Miracol de Crăciun pentru copiii abandonaţi
Un apel umanitar lansat recent pe internet a emoţionat şi mobilizat sute de oameni. Era vorba despre 57 de copii părăsiţi de mame într-o maternitate ieşeană, care aveau nevoie urgentă de ajutor. Ecoul nu s-a lăsat aşteptat. Cupluri generoase vor oferi primul Crăciun în familie acestor micuţi.
„Secţia de pediatrie «Sfânta Maria» din Iaşi are în îngrijire 57 de copilaşi abandonaţi,cu vârste între o lună şi 2 ani. Facem un apel către toţi cei care pot şi doresc să-i ajute!“ Aşa suna mesajul care a ajuns cu puţin timp în urmă pe Facebook. Minunat este însă faptul că mulţi dintre cei care l-au citit au reacţionat rapid,făcând donaţii sau chiar luându-i pe micuţi acasă.O poveste tristă şi adevărată
Îngrijiţi numai de două asistente şi de un medic,micuţii stau cu zilele în pătuţuri,fără să se aplece cineva cu dragoste asupra lor. În loc de pamperşi,uneori au bucăţi de pânză învelite în celofan. Cum să fie hrăniţi şi îngrijiţi după toate standardele atâţia copii? Chiar dacă,încă din anul 2003,personalul secţiei s-a confruntat mereu cu problema abandonului,de data aceasta s-a văzut depăşit. Din fericire,la apelul de pe internet au răspuns familii din ţară şi chiar din străinătate. Mai mult,asociaţia „ADOR Copiii“,a familiilor adoptive,cu un centru de voluntariat în localitate,i-a luat sub protecţia sa.
Urmarea nu s-a lăsat aşteptată:în timp-record,35 de micuţi au fost trimişi în plasament de urgenţă prin sesizarea Direcţiei de Protecţie a Copilului,20 la asistenţi maternali şi 15 în familii. Pentru unul dintre ei însă,ajutorul a venit prea târziu. Pe 5 noiembrie,inimioara micuţului de 6 luni a încetat să mai bată,în aşteptarea operaţiei la care trebuia să fie supus în Germania.
Pentru bebeluşii rămaşi,dar şi pentru alţii care li s-au alăturat între timp,au început „să curgă“ donaţiile. „Oamenii au simţit că nu doar goana lor zilnică pentru bani şi lucruri materiale există pe lume. Au simţit că pot face mai mult,că valorile lor sunt altele şi se numesc iubire şi generozitate“,ne-a spus Simona Czudar,preşedinta asociaţiei. Bilanţul arată că s-au strâns 20.000 de pamperşi,haine care au umplut două depozite şi multe altele.
Au fost primite 100 de biberoane de la români din Elveţia,ţarcuri şi locuri de joacă din Anglia,alte donaţii din Germania. Pe 29 decembrie,în Spania,urmează să aibă loc chiar un spectacol umanitar.
Şapte voluntari,în ajutorul copiilor
Recent,şapte voluntari ai asociaţiei „ADOR copiii“ au venit să ajute zilnic,prin rotaţie,la îngrijirea copiilor. Ei le diversifică alimentaţia,sortează lucrurile donate,se joacă răbdători cu micuţii. „Ne-am dori să amenajăm pentru ei un loc de joacă în curte,pentru a putea fi stimulaţi. În ciuda vârstei pe care o au,aceşti copii n-au văzut cerul şi păsările niciodată!“,a adăugat Simona.
Printre gratiile patului de spital
Unii dintre copilaşii abandonaţi sunt sănătoşi şi aşteaptă să ajungă în centrele de plasament sau la asistenţii maternali. Alţii însă au boli grave şi au nevoie de spitalizare permanentă. Îşi petrec primii ani din viaţă în saloane insalubre,în pătuţuri ruginite,cu saltele rupte. Simona Czudar ne-a semnalat că micuţii aceştia sunt doar o parte din cei 4.000 abandonaţi la nivel naţional,blocaţi în sistem şi neadoptabili:„Copii între 0 şi 2 ani cresc în spitalele în care au fost fie abandonaţi,fie lăsaţi temporar de familiile prea sărace pentru a-i întreţine.“ Din cauza condiţiilor precare,copiii se dezvoltă cu dizabilităţi,ceea ce nu s-ar întâmpla dacă Direcţia de Protecţie a Copilului i-ar trimite urgent în plasament unor asistenţi maternali sau unor familii. Dar,din păcate,drumul spre normalitate este lung şi plin de birocraţi.
Printre copiii de la Spitalul „Sfânta Maria“ din Iaşi,35 vor avea parte de căldura unui cămin,de Crăciun. Elena şi Ionuţ Spiridon se numără printre cei şapte voluntari care se ocupă de micuţii rămaşi în spital,dar au luat în plasament şi o fetiţă,pe care au botezat-o. „S-a lipit de mine,spune Elena,s-a
jucat în părul meu şi m-am topit. Avea anemie severă şi,ca evoluţie,se afla la 7 luni,deşi s-a născut acum un an. Mai am un băieţel,dar m-am decis să o ajut necondiţionat,indiferent dacă mi se va da spre adopţie sau nu“. De Sărbători,împreună cu soţul ei şi cu ceilalţi cinci voluntari,Elena va continua să meargă zilnic la copiii aflaţi încă în spital,între care se află 30 de nou-veniţi,pentru a-i face să simtă un strop din bucuria şi căldura Crăciunului.