Mituri despre îngrijirea părului

Toate femeile îşi doresc să aibă un păr superb şi sunt mereu dispuse să încerce orice trucuri legate de îngrijirea podoabei capilare, mai ales că acestea sunt promovate peste tot în mass media. Află însă că multe dintre sfaturile şi trucurile de îngrijirea părului, auzite de la vedete, prietene sau de pe internet sunt doar mituri, fără nicio bază reală. Iată unele dintre cele mai cunoscute mituri ce ţin de îngrijirea părului:
Părul spălat mai rar nu se îngraşă
Cantitatea de sebum produsă de scalp nu este legată de factori externi, de genul cât de rar sau des îţi şamponezi părul. Scalpul tău produce acelaşi nivel de sebum, indiferent de frecvenţa spălării părului. Secreţia de sebum este condiţionată în special de hormoni şi de moştenirea genetică.
Dacă îţi speli părul cu apă rece, acesta devine mai lucios
Părul nu conţine celule vii, deci nu reacţionează la apa rece sau caldă. Explicaţia acestui mit stă în faptul că, într-adevăr, spălarea cu apă rece poate face ca foliculii de păr sa stea mai aproape de scalp, deci să reflecte mai multă lumină.
Mătreaţa este un semn al unui scalp uscat
Mătreaţa poate fi un semn al unui scalp uscat, dar de cele mai multe ori, problemele la nivelul scalpului, precum mătreaţa, dermatita, psoriazis, sunt cauzate de excesul de sebum. Un scalp uscat este cauzat de climă (vremea rece), prea multe produse de styling aplicate pe păr şi înaintarea în vârstă.
Nu îţi poţi vopsi părul când eşti însărcinată
Doar o cantitate minusculă de vopsea este absorbită de scalp, prin urmare bebeluşul nu va fi afectat dacă îţi vopseşti părul. Dacă doreşti să fii cât mai precaută, poţi aştepta până în al doilea trimestru de sarcină, când fătul este deja destul de dezvoltat.
Dacă îţi perii părul de o sută de ori pe zi, va fi mai sănătos
Îţi poţi peria părul de mai multe ori, dar de o sută de ori chiar este o exagerare. Perierea excesivă îţi îngrăşă părul, din cauza unui cantităţii mari de sebum produsă în urma deteriorării firelor de păr.
Dacă tunzi vârfurile regulat, părul creşte mai repede
Creşterea părului are loc la nivelul scalpului; faptul că îţi tunzi vârfurile nu sporeşte nivelul de creştere al părului, dar previne vârfurile despicate şi oferă mai mult volum.