Programul meu de revitalizare
Te simţi obosită, eşti stresată, ai tulburări de somn şi dureri de cap? Este timpul să te revitalizezi!
Toate semnalele pe care ţi le dă organismul arată că ficatul,rinichii şi plămânii,organe responsabile cu eliminarea toxinelor,au nevoie de detoxifiere şi de revitalizare.
Poţi face acest lucru cu ajutorul plantelor medicinale,cu puţină mişcare şi cu o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată.
Aşa,nu numai că vei scăpa de toxine,dar îţi vei reface rezerva de energie a organismului. Iată ce trebuie să faci!
Pasul 1:O detoxifiere uşoară
În primul rând,ai nevoie de o cură de detoxifiere,care să dureze timp de patru-cinci zile. Pentru a elimina toxinele din ficat,nu trebuie decât să bei zilnic un litru de apă în care ai stors zeama de la o lămâie.
Poţi recurge şi la o infuzie de anghinare,pe care o obţii în zece minute,dintr-o linguriţă de frunze mărunţite,la 250 ml de apă clocotită.
În ceea ce priveşte detoxifierea rinichilor,soluţia cea mai eficientă este o infuzie de păpădie.
O obţii din două linguri de plantă mărunţită,la o cană cu apă. Este bine să bei două căni pe zi,dimineaţa şi seara.
Ca să ai plămâni sănătoşi,este indicată o infuzie de cimbru,pe care o prepari dintr-o lingură de plantă mărunţită,la 150 ml de apă.
Laşi la infuzat timp de zece minute. Se bea dimineaţa,la micul dejun. Te ajută să respiri mai uşor.
Şi pielea trebuie îngrijită
Pentru piele,este bine ca seara,înainte de culcare,să faci o baie fierbinte,în care ai adăugat câteva picături de ulei esenţial de rozmarin.
Baia nu trebuie să dureze mai mult de zece minute.
Exemplu de meniu detoxifiant pentru o zi:Mic dejun:un suc de morcoviPrânz:orez cu legumeCină:150 de grame de peşte gras sau două ouă fierte şi legume înăbuşite
Pasul 2:Revitalizare,cu fructe şi cu legume proaspete
Nutriţioniştii spun că absorbţia nutrienţilor este mult mai bună când celulele sunt detoxifiate.
De aceea,după cele câteva zile în care ai eliminat toxinele,te poţi apuca de cura de revitalizare. În primul rând,mişcarea de dimineaţă (o alergare uşoară,câteva exerciţii de gimnastică) te ajută să te oxigenezi,fără să te oboseşti prea mult.
Dacă nu ai timp,mergi pe jos câteva staţii de autobuz. Revitalizarea înseamnă şi o cură cu vitamine şi cu minerale:te ajută să scapi de stres şi să-ţi întăreşti sistemul.
Le găseşti în fructe şi în legume crude (morcov,castraveţi,roşii).
De asemenea,este bine să stai la soare,ca să-ţi refaci aportul de vitamina D (contribuie la fixarea calciului în oase).
un ceai de mentă,o felie de pâine neagră cu unt
150 de grame de piept de pui sau de jambon,o salată de crudităţi,un măr
legume înăbuşite sau crude,brânză,pâine neagră,un ou fiert
Masaj,pentru tonifiere
Masajul este un ajutor de nădejde împotriva stresului şi a oboselii. Totodată,stimulează circulaţia sângelui,menţine pielea fermă şi ajută la eliminarea toxinelor.
Este recomandat de două ori pe săptămână.
Pasul 3:Fă-ţi un program de somn
Pentru a menţine efectele curei de revitalizare,îţi poţi face un masaj de relaxare cu uleiuri esenţiale.
Te ajută să ai şi un somn regulat (încearcă să fii în pat la ora 23.00 şi să dormi opt ore),astfel încât organismul să aibă timp să-şi facă digestia.
Ai grijă să incluzi în alimentaţie cereale,orez,carne slabă,peşte,lactate.
De asemenea,include şi legumele verzi. Sunt bogate în clorofilă,care ajută la oxigenarea şi la regenerarea celulelor.
Ponderează-ţi excesele!
Dr. Claudia Ionescu,nutriţionist
Un pas important spre revitalizare este combaterea stresului,de aceea trebuie acordată o mare atenţie alimentaţiei.
Astfel,cafeaua,ceaiul negru,ciocolata folosite în exces,pentru combaterea oboselii,nu dau organismului vitalitate,ci doar cresc descărcările de adrenalină.
Scăderea consumului de carne ajută organismul să elimine mai uşor toxinele. Totodată,creşterea aportului de lichide (apă plată,ceaiuri de plante,sucuri naturale de fructe sau de legume) are efect detoxifiant şi revitalizant.
Pentru un organism sănătos,consumul de alimente bogate în vitamina A şi în carotenoizi,cât şi suplimentarea aportului de alimente bogate în calciu sunt benefice la începutul sezonului cald.