Stan Lee, creatorul supereroilor Marvel, primea 1 milion de dolari anual doar pentru că era Stan Lee

1 lee bun jpg jpeg

Stan Lee a fost un scriitor de banzi animate, editor, publisher şi producător american, care a fost, timp de două decenii, directorul creativ al Marvel Comics, o companie care s-a dezvoltat de la mică editură de familie la o corporaţie care domină industria filmelor şi a benzilor animate.

În anii '60, Stan Lee era editorul şi art directorul mai multor companii deţinute de vărul lui, publisher-ul Martin Goodman, care publicaa cărţi de benzi desenate. Stan lucra de-acasă câte trei zile pe săptămână ca scriitor liber profesionist şi creator de personaje şi nu era angajat cu acte în regulă. Mai mult, Lee nu semnase niciun contract de drepturi de autor cu Goodman, care să-i ofere vreun drept asupra personajelor sale. Şi asta pentru că nimeni nu s-ar fi gândit pe-atunci că supereroii creaţi de el ar valora ceva.

Ceea ce a făcut ca personajele lui Stan Lee să fie deosebite era umanitatea lor, imperfecţiunea care îi caracteriza. Înaintea lui cei mai mulţi supereroi erau oameni perfecţi, fără probleme serioase, de lungă durată. Lee le-a conferit personajelor sale o latură umană, complexă, care se putea traduce adesea prin irascibilitate, melancolie, vanitate sau tot felul de alte defecte. Supereroii lui se certau între ei, îşi făceau probleme despre cum vor putea ei să-şi plătească facturile sau cum să le impresioneze pe reprezentantele sexului frumos. Unii dintre ei ajungeau să se plictisească sau chiar să se îmbolnăvească. Cum spuneam, umani 100%. Doar că erau nişte oameni cu superputeri, evident.

Marvel a cumpărat, într-un final, licenţa personajelor lui Stan printr-o înţelegere pe viaţă, din 1972-1998, conform căreia Lee primea 1 milion de dolari în fiecare an pentru ca Marvel să folosească supereroii lui în mod exclusiv. În 1998, când Marvel a intrat în faliment, noul şef, Ike Perlmutter pe numele lui, a anulat toate contractele cu Stan şi i-a returnat acestuia toate drepturile asupra personajelor sale. Atunci, între august 1998 şi noiembrie 1998, Stan şi-a înfiinţat propria firmă, Stan Lee Entertainment, care a preluat toate drepturile de folosinţă ale personajelor create de el.

În noiembrie 1998, noii proprietari ai lui Marvel au redactat un nou contract cu Stan Lee, care i-a permis acestuia să ceară, în instanţă, 10% din profitul companiei. După succesul cu X-Men şi Spider Man 1 deja toate înţelegerile se discutau altfel.

Marvel a fost de acord că personajele îi aparţineau lui Stan, însă voiau să le folosească ei. Astfel, au încheiat o nouă înţelegere cu Lee, care a primit 10-15 milioane de dolari, ca parte a profitului filmelor respective, plus acţiuni în valoare de 1,5 milioane de dolari şi acelaşi contract pe viaţă, care prevedea ca Stan Lee să primească 1 milion de dolari în fiecare an, pentru tot restul vieţii lui. Cum pentru ce? Pentru faptul că era Stan Lee!

Stan Lee s-a stins din viaţă în noiembrie 2018 şi, la acel moment, avea în conturi suma de 50 de milioane de dolari, aşadar nu a lăsat în urma sa o avere impresionantă, având în vedere contractul unic şi benefic încheiat cu Marvel.



Recente

Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg