Telefonul – o istorie controversată

1 68237 original jpg jpeg

Telefonul a jucat un rol extrem de important în dezvoltarea societăţii secolului al XX-lea – numit, pe bună dreptate, secolul telecomunicaţiilor.

Reţeaua telefonică s-a extins pe tot globul şi a devenit indispensabilă societăţilor civilizate,graţie neîncetatelor progrese ale tehnologiei. La 10 martie 1876 s-a transmis,pentru prima oară,cu ajutorul firelor electrice,un mesaj vorbit. A fost ziua când Bell a reuşit să-i comunice asistentului său,Thomas A. Watson,aflat la etajul superior al clădirii unde se aflau cei doi,fraza devenită celebră:„Domnule Watson,veniţi aici,am nevoie de dumneavoastră!“

Un brevet disputat

Paternitatea telefonului lui a fost extrem de disputată. Cu 22 de ani înainte ca scoţiano-canadianul Alexander Graham Bell să breveteze invenţia,francezul Charles Bourseul enunţa principiul funcţionării lui,într-un articol de specialitate. În 1863,germanul Johann Philipp Reis punea la punct un dispozitiv experimental care permitea transmiterea sunetelor. A fost de notorietate şi procesul pe care americanul de originie italiană Antonio Meucci l-a intentat lui Bell,aucuzându-l că i-a furat invenţia aparatului care ducea vorbele la distanţă. Instanţa nu i-a dat însă câştig de cauză,dar,în 2002,Camera reprezentanţilor din SUA a recunoscut rolul pe care Meucci l-a avut în procesul de invenţie a disputatului mecanism.

Controversa Gray-Bell

Controversa Gray-Bell legată de brevetarea acestei invenţii a fost de notorietate. Americanul Elisha Gray a depus brevetul pentru o invenţie echivalentă cu două ore mai devreme ca Graham Bell,în aceeaşi zi! În schimb,brevetul lui Bell a fost examinat imediat,la cererea avocatului său,în timp ce al lui Gray a fost studiat abia a doua zi. Toate acţiunile în instanţă intentate de acesta au fost respinse,Bell fiind declarat inventator oficial în cele din urmă.  

O răspândire mondială

Sistemul care permitea transmiterea vocii la distanţă a fost exploatat comercial în Statele Unite,începând cu 1877 şi în Franţa,din 1879. În 1912,existau 12 milioane de posturi telefonice în lume,din care mai mult de jumătate peste Ocean. La început,reţeaua telefonică era exclusiv manuală,apelul realizându-se prin intermediul unor operatori umani.Telefonul automat a fost pus la punct tot în Statele Unite,de către un antreprenor de pompe funebre. Telefonia servea inclusiv la transmiterea ştirilor! A fost invenţia inginerului maghiar Tivadar Puskás,care a brevetat aşa-numitul jurnal telefonic,comparabil cu radioul de astăzi. Dispozitivul difuza informaţii în mod regulat,unei reţele de abonaţi.Recente

serena william instagram 1  jpg
Kanye West Pete Davidson  jpg
Imagine featured clickpentrufemei   sursa Instagram JPG
cafea jpg
lapte jpg
olivia newton john 0 shutterstock 530029375 jpg
William si Kate jpeg
nicole kidman shutterstock 644941192 jpg
Jennifer Coolidge 0 jpg
donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg
Supermarket jpg
reese witherspoon jpg
Click! pentru femei Nr  16 jpeg
victoria principal dallas jpg
Printul William jpeg
Vedete jpg
lisa marie presley 2 shutterstock 276232913 jpg
Regina Elisabeta jpeg
Theo Rose poza mica (8) jpg