Taţii detectivi, pe urmele copiilor-problemă

1 48174 original jpg jpeg

Cum să-ţi controlezi adolescentul, cum să ştii ce face dincolo de uşa casei? Ei bine, taţilor „detectivi" nu le scapă nimic. Ei au creat chiar o asociaţie şi-i ajută pe cei care-i solicită.

În timpul liber,sunt adevăraţi detectivi:înarmaţi cu aparate foto,binoclu şi,bineînţeles,cu multă răbdare! Îşi dedică tot timpul liber noii lor ocupaţii,pe urmele odraslelor cu probleme.

Nu se lasă până nu află tot,ca să le dea o mână de ajutor părinţilor. Ei sunt membrii Asociaţiei Naţionale a Taţilor din România.

"Am rezolvat circa 40 de cazuri"

De la începutul anului 2010,când s-au ocupat de primul lor caz,şi până în prezent,tăticii „spioni” au supravegheat aproximativ 40 de copii,cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani.

„Oamenii au aflat de noi din vorbă în vorbă,apoi de pe site-ul nostru,www.cefacecopilulmeu.ro.

Condiţia ca un copil să fie supravegheat de cineva din asociaţia noastră este ca părintele să devină membru. Nu le percepem nicio taxă,totul este gratuit“,spune preşedintele ANTR.

Cât despre tăticii din asociaţie care stau pe urmele copiilor-problemă,sunt foşti poliţişti sau oameni care au alte ocupaţii,dar îşi dedică timpul liber pentru a ajuta familiile aflate în necaz.

„Am rezolvat cazuri destul de dificile“,spune Costin Jugurică,preşedintele asociaţiei,care ne previne că nu putem face poze şi nici să dăm nume,din motive lesne de înţeles. Un detectiv nu trebuie să fie niciodată deconspirat!

"Vin la noi părinţii disperaţi"

Ideea,desprinsă parcă din filmele cu James Bond,i-a venit lui Costin Jugurică anul trecut,când un părinte i s-a plâns că nu ştie cum să procedeze ca să-şi potolească băiatul. „L-am sfătuit să-l urmărească“,povesteşte el.

„Păi cum să-l urmăresc,că mă cunoaşte!“,a venit replica tatălui disperat. Aşa a luat fiinţă Asociaţia Naţională a Taţilor din România.

„Plecând de la acest caz,am rugat doi colegi de asociaţie să-l urmărească pe băiat. Şi stupoare:copilul,G.D.,în vârstă de 13 ani,se înhăitase cu câţiva băieţi mai mari şi nu prea-i mai ardea de şcoală!“

După ce părinţii au primit dovezile,au hotărât să discute cu băiatul. La „confruntare“,au fost ajutaţi şi de psihoterapeutul asociaţiei,Jeni Chiriac. Acum,copilul şi viaţa familiei D. au intrat pe un făgaş normal.

Etnobotanicele,cea mai gravă problemă

După ce au soluţionat acest caz,membrii asociaţiei s-au apucat serios de treabă,continuând să ajute alţi părinţi.

Aşa au aflat că printre „ocupaţiile“ deloc constructive ale odraslelor care-i duc pe părinţi la disperare se numără chiulul sau jocurile mecanice.

Mai mult,Costin Jugurică afirmă că acum mulţi adolescenţi ajung consumatori de etnobotanice.

„Într-o zi,au venit la mine doi părinţi disperaţi că fiul lor,Ionel (17 ani),devenise de nerecunoscut:notele proaste curgeau,venea târziu acasă şi nimeni nu se mai înţelegea cu el. N-ai cum să-l ajuţi dacă nu ştii de ce a ajuns aşa“,a concluzionat Costin Jugurică. Misterul a fost rezolvat repede:Ionel consuma etnobotanice!

"Mulţi ajung să fure din casă!"

După mai bine de două luni de urmărire atentă,taţii „detectivi“ au prezentat părinţilor lui Ionel un tablou năucitor,desprins parcă din filmele americane.

Obiectele care le dispăreau din casă mergeau la amanet,ca băiatul lor să aibă bani pentru etnobotanice.

„Cel care le amaneta era un tânăr major din anturajul lui. O ţigară costă aproximativ 15 lei,iar un plic de plante,între 30 şi 50 de lei. Am luat urma anturajului,l-am supravegheat la şcoală,în oraş,pe stradă. „Detectivii au stat chiar lângă el,de-i auzeau şi discuţiile la telefon“,ne povesteşte Costin Jugurică.

Cazul acesta nu este singular şi,de aceea,taţii „detectivi" au multe de făcut, pentru a readuce liniştea altor familii.

"Urmărirea durează câteva luni"

Pentru ca munca „agenţilor secreţi“ să dea roade, este nevoie de una-două luni de „filaj“. Şi pe teren pleacă cel puţin doi tătici, ca să nu le scape nimic:

„Trebuie să stai mult să-i urmăreşti, pentru că sunt zile în care nu fac nimic care să atragă atenţia, ai zice că sunt nişte îngeraşi“, spune Jugurică.

Cum te ajută psihoterapeutul

În multe situaţii,după ce părinţii află despre isprăvile odraslelor,urmează mai multe şedinţe de consiliere cu psihoterapeutul ANTR,Jeni Chiriac.

„Îi explic copilului că nu trebuie să se simtă trădat şi-i expun pericolele la care se supune când are astfel de comportamente. Când este vorba despre etnobotanice,folosesc mai mult un monolog prin care să-i arăt că nu-l judec şi să-l fac să-şi dea seama de efectele negative“.

Cât despre părinţi,„este un pic mai dificil,căci intră în panică“. De aceea,psihoterapeutul consideră că este important să-i liniştească şi să-i facă să înţeleagă că „nu trebuie să înceapă persecuţia şi reproşurile asupra copilului”.