Povestea regelui care a mâncat până a murit. Schimbările radicale pe care le-a adus moartea lui stupidă

2 adolf frederick detail oil painting gripsholm castle jpg jpeg

Regele Adolf Frederick s-a aşezat la masă într-una din zilele anului 1771 şi a mâncat după pofta inimii. Din păcate, a fost ultimul lucru pe care l-a făcut, pentru că, după ce s-a ghiftuit, a căzut lat, fără să mai respire. Iar moartea lui bruscă şi stupidă a schimbat complet peisajul politic al vremii.

Regele Suediei a dus o politică relaxată pe timpul domniei lui din 1751 până în 1771. Adolf Frederick a rămas în istorie ca un suveran plăcut de popor, a dus o viaţă în folosul oamenilor, crescându-le drepturile şi libertăţile. Doar felul în care a trecut la cele veşnice i-a stricat reputaţia, el alegând să mănânce până n-a mai putut.

Libertatea era la mare preţ în timpul domniei lui Adolf Frederick, care, din păcate, s-a şi prăpădit pentru că era convins că putea face orice oricât. Cu alte cuvinte, excesele nu l-au ocolit şi regele suedez a murit pentru simplul motiv că a mâncat până la refuz.

În Era Libertăţii

Pe durata domniei regelui Adolf Frederick, oamenii au experimentat Era Libertăţii, care a crescut drepturile civile ale suedezilor şi a instaurat pacea pentru o perioadă extinsă de timp. În 1766, suveranul suedez a convins parlamentul să adopte prima lege din lume care prevedea libertatea presei şi accesul neîngrădit la informaţie.

Cu toate astea, Frederick e cunoscut mai ales pentru felul în care a murit, decât pentru cum a trăit. Pe 12 februarie 1771, şi-a dorit o masă copioasă şi chiar asta a şi primit! După ce ţinuse post o bună perioadă de timp şi s-a abţinut să mănânce carne, ouă şi lactate, a dat iama în bucate numai una şi una.

Ultimul desert

Astfel, le-a comandat bucătarilor regali homari, caviar, carne fiartă, scrumbie afumată, varză murată şi napi. Şi, după asemenea festin, şi-a dorit şi desert. A poftit la o prăjitură suedeză, care a devenit preferata aristocraţiei suedeze la scurt timp după ce a fost inventată, în 1541. E vorba despre nişte gogoşi făcute din făină albă, cu cremă la mijloc.

În mod normal, un adult poate mânca 4-5 asemenea prăjituri, însă regele a insistat să i se tot aducă, până când a înfulecat nu mai puţin de 14 asemenea dulciuri, fiecare dintre ele fiind servite într-un bol de lapte fierbinte cu scorţişoară şi stafide.

După desert, regele s-a oprit din mâncat. A reuşit să se ridice de la masă şi să facă câţiva paşi, însă, la scurt timp după festin, în aceeaşi zi, a murit din cauza problemelor digestive pe care i le-a provocat cantitatea enormă de mâncare consumată.

Consecinţe politice

Moartea lui stupidă a avut şi consecinţe politice, a însemnat şi finalul Erei Libertăţii, din păcate. După dispariţia lui Adolf Frederick, fiul său a urcat la tron, doar că Gustav al III-lea a fost opusul tatălui său. A instaurat o dictatură cruntă, care a limitat enorm libertatea presei. Mai mult, noul rege a declarat război Rusiei şi l-a pierdut.

Ce-i drept, fiul n-a avut parte de o moarte ruşinoasă ca tatăl lui, a fost împuşcat mortal de un asasin, însă viaţa lui nu s-a ridicat la nivelul celei pe care a dus-o Adolf Frederick.

foto - BritannicaRecente

Kylie Jenner jpg
Wednesday jpeg
vedete care au înșelat cu bona copiilor sursa  Shutterstock jpg
Vedete care s au căsătorit de două ori cu același partener jpg
central nucleara Cernobil sursa  Shutterstock jpg
Semne neobisnuite ca esti insarcinata Sursa imagine Pixabay jpg
Cadouri nepotrivite pentru Sărbătorile de Iarnă jpg
Printul John 4 jpeg
Cristina Mihaela Dorobantu (4) jpg
Filme care au distrus casnicii la Hollywood Sursa imagine shutterstock 2158102771 jpg
Sylvester Stallone, fiul autist sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 167894822 jpg
gripa cămilei, cupa mondială la fotbal sursa  Shutterstock jpg
Ce se intampla cu rochiile celebritatilor dupa marile evenimente Sursa imagine shutterstock 288368573 jpg
A aparut cea mai nouă editie a revistei Click! pentru femei jpeg
Meg Wynn Owen, actriță jefuită sursa  The Duellists jpg
Mariah Carey jpeg
Nicole Kidman sursa  Shutterstock jpg
Steve Martin sursa  Shutterstock jpg
Oprah Winfrey jpg