Paul Gauguin şi-a părăsit soţia şi pe cei cinci copii pentru a-şi lua trei neveste minore. Cum a sfârşit poligamul?

1 paul gauguin shutterstock 423235612 jpg jpeg

E posibil ca pictorul francez să fie cunoscut cel mai bine pentru faptul că i-a tăiat urechea lui Vincent Van Gogh în timpul unei discuţii în contradictoriu. Însă, pentru amatorii de artă este nimeni altul decât unul dintre cei mai mari pictori din Europa.

Imaginile pe care le-a creat Gauguin în Tahiti au fost considerate revoluţionare pentrul felul inovator de-a folosi culoarea. Însă care era mai exact stilul de viaţă al artistului în Tahiti? Pentru că, odată ce şi-a părăsit familia, şi-a început o cu totul nouă viaţă.   

Pictorul francez şi-a părăsit soţia şi pe cei cinci copii concepuţi cu aceasta şi s-a mutat în Tahiti, în 1891, unde a început o nouă viaţă, posibilă cu ajutorul banilor proveniţi de la prietenii lui parizieni.

La acea vreme, minunata insulă era paradisul desfrânaţilor mult mai mult decât era chiar Oraşul Iubirii. Astfel, bigamia era permisă acolo, lucru care l-a încântat nespus pe artistul european. La scurt timp după ce ajunsese în Tahiti, Paul s-a însurat. Cu trei tinere deodată. Fiecare mai inocentă şi mai drăguţă decât cealaltă şi care nu aveau mai mult de 13 sau 14 ani.

Nu numai că şi-a luat nişte soţii minore, dar le-a şi îmbolnăvit la scurt timp după noaptea nunţii. Le-a infectat pe cele trei adolescente cu sifilis. Şi nu numai pe ele. Şi pe alte localnice cu care nu avea nicio problemă să întreţină relaţii intime în timp ce era însurat.

Din păcate, epidemia de sifilis s-a produs într-o perioadă în care un tratament pentru asemenea boală cu transmitere sexuală nu exista încă. De fapt, aveau să mai treacă ani întregi până să apară tratamentul pentru sifilis, lucru care n-a fost deloc în favoarea pictorului francez.

De fapt, se pare că acesta a murit de sifilis, în 1903. Art Newspapar a publicat un articol despre cauza morţii artistului. Se pare că cercetătorii de la Muzeul Field din Chicago au analizat patru dinţi care i-ar fi aparţinut pictorului. Aceştia au fost găsiţi într-un borcănaş într-un puţ, alături de ustensile de pictură, o perie de păr şi o coajă de cocos colorată cu diverşi pigmenţi.

Din moment ce dinţii erau cariaţi, s-a presupus că aparţineau unui european, care avea acces la zahăr, şi nu băştinaşilor. Un test ulterior de ADN a confirmat în proporţie de 90-99% că erau ai lui Paul Gauguin. O altă concluzie a cercetătorilor era că dinţii respectivi aveau lipsă de mercur, tratamentul obişnuit pentru sifilis. Asta nu însemna că avea boala, ci că nu primise tratamentul pentru sifilis. Totuşi, studii ulterioare au dovedit cauza cea mai probabilă a morţii artistului.

Se pare că o prostituată din Paris i-a dat pictorului sifilis, iar el le-a infectat, la rândul său, pe cele trei soţii minore ale lui, despre care nu se ştie cum au sfârşit, ci doar se pot face presupuneri sumbre.

Foto - ShutterstockRecente

Patricia Taylor si Keanu Reeves   shutterstock 95848498   crop png
Vedete jpg
eurovision shutterstock 2148569303 jpg
Chris Rock shutterstock 68551117 jpg
pizza miros shutterstock 1160070121 jpg
nunta printesa diana si printul charles jpeg
horoscop shutterstock 1740543341 jpg
shutterstock 1674726580 jpg
01   coperta cf10 page 0001 jpg
hitler shutterstock 754279543 jpg
camilla parker jpeg
Cupluri jpg
6 shirley temple profimedia 0098284926 jpg jpeg
Celebra creatoare de modă Coco Chanel a încetat din viață în 1971 jpeg
Anne Hathaway jpg
Un manuscris al lui Albert Einstein în care calcula teoria relativităţii a fost vândut la licitaţie pentru o sumă record jpeg
Brad Pitt jpg
mercur retrograd png
1 elon musk jpg jpeg
Salma Hayek jpeg