Sâmbătă, într-un târg de haine

În weekend, viaţa curge lin şi parcă intră în alt timp. La târgul de haine vintage, te adânceşti într-o lume de poveste.
În centrul Bucureştilor,într-un restaurant cu aspectul boemelor case de demult,într-o după-amiază de sâmbătă. Aici,decorul şi mirosul hainelor,mirosul ăla pe care îl mai găseşti doar în biblioteci şi-n anticariate,te-ndeamnă să nu te grăbeşti. La târgul Ecochic,moda se împleteşte cu gustul trecutului.
O prezentare de modă în soare
Priveşti o prezentare de modă,o colecţie de 30 de modele vestimentare,create din haine nevândute,haine cu defecte,haine aruncate într‑un depozit din Băneasa. De-acolo,şase fete de liceu le-au luat într-o zi,prin februarie,le-au pus în cutii,au făcut schiţe şi le-au transformat în alte haine.
Cele de pe podium. Rochii din dantelă albă sau din mătase preţioasă,care nu meritau să zacă în depozitul miniPRIX. E atât de mult soare,încât simplul fapt că‑l suportăm,cu evantaiele noastre multicolore,cu ochelarii noştri de soare,cu sticlele de apă plată aproape,e o dovadă îndeajuns că prezentarea ne place.
Andreea Postelnicu,Sara Pufan,Denisse Corin,Sânziana Niculescu,Maria Meiţă şi Daiana Melinte sunt fetele care au reinventat nevandabilul,făcând jeanşi atractivi din jeanşi stricaţi,salopete neconvenţionale dintr-unele rupte,rochii ideale din rochii descusute.
Când modelele au terminat de defilat,lăsăm afară soarele şi intrăm în restaurant. Şi povestea hainelor de la târg continuă în două încăperi în care nu-i nici frig,nici cald. Doar maldăre de haine şi de accesorii care te-atrag în felul lor straniu,irezistibil.

Rochii,broşe,pălării. Capricii
Cum intri,vezi doar cele două încăperi,cu maldăre de genţi pe jos,cutii de accesorii pe mese,rochii şi bleizere şi eşarfe agăţate pe umeraşe-nghesuite. Nicio femeie nu se grăbeşte să cumpere,te-ntrebi dacă de vină o fi criza financiară care bântuie prin oraş sau atmosfera de secol trecut,care te-ndeamnă să fii calmă,elegantă şi ponderată,să pipăi timp de mai multe clipe materialul unei rochii,ca şi cum ar putea să-ţi transmită o stare.
Bineînţeles că ar putea,aici chiar se întâmplă,te gândeşti păstrând pe deget inelul cu piatră verde-pal. Dar ţi-e mare,aşa că-l va cumpăra femeia de-alături,care-ntreabă cât costă. Nu mai mult de 20 de lei. Un chilipir.

Povestea hainelor aruncate în depozit
Amintindu-mi însă că trebuie să aflu şi povestea târgului,am ieşit afară,unde le-am găsit pe Mara şi pe Maria,fetele care au pus la cale povestea asta. Mara s-a hotărât într-o zi să facă „sustainable fashion“ în România. Conceptul ăsta a cucerit moda în lume,pentru că sfidează banii,deci sfidează criza,susţine reciclarea şi creativitatea. Mara a început cu ce avea la îndemână,cu hainele de la miniPRIX.
Cele cu defecte,din sezoanele trecute,ajunse-ntr-un depozit,de unde sunt apoi donate sau aruncate. Şi-a sunat prietenele interesate de modă. A vrut ca fetele implicate în Ecochic să fie aşa ca ea,să aibă 16 ani sau pe-acolo.
Cum e Maria Meiţă,elevă a unui liceu de artă,care până atunci mai semnase o singură colecţie,făcută din hârtie. Maria a mers în depozitul din Băneasa,a ales haine,le-a pus în cutii,asta se-ntâmpla prin februarie. Pe atunci,nu ştiau prea bine ce vor să facă. Maria a făcut schiţe. Apoi le-a dus la croitor. Nemulţumită de ce făcuse croitorul,şi-a cumpărat o maşină de cusut.

„Am luat hainele acasă,mi-am cumpărat o maşină de cusut şi am cusut eu. M-au ajutat părinţii şi sora. Dar la final arătau exact ca-n schiţe“,povesteşte Maria. Fetele sunt mulţumite,iar târgul ăsta poate fi doar începutul unei tradiţii.
Pleci de la târg cu gândul la hainele lăsate acolo. Încă mai e timp să te-ntorci. Poate că vei găsi tot acolo inelul cu piatră pătrată şi rochia bej. Cineva te-aşteaptă de două ore într-un alt restaurant,e atât de cald,dar parcă te-ai întoarce totuşi.
Şase fete de liceu au creat 30 de modele vestimentare din hainele cu defecte dintr-un depozit. Nimic nu se aruncă,totul se transformă!

