cline Dion foto  Shutterstock jpg
Linda Evangelista foto  Shutterstock jpg
Ozzy Osbourne jpg
Tom Cruise și Katie Holmes cu fiica lor, Suri foto  Shutterstock jpg