FOTO Marilyn Monroe, „unica“ blondă. „Filmul“ nopţii în care a murit

1 marilyn 3 profimedia jpg jpeg

Astăzi se împlinesc 58 de ani de când Marilyn Monroe a fost găsită moartă în camera sa, decesul fiind oficial înregistrat ca sinucidere cauzată de o supradoză de somnifere. Dosarul a fost clasat, dar şi în ziua de azi circulă numeroase poveşti pline de mister şi teorii ale conspiraţiei legate de dispariţia divei hollywoodiene. Ce s-a întâmplat, de fapt, în noaptea în care a murit Marilyn Monroe?

Misterul morţii: 4 august 1962, ora 22.00, este noaptea în care Marilyn Monroe a murit la vârsta de 36 de ani, din cauza unei supradoze de somnifere. Artista a fost găsită dezbrăcată, întinsă pe patul său, ţinând telefonul în mână.

Imediat au apărut mai multe ipoteze. Teoria sinuciderii este cea mai verosimilă, mai ales că nu era prima tentativă de acest gen, iar Marilyn încercase deja de patru ori să-şi ia viaţa. Totuşi, anchetatorii nu au găsit probe clare care să valideze această ipoteză. Marilyn Monroe se afla în locuinţa sa din Brentwood, Los Angeles. Şi-a petrecut ziua în curte, stând la soare, s-a uitat pe mai multe scenarii de film şi chiar s-a jucat cu două animale de pluş: un tigru şi un miel. A luat cina, apoi s-a retras devreme în camera sa. Nimic nu prevestea tragedia care avea să urmeze.

stanga
dreapta
2 marilyn 2 jpg jpeg
3 profimedia 0365811102 jpg jpeg
4 profimedia 0043083603 jpg jpeg
6 marlyn 3 jpg jpeg

La ultima masă, actriţa a mâncat chiftele, ciuperci umplute şi a băut şampanie Dom Perignon, apoi s-a dus să se culce. Mai târzu, menajera a văzut că lumina era încă aprinsă în camera actriţei, dar uşa era încuiată. Aşa că a chemat salvarea, iar medicii au fost nevoiţi să spargă fereastra pentru a intra în cameră. Au găsit-o întinsă pe pat, fără suflare. Într-o mână ţinea telefonul, cu alta ţinea strâns cearşaful cu care era învelită. Pe pat, un flacon gol de somnifere, care îi fusese prescris cu trei zile mai devreme: 50 de pastile, scria, la vremea respectivă, „Time“.

Idolii nu pot fi lăsaţi să moară

Tragicul eveniment a ţinut prima pagină a publicaţiilor importante din întreaga lume, care au titrat: „Marilyn Monroe, găsită moartă“, „Marilyn Monroe s-a sinucis“, „Accident sau sinucidere?“,„Nimeni nu a revendicat trupul lui Marilyn Monroe la morgă“. Moartea unei vedete de calibrul ei a dat naştere imediat unor speculaţii şi teorii conspiraţioniste, iar viaţa vedetei a contribuit din plin la asta.

Imediat au apărut mai multe ipoteze: suicid, accident şi crimă. Varianta accidentului este explicată de administrarea drogurilor. Se pare că medicii artistei, care nu discutaseră în prealabil, i-au administrat medicamente diferite ce a cauzat o supradoză. Crima constituie o a treia ipoteză şi, potrivit acesteia, cineva ar fi intrat în camera vedetei în noaptea aceea şi i-ar fi administrat forţat somniferele. Potrivit unor surse, în spatele incidentului s-ar fi aflat preşedintele John F. Kennedy. Marilyn cunoştea multe secrete politice şi reprezenta un adevărat pericol pentru preşedinte. Alte surse susţin că reprezentanţii Mafiei sunt responsabili pentru moartea lui Marilyn.

Cert este că, în pofida a ceea ce s-a scris ani la rând şi a concluziilor oficiale, moartea actriţei va rămâne mereu învăluită în mister. Pentru că Marilyn a fost, fără îndoială, un idol. Iar idolii nu pot fi lăsaţi să moară... pur şi simplu.

Norma Jeane Mortenson, pe numele ei adevărat, s-a născut pe 1 iunie 1926 în Los Angeles (California) şi a fost al treilea copil al lui Gladys Monroe. Mama sa suferea de schizofrenie paranoidă, astel că micuţa a ajuns la orfelinat, unde a fost violată de mai multe ori. Aceste traume din copilărie şi-au pus pentru totdeauna amprenta asupra ei.

La 20 de ani s-a măritat cu Jim Dougherty, însă a fost un mariaj de convenienţă de a durat doar 4 luni. În 1946 l-a cunoscut pe regizorul Ben Lyon, care i-a deschis drumul în cinematografie şi i-a sugerat să-şi schimbe numele în Marilyn Monroe. Din cauza unor contracte eşuate, Marilyn a rămas fără bani şi a recurs şi la o soluţie pe care avea s-o regrete, mai târziu: a apărut în câteva filme porno.

După alte câteva relaţii eşuate, inclusiv cea cu bărbatul pe care avea să-l considere prima ei mare iubire (Fred Karger), a început o relaţie cu unul dintre cei mai influenţi bărbaţi de la Hollywood, Johnny Hyde (70 de ani), care a avut un rol decisiv în cariera lui Marilyn. Hyde a convins-o să-şi facă operaţie estetică pentru a elimina o cicatrice de pe obraz şi să-şi vopsească părul blond, iar apoi a ajutat-o să obţină un contract cu 20th Century Fox. Când acesta a murit, a avut prima tentativă de sinucidere.

Au urmat două mariaje, cu baschetbalistul Joe DiMaggio, de care a şi divorţat în acelaşi an, şi cu scenaristul Arthur Miller, însă nici acest mariaj n-a durat prea mult. Din 1960, după mai aceste eşecuri în viaţa personală şi mai multe sarcini pierdute, Marilyn a început să aibă căderi nervoase tot mai frecvente. În ultimii doi ani din viaţă a urmat tratament psihiatric pentru tulburare de personalitate borderline şi a luptat cu dependenţa de alcool şi droguri.

În acea perioadă, Marilyn a fost iubita lui Frank Sinatra, iar la una dintre petrecerile acestuia, i-a cunoscut şi pe fraţii Kennedy, iar presa americană a vehiculat mult pe tema unei relaţii între actriţă şi Preşedintele SUA, John F. Kennedy. În ultimul an din viaţă, Marilyn suferea de depresie şi anxietate şi îşi administra frecvent pastile, Marilyn apărea tot mai des în compania lui John Kennedy şi a fratelui său, Robert. Deşi Robert a fost foarte îndrăgostit de artistă, aceasta nu i-a împărtăşit sentimentele, căci îl prefera pe John. Mai mult, prietenii artistei susţin că Marilyn îşi dorea ca preşedintele să se despartă de soţia sa şi visa la titlul de Prima Doamnă. A a iscat un adevărat scandal când i-a cântat preşedintelui Kennedy ,,La Mulţi Ani“ în public, şi a şocat printr-o interpretare erotică, dezinhibată. Artista devenise un adevărat pericol pentru Casa Albă, iar în aceeaşi vară Kennedy s-a despărţit de ea.

Marilyn Monroe a fost înmormântată la cimitirul Westwood Memorial Park, din Los Angeles. Cu câteva luni înainte de a muri reluase legătura cu Joe DiMaggio şi, se pare, cei doi urmau să se recăsătorească pe 8 august 1962, potrivit BBC. Tmp de 20 de ani, DiMaggio a trimis în fiecare săptămână flori la mormântul actriţei.

FOTO Profimedia