Nadia din „La dolce vita‟ l-a făcut pe scriitorul Ionel Teodoreanu să nu aibă linişte şi somn

4 profimedia 0331829033 ok jpg jpeg

Nadia Gray a fost o celebră actriţă româncă, cu nume popular în lumea Hollywood-ului anilor ̕̕̕ 60. Cel mai cunoscut rol al său a fost cel al Nadiei din „La dolce vita‟, capodopera regizorului Federico Fellini.

S-a născut pe 23 noiembrie 1923, la Bucureşti – tatăl ei era rus, iar mama, basarabeancă din Cetatea Albă. Nadia a primit ambele nume ale părinţilor, Kujnir-Herescu. La maturitate, s-a căsătorit cu Constantin Cantacuzino, care a fost aviator de elită în cel de-al Doilea Război Mondial. Împreună cu el, actriţa a decis să plece din România, emigrând la Paris. Cantacuzino era la a doua căsătorie, lăsându-şi în România fiica, pe nume Maria-Ioana, din relaţia cu Anca Diamandi. Maria a devenit ulterior scriitoare, cu pseudonimul Oana Orlea.

A studiat la liceul „Carmen Sylva‟

Despre Nadia ne-a lăsat mărturii şi scriitorul Lucian Boia. În cartea sa de memorii „Cum am trecut prin comunism: Primul sfert de veac‟, autorul aduce aminte de spusele mamei sale, care a fost colegă de liceu cu cea care avea să devină actriţă hollywoodiană. Potrivit scriitorului, Nadia ar fi studiat la liceul „Carmen Sylva‟, „cel mai stilat‟ liceu de fete din Bucureşti. Astăzi, în acea clădire se află Universitatea de Muzică, la intrarea în Cişmigiu dinspre strada Ştirbei Vodă. „Erau în clasă mai multe fete evreice, în genere fete din familii înstărite. Printre ele, o viitoare celebritate: Nadia Cuşnir, care s-a remarcat sub numele de Nadia Gray. Oricum, uitându-mă acum la fotografiile lor de grup, Nadia era singura care se arăta frumoasă chiar sub deprimanta uniformă. Făcuse o pasiune pentru ea preotul care le preda religia (singurul bărbat din corpul profesoral). A avut un şoc când a aflat că este evreică!‟, relatează scriitorul.

Cu frumuseţea ei a cucerit multe inimi

Martorii vremii îşi amintesc de graţia şi de frumuseţea actriţei. Şi scriitorul Ionel Teodoreanu s-a îndrăgostit de ea, dar sentimentul n-a fost reciproc. Iată ce spunea prietenul său, Vlaicu Barna: „Era în timpul războiului, când pe scena teatrului din Pasajul Majestic apărea un exemplar de lux al frumuseţii feminine (Nadia Gray). Vederea ei, ca o lovitură de trăsnet pentru vestitul curtezan, a fost fatală. Din clipa când a văzut-o, Teodoreanu n-a mai avut linişte şi somn, pentru că toate încercările de a se apropia de femeia devenită a visurilor şi a destinului, cum zicea, i-au fost zădărnicite. Mesajele trimise prin scrisori, versuri şi buchete de flori au rămas fără efect şi total ignorate. Îndrăgostitul se plângea acum cu amărăciune prietenilor şi prietenelor, fără cea mai mică jenă‟.

Debutul cinematografic, la Paris

Ajunsă la Paris, Nadia îşi încearcă norocul în lumea filmului. În 1949, a debutat în producţia franco-austriacă „L'Inconnu d'un soir‟. A avut ocazia să joace alături de mari actori: Marcello Mastroianni, Vittorio de Sica, Albert Finney, Audrey Hepburn sau Errol Flynn. Rolul care i-a adus recunoaşterea internaţională a fost cel al Ninei, din „La dolce vita‟ (1960), o femeie bogată, care îşi sărbătoreşte divorţul printr-un număr de striptease. Au urmat alte roluri în drame, comedii şi chiar în filme de groază: „Valley of Eagles‟, „Night Without Stars‟, „Une Parisienne‟, „The Naked Runner‟.

Ultimii ani din viaţă

De la Paris, Nadia se mută cu soţul ei la Madrid. Din nefericire, aviatorul poreclit „Bâzu‟ se stinge din viaţă la 53 de ani. După moartea soţului, actriţa se stabileşte în Statele Unite, la sfârşitul anilor  ̓60. Aici, în 1967, îşi reface viaţa alături de avocatul Herbert Silverman. Zece ani mai târziu, renunţă la cariera actoricească şi alege muzica. Astfel, devine cântăreaţă de cabaret, interpretând, printre altele, multe piese ruseşti. Nadia s-a stins din viaţă la vârsta de 70 de ani, în urma unui atac de cord, la 13 iunie 1994, la New York. Ea nu a avut copii. A fost doar mamă vitregă pentru copiii celor doi soţi ai ei, din căsătorii anterioare. 

@profimedia



Recente

insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg
caine  jpg
Familia Addams jpeg
Ce diete urmează vedetele  jpg