Stan Lee, creatorul supereroilor Marvel, primea 1 milion de dolari anual doar pentru că era Stan Lee

1 lee bun jpg jpeg

Stan Lee a fost un scriitor de banzi animate, editor, publisher şi producător american, care a fost, timp de două decenii, directorul creativ al Marvel Comics, o companie care s-a dezvoltat de la mică editură de familie la o corporaţie care domină industria filmelor şi a benzilor animate.

În anii '60, Stan Lee era editorul şi art directorul mai multor companii deţinute de vărul lui, publisher-ul Martin Goodman, care publicaa cărţi de benzi desenate. Stan lucra de-acasă câte trei zile pe săptămână ca scriitor liber profesionist şi creator de personaje şi nu era angajat cu acte în regulă. Mai mult, Lee nu semnase niciun contract de drepturi de autor cu Goodman, care să-i ofere vreun drept asupra personajelor sale. Şi asta pentru că nimeni nu s-ar fi gândit pe-atunci că supereroii creaţi de el ar valora ceva.

Ceea ce a făcut ca personajele lui Stan Lee să fie deosebite era umanitatea lor, imperfecţiunea care îi caracteriza. Înaintea lui cei mai mulţi supereroi erau oameni perfecţi, fără probleme serioase, de lungă durată. Lee le-a conferit personajelor sale o latură umană, complexă, care se putea traduce adesea prin irascibilitate, melancolie, vanitate sau tot felul de alte defecte. Supereroii lui se certau între ei, îşi făceau probleme despre cum vor putea ei să-şi plătească facturile sau cum să le impresioneze pe reprezentantele sexului frumos. Unii dintre ei ajungeau să se plictisească sau chiar să se îmbolnăvească. Cum spuneam, umani 100%. Doar că erau nişte oameni cu superputeri, evident.

Marvel a cumpărat, într-un final, licenţa personajelor lui Stan printr-o înţelegere pe viaţă, din 1972-1998, conform căreia Lee primea 1 milion de dolari în fiecare an pentru ca Marvel să folosească supereroii lui în mod exclusiv. În 1998, când Marvel a intrat în faliment, noul şef, Ike Perlmutter pe numele lui, a anulat toate contractele cu Stan şi i-a returnat acestuia toate drepturile asupra personajelor sale. Atunci, între august 1998 şi noiembrie 1998, Stan şi-a înfiinţat propria firmă, Stan Lee Entertainment, care a preluat toate drepturile de folosinţă ale personajelor create de el.

În noiembrie 1998, noii proprietari ai lui Marvel au redactat un nou contract cu Stan Lee, care i-a permis acestuia să ceară, în instanţă, 10% din profitul companiei. După succesul cu X-Men şi Spider Man 1 deja toate înţelegerile se discutau altfel.

Marvel a fost de acord că personajele îi aparţineau lui Stan, însă voiau să le folosească ei. Astfel, au încheiat o nouă înţelegere cu Lee, care a primit 10-15 milioane de dolari, ca parte a profitului filmelor respective, plus acţiuni în valoare de 1,5 milioane de dolari şi acelaşi contract pe viaţă, care prevedea ca Stan Lee să primească 1 milion de dolari în fiecare an, pentru tot restul vieţii lui. Cum pentru ce? Pentru faptul că era Stan Lee!

Stan Lee s-a stins din viaţă în noiembrie 2018 şi, la acel moment, avea în conturi suma de 50 de milioane de dolari, aşadar nu a lăsat în urma sa o avere impresionantă, având în vedere contractul unic şi benefic încheiat cu Marvel.Recente

inot   piscina   woman gb77933578 1280 jpg
olivia newton john jpeg
vedete jpg
elvis 0 profimedia 0308411997 jpg
robin williams shutterstock 87978553 jpg
Greta Thunberg shutterstock 1346536709 jpg
par lung   barbat   shutterstock 759071578 jpg
ochi shutterstock 2176700177 jpg
Imagine featured clickpentrufemei JPG
kim kardashian 1 jpg
michael jackson jpg
Whitney Houston shutterstock 91490768 jpg
Sharon Stone  jpg
Casa Playboy jpeg
vedete in costum de baie jpg
Aishwarya Rai profimedia 0692768910 jpg
Jlo si Marc Anthony jpg
diego maradona shutterstock 2026359395 jpg
serena william instagram 1  jpg
Kanye West Pete Davidson  jpg