Istoria şosetelor

1 68686 original jpg jpeg

Te-ai întrebat vreodată când au apărut primele şosete şi cum arătau atunci? Indiferent de model, şosetele pe care le încalţi zilnic îţi completează ţinuta, devenind adevărate accente de stil cu ajutorul cărora îţi exprimi personalitatea.

Se pare că istoria şosetelor a început în Grecia,în jurul secolului al VIII-lea I.Hr. Poetul Hesiod menţiona în scrierile sale şosetele realizate din fire de păr de animale,purtate pentru a oferi căldură picioarelor. În secolul al II-lea,şi romanii au început să le confecţioneze din ţesături sau benzi de piele.      

În Europa secolului al V-lea D.H.,şosetele erau purtate de feţele bisericeşti pentru a simboliza puritatea,iar până în anul 1000 deveniseră deja o marcă a bogăţiei şi a nobilimii. Începând cu secolul al XVI-lea,design-ul acestora a evoluat,fiind îmbogăţit cu ornamente aplicate pe partea laterală sau în zona gleznei. 

Mult mai târziu,în anul 1589,William Lee inventa maşina de tricotat şosete,de şase ori mai rapidă decât tricotajul manual. Astfel,a devenit posibilă tricotarea bumbacului,a lânii şi a mătasei şi au apărut primii ciorapi fabricaţi din aceste materiale. Pe vremea aceea,oamenii îi purtau în scopul exclusiv de a se proteja de frig,fără să prevadă succesul pe care urmau să îl aibă peste câteva secole.      

Sărind din nou în timp,anul 1938 aduce o altă revoluţie în producţia de şosete,şi anume introducerea nylonului,prima fibră sintetică. Julian Hill,un om de ştiinţă aflat în căutarea unui înlocuitor pentru mătase,a fost cel care a descoperit acest fir puternic,curat şi foarte asemănător cu mătasea. Nylonul a fost o revelaţie,producând o adevărată isterie în rândul doamnelor din acele timpuri. Primii ciorapi de nylon au apărut în magazinele din New York pe 15 mai 1940. Doar în prima zi au fost vândute peste 72.000 de perechi,lucru care a dus la prăbuşirea pieţei japoneze de mătase.

În anii ’60,ciorapii trei sferturi au fost daţi uitării,odată cu apariţia colanţilor şi a ciorapilor cu chilot. Aceştia din urmă au devenit o opţiune mult mai practică,deoarece nu mai trebuiau folosite portjartierele,de multe ori deranjante şi inconfortabile. O altă inovaţie au fost ciorapii cu bandă adezivă,care se fixează direct pe piele.       

Odată cu trecerea timpului metodele de fabricare au evoluat,permiţând amestecarea a două sau mai multe materiale,imprimarea sau tricotarea unor modele şi colorarea şosetelor în diferite nuanţe. Astăzi,într-o fabrică de şosete de la Sebeş sunt produse lunar 800.000 de perechi,cu 320 de muncitori. Dimensiunile modelelor sunt variate,în funcţie de tendinţe,având culori şi imprimeuri din ce în ce mai originale şi îndrăzneţe.



Recente

festival  foto   Shutterstock jpg
Courteney Cox cu iubitul  foto   Shutterstock jpg
Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg