Primeşte sfânta Taină a Cununiei

Unul dintre cele mai emoţionante momente ale căsătoriei este săvârşirea Tainei Cununiei în Sfânta Biserică.
În cadrul acestei ceremonii religioase,mirilor li se împărtăşeşte harul dumnezeiesc,iar ei fac un legământ sacru şi primesc binecuvântarea Domnului pentru a-şi începe viaţa de familie.
Data cununiei religioase trebuie să fie printre primele aspecte pe care le stabiliţi odată ce v-aţi decis să faceţi acest pas important. Luaţi în considerare şi condiţiile impuse de Biserica Ortodoxă:să fiţi botezaţi în această religie,să nu fiţi rude de sânge până la gradul al VII-lea,să aveţi naşii botezaţi şi cununaţi în religia voastră,să vă spovediţi,să vă împărtăşiţi şi să fiţi cununaţi civil înaintea săvârşirii Tainei Cununiei.Fixaţi data nunţii după porunca Bisericii!
Pentru a nu avea probleme în ceea ce priveşte acceptul Bisericii,evitaţi să vă decideţi asupra zilei căsătoriei numai în funcţie de propriile preferinţe,de nunţile cunoscuţilor sau de datele vacante la restaurantul favorit. Este posibil să vă loviţi apoi de refuzul preoţilor.
Luaţi în considerare mai întâi zilele în care se pot săvârşi slujbe de cununie. În general,nu se fac nunţi în cele patru posturi şi în toate zilele de post de peste an,în ajunul şi în zilele Praznicelor Împărăteşti,de la lăsatul sec de carne pentru Postul Sfintelor Paşti până la Duminica Tomei,în perioada de la Crăciun la Bobotează. Pentru a nu avea surprize neplăcute,consultaţi-vă totuşi cu părintele la care intenţionaţi să vă cununaţi sau cu duhovnicul vostru.
În ziua cea mare,îngrijiţi-vă să luaţi cu voi pentru Taina Cununiei actele care vi se cer la intrarea în Sfânta Biserică – certificatul de căsătorie civilă,eventual adeverinţa de botez – verighetele,simbol al iubirii fără început şi fără sfârşit pe care vi-o purtaţi,lumânările de cununie,ca mărturie a focului dragostei voastre care vă va călăuzi în viaţă,câteva pişcoturi şi o sticlă de vin roşu,plata pentru săvârşirea cununiei,în întregime sau cât a mai rămas de adus pe lângă avansul oferit mai înainte. Dacă n-aţi fost logodiţi,amintiţi preotului să facă o rugăciune specială. Anunţă-l şi în cazul în care te afli la menstruaţie,pentru a-ţi face o dezlegare de participare la Taina Cununiei şi pentru a nu te împărtăşi.
Una dintre părţile însemnate ale Sfintei Taine a Căsătoriei este punerea cununiilor pe capetele mirilor. Preotul face de trei ori semnul crucii cu cununiile,spunând:„Se cunună robul lui Dumnezeu… cu roaba lui Dumnezeu…,în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh“. Cununiile au forma coroanelor cu care se încununează împăraţii şi reprezintă podoaba,cinstea şi răsplata pentru fecioria mirilor.
Coroniţele se pun mai întâi pe capul mirelui şi apoi pe cel al miresei,fiind încununaţi ca nişte regi care vor putea da naştere de prunci. După citirea Evangheliei,preotul binecuvântează paharul de obşte,adică paharul cu vin din care dă să bea mirilor,timp în care în biserică se cântă:„Paharul mântuirii voi lua şi numele Domnului voi chema“.
Câte căsătorii se îngăduie?
Biserica nu încurajează destrămarea căsniciilor sau căsătoriile repetate,dar sunt acceptate a doua şi a treia căsătorie,pentru a nu-i lăsa pe cei divorţaţi să trăiască în păcat,dar aprobarea lor este însoţită de oprirea de la împărtăşanie doi sau chiar cinci ani. Recăsătoria este îngăduită persoanelor văduve,după un an de la moartea partenerului,celor abandonaţi de soţ sau soţie. Mai mult,a treia căsătorie se îngăduie celor care n-au împlinit 40 de ani şi n-au copii. A patra nuntă nu este admisă.
Rugăciunea celor care se căsătoresc
Doamne Dumnezeul Nostru,binecuvintează căsătoria pe care astăzi o leg înaintea feţei Tale. Uneşte gândurile şi inimile noastre în iubire şi-n credinţă,îndreptează paşii noştri pe cărările Tale,ca să împlinim voia Ta. Păzeşte-ne,ca să plinim poruncile Tale,să lăudăm şi să preamărim Preacinstitul şi de mare cuviinţă numele Tău,al Tatălui şi al Fiului şi al Duhului Sfânt,acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Ştiai că…paharul de vin şi înconjurarea mesei din faţa altarului,de trei ori,din ritualul religios,simbolizează bucuria primirii Tainei Cununiei,unirea într-un cuget şi convieţuirea în armonie a viitorilor soţi?