La pas, prin Bucureştiul uitat
Dacă observi vreodată pe străzile Bucureştiului un tânăr cu joben, urmat de o mulţime curioasă, e semn că te-ai întâlnit cu un ghid ARCEN. Şi ai face bine să te alături grupului, pentru că vei afla minunate poveşti despre clădiri vechi pe lângă care treci zilnic, despre oameni şi locuri care nu mai sunt.
Din dragoste pentru oraşul de suflet
Asociaţia Română pentru Cultură,Educaţie şi Normalitate (ARCEN) s-a născut în urmă cu 8 ani,din iniţiativa lui Edmond Niculuşcă,pe atunci elev la Şcoala Centrală. Şi-a dat seama că numai implicându-se activ poate păstra memoria oraşului în care trăieşte. Aşa a ajuns să coordoneze campania pentru salvarea şcolii sale,monument istoric,ceea ce a dus la deblocarea a 6 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii.
Edmond şi prietenii săi au iniţiat apoi alte proiecte,din dorinţa de a le dezvălui bucureştenilor istorii uitate ale Capitalei. „Într-o perioadă în care oamenii grăbiţi aleargă dintr-un loc în altul,când totul se petrece într-o viteză extraordinară,puţini mai au timp să-şi ridice privirea pentru a admira o clădire de secol al XIX-lea,o biserica în stil brâncovenesc,arhitectura uimitoare a unor imobile care au reuşit să treacă testul timpului şi să-şi păstreze farmecul intact.“,spune Edmond. „Bucureştiul are o istorie fascinantă,care ar trebui pusă mult mai mult în valoare.“
Prin mahalale,la pas
Şi cum poate fi descoperită mai bine faţa ascunsă a unui oraş aglomerat,decât parcurgându-l la pas? Echipa ARCEN a început prin a se documenta temeinic,din cărţi şi publicaţii vechi lşi noi. A pus la punct mai multe trasee interesante,a lipit afişe,a achiziţionat jobene de la ultimul pălărier din Centrul Vechi... şi şi-a antrenat ghizii voluntari,ca să dezvăluie tainele fostelor mahalale şi cartierelor şic de odinioară. „În acest tur ghidat,gratuit,prezentăm informaţii despre istoria şi arhitectura oraşului,dar şi foarte multe poveşti,anecdote,legende urbane,relatări despre personalităţile marcante ale epocii“,explică Edmond. „Avem şi diverse scenete pe care le aducem la viaţă!“.
Exploratori prin jungla urbană
Cum e să fii ghid prin „jungla“ urbană,care ascunde trecutul? Edmond spune că e o experienţă deosebită şi o provocare. Din start,publicul trebuie cucerit cu informaţii noi,inedite,pentru a-l face să treacă mai uşor bariera dintre două lumi:cea prezentă şi cea care a fost. „La final,oamenii ne cer informaţii suplimentare şi ne împărtăşesc şi ei poveşti legate de Bucureşti“,spune Edmond. „Această încredere pe care publicul ne-o acordă este o responsabilitate foarte mare pentru noi,dar şi imboldul care ne ajută să continuăm de fiecare dată şi să ne perfecţionăm.“
Partea frumoasă e că numărul participanţilor a crescut în fiecare an:„Spre surprinderea şi bucuria noastră,anul acesta am avut în medie 120-140 de participanţi la un tur ghidat,iar recordul cred că l-am depăşit de curând,într-un traseu prin Mahalaua Mătăsari,unde au venit aproxomativ 400 de persoane. Au fost şi turişti străini!“
„Cu bastonul prin Bucureşti“
Proiectul „Cu bastonul prin Bucureşti“ a fost un succes-şi de aceea se reia în fiecare an,în perioada iulie-septembrie. Recent,au fost iniţiate traseele „Prin Bucureştii ce se duc...“. Până acum,s-au organizat tururi în Mahalaua Flămânda (zona Unirii-Patriarhie),Mahalaua Mătăsari şi zona Hala Matache-Gara de Nord. „Avem în vedere pentru traseele viitoare cartierul armenesc,cartierul evreiesc şi Podul Calicilor (partea veche a Căii Rahovei).“,precizează Edmond.
Un proiect ambiţios al ARCEN se adreseză liceenilor. „Intenţionăm să organizăm o serie de patru module-Arhitectură,Patrimoniu,Comunitate şi Instituţii Culturale-,prin care să ducem mai departe cunoştinţele pe care le-am acumulat. Avem şi activităţi practice,prin care elevii să-şi poată dezvolta spiritul civic şi dragostea pentru oraşul în care locuiesc.“,spune preşedintele asociaţiei.